Tarkoituksena on turvata lapsen oikeudet turvalliseen ja virikkeelliseen kasvuympäristöön, tasapainoiseen kehitykseen ja erityiseen suojeluun ja huolenpitoon yhteistyössä vanhempien kanssa. Lastensuojelussa pyritään vaikuttamaan lasten kasvu- ja kehitysoloihin ja tukemaan vanhempia kasvatuksessa.
Lähtökohtana on tehdä ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä, jonka kautta pyritään edistämään perheiden hyvinvointia auttamalla perheitä ajoissa ja ennaltaehkäisemällä erilaisten ongelmien pahenemista. Lastensuojelua toteutetaan yhteistyössä kunnan eri toimijoiden (perhetyö, varhaiskasvatus, koulu, neuvola, jne.), yksityisten toimijoiden ja järjestöjen kanssa.
Lastensuojeluasia tulee vireille sosiaalitoimessa:
- Hakemuksesta
- Kun työntekijä on vastaanottanut pyynnön lastensuojelutarpeen arvioimisesta
- Kun lapsesta on tehty lastensuojeluilmoitus
- Kun lastensuojelun työntekijä on muutoin saanut tietää mahdollisesti lastensuojelun tarpeessa olevasta lapsesta
Kiireellinen lastensuojelun tarve arvioidaan heti. Muissa tapauksissa sosiaalityöntekijä arvioi seitsemän arkipäivän kuluessa, tehdäänkö asiassa lastensuojelutarpeen selvitys. Selvitystyöskentelyn pohjalta tehdään päätös siitä aloitetaanko lastensuojelun asiakkuus ja millaista tukea perheelle tarjotaan.
Lastensuojelun avohuollon tukitoimia ovat mm. varhaiskasvatus, ennaltaehkäisevä perhetyö, kotipalvelu, tukihenkilö tai tukiperhe, harkinnanvarainen taloudellinen tukeminen.
Mikäli lapsen tilanne ei riittävästi korjaannu avohuollon tukitoimien avulla, lapsi voidaan sijoittaa sijaishuoltoon kodin ulkopuolelle.
Hanne Malinen
Sosiaalityöntekijä
050 551 6473
Tanja Poikolainen
Perhetyöntekijä
040 585 0024
Elisa Mustonen
Sosiaaliohjaaja, koulukuraattori
050 400 4608
Leena Makkonen
Perhetyöntekijä
040 667 3851