KORONAROKOTUKSET SEUTUTERVEYSKESKUKSESSA JA SIIHEN LIITTYVISSÄ KUNNISSA (päivitetty 11.2.2022)
Julkaistu 16.3.2021 klo 8.00
Seuraa tästä tiedotteesta, miten rokotukset etenevät ja minkä ikäryhmän ajanvaraus on käynnissä. Tiedotetta päivitetään viikoittain tiistaisin tai tarvittaessa.
—
Laukaaseen on tulossa oma rokotuspäivä 5–11-vuotiaille lapsille
Lauantaina 19.2. tarjotaan Laukaan rokotuspisteessä koronarokotteita 5–11-vuotiaille lapsille sekä ajanvarauksella että ilman ajanvarausta. Aamupäivän ajat ovat varattavissa sähköisesti tai puhelimitse. Klo 12–15 rokotteen voi tulla ottamaan ilman ajanvarausta.
Nämä lauantain rokotukset ovat tarkoitettu kaikille Seututerveyskeskuksen kunnissa asuville 5–11-vuotiaille lapsille.
Seututerveyskeskuksessa rokotusvuorossa ovat:
· 1. ja 2. rokotus: kaikki yli 5-vuotiaat · 3. rokotus: kaikki yli 18-vuotiaat ja voimakkaasti immuunipuutteiset yli 12-vuotiaat · 4. rokotus: voimakkaasti immuunipuutteiset yli 12-vuotiaat Jos olet sairastanut koronan, katso lisätietoa THL:n sivuilta: Vaikuttaako sairastettu koronavirustauti rokottamiseen? Voit varata rokotusajan sähköisesti tai puhelimitse. Aikoja on tällä hetkellä hyvin varattavissa eri kunnissa.a Huom. kolmannen rokotusannoksen saa vain 18-vuotta täyttäneet ja voimakkaasti immuunipuutteiset yli 12-vuotiaat. Alle 18-vuotiaille perusterveille ja riskiryhmiin kuuluville lapsille ja nuorille ei anneta kolmansia rokotuksia, joten ethän turhaan varaa heille aikaa kolmanteen rokotukseen. Rokotuksissa käytetään saatavuuden mukaan joko Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta tai Modernan Spikevax -rokotetta. Alle 30-vuotiaille miehille annetaan kuitenkin aina Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokote. |
Keuruun ja Laukaan rokotuspisteet
- Keuruun koronarokotuspiste sijaitsee linja-autoasemalla Liikekeskus Linkin tiloissa, osoitteessa Koulutie 7.
- Laukaan koronarokotuspiste sijaitsee vanhan kunnantalon tiloissa osoitteessa Laukaantie 14.
Rokotusajanvaraus
Rokotusajan voi varata sähköisesti osoitteessa: https://oma.hyvis.fi/group/keski-suomi/ajanvaraus. Varatessasi aikaa alle 10-vuotiaalle, käytä puolesta asiointi -toimintoa. 10–11-vuotiaalle rokotusajan voi varata vain puhelimitse.
Lapsen rokottaminen edellyttää molempien huoltajien suostumusta rokotteen antamiseen. Suostumukset kysytään rokotukseen saavuttaessa. Suostumuksen voi ilmoittaa suullisesti tai ottamalla mukaan huoltajan suostumuslomakkeen, jonka voi tulostaa THL:n sivuilta (Huoltajan suostumus alaikäisen koronarokotukselle) ja täyttää valmiiksi rokotuksiin tultaessa. Kirjallinen lomake on pakollinen, jos esimerkiksi lapsen isovanhempi tai muu läheinen käyttää lasta rokotuksessa.
Rokotusajan voi halutessaan varata mihin tahansa Seututerveyskeskuksen rokotuspisteeseen. Aikoja on varattavissa sekä arkipäivinä että viikonloppuisin.
Jos sähköinen ajanvaraus ei ole mahdollista esimerkiksi pankkitunnusten puuttumisen takia, voit soittaa numeroon 014 269 0540, ma-to klo 8–11. Jätäthän vain yhden soittopyynnön ja maltathan odottaa takaisinsoittoa. Ethän soita vastaanottojen ja päivystyksen puhelinnumeroihin rokotusasioissa.
Puhelimitse varatun rokotusajan voi perua numerosta p. 014 269 0544 ma-pe klo 8–10. Tämä numero on tarkoitettu vain ajan peruutuksia varten. Sähköisesti varatut ajat voi perua sähköisen järjestelmän kautta.
Koronarokotuksia ilman ajanvarausta yli 12-vuotiaille
- Keuruu: ke 16.2. klo 8.30–15.30 Keuruun uusi rokotuspiste, Koulutie 7
- Laukaa: to 17.2. klo 8.30–15.30 Laukaan rokotuspiste Kuntala
- Petäjävesi: pe 18.2. klo 9–15.30 Petäjäveden terveysasema 1. krs
Huolehdithan turvaväleistä ja henkilökohtaisesta suojautumisesta maskilla ja käsidesillä.
5–11-vuotiaiden rokotukset vain ajanvarauksella.
Koronarokotustodistukset (koronapassi)
Yleensä koronarokotustodistus on saatavilla Omakannasta viiden vuorokauden kuluessa rokotuksen antamisesta. Lisätietoja Thl.fi.
Jos sinulla on kysyttävää omasta koronarokotustodistuksesta tai et pääse Omakanta-palveluun, voit soittaa numeroon 014 269 0540, ma-to klo 8–11. Tätä kautta pyydetty todistus tulostetaan 14 päivän sisällä ja ne lähetetään kotiin postitse. Myös koronarokotustodistuksen EU:n ulkopuolella annetuista rokotuksista voi pyytää ajanvarauspuhelimesta.
Kolmas koronarokoteannos
THL suosittaa kolmatta rokoteannosta:
- voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille
- lyhyellä, alle 6 viikon annosvälillä rokotetuille
- kaikille 18 vuotta täyttäneille
- laitoksissa ja hoivakodeissa asuville
- lääketieteellisille riskiryhmille 1 ja 2.
- koronapotilaita hoitavalle terveydenhuollon henkilöstölle, ympärivuorokautisen hoivan henkilöstölle sekä muuta kiireellistä hoitoa antavalle sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle
Huomioithan, että 60-vuotta täyttäneet ja riskiryhmiin kuuluvat voivat ottaa 3. rokotuksen, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 3-4 kuukautta, rokotuksen voi ottaa myös myöhemmin.
Muut yli 18-vuotta täyttäneet voivat ottaa kolmannen rokotuksen, kun edellisestä rokotuksesta on kulunut vähintään 4-6 kuukautta, rokotuksen voi ottaa myös myöhemmin.
Kolmannen rokoteajan voi varata joko sähköisesti tai puhelimitse. Rokotusaika tulee varata itse, emme enää soita rokotettaville henkilökohtaisesti.
Neljäs rokoteannos
THL suosittelee neljänsiä koronarokoteannoksia 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille. Tehosteannoksen voi antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3–4 kuukautta. Tehosteannoksena annetaan kokonainen annos Comirnatya tai Spikevaxia.
Voimakkaasti immuunipuutteisilla ihmisillä vakavan taudin riski on muuta väestöä suurempi. Neljäs rokoteannos pidentää suojan kestoa ja vahvistaa immuniteettia tilanteessa, jossa omikronvariantti leviää väestössä. Tutkimuksissa on nähty, että neljäs rokoteannos nostaa selkeästi neutraloivien vasta-aineiden määrää vaikeasti immuunipuutteisilla ihmisillä.
Voimakkaasti immuunipuutteiset
Voimakkaasti immuunipuutteisiksi katsotaan henkilöt, joilla on jokin seuraavista sairauksista tai joille on tehty jokin seuraavista toimenpiteistä:
- Elinsiirto
- Kantasolusiirto
- Vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos
- Immunosuppressiivinen syöpähoito
- Autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä
- Dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta
- Pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV
- Lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila
Muita rokotuksiin liittyviä ohjeita
Seututerveyskeskuksen kuntien asukkaat voivat käyttää mitä tahansa Seututerveyskeskuksen rokotuspisteistä.
Jos rokotettavan työterveyshuollolla on sopimus rokotuksista Seututerveyskeskuksen kanssa, työntekijä voi valita, ottaako rokotuksen työterveyshuollosta vai terveyskeskuksesta.
Rokotteen saaneille suositellaan edelleen maskien käyttöä, turvavälejä sekä hyvän käsi- ja yskimishygienian noudattamista.
Koronapuhelin
Muissa korona-asioissa palvelee koronapuhelin p. 014 269 8180 arkisin klo 8–16 ja viikonloppuisin klo 9–15. Tästä, tai muista terveysaseman puhelinnumerosta ei voi varata rokotusaikoja. Koronapuhelin ei palvele rokotusasioissa.
Rokotusten eteneminen
THL raportoi koronarokotusten edistymisestä päivittäin: Koronarokotuskattavuus alueittain ja ikäryhmittäin (Thl.fi)