Siirry sisältöön

Nähtävyydet

Toivakan kirkko
Toivakan kirkko on rakennettu vuosina 1879 – 1882. Kirkon sisäosat uusittiin v. 1923, jolloin arkkitehti Alvar Aalto suunnitteli kirkon katon maalaukset, kattokruunun, saarnatuolin koristelun, kaksi takorautaista kynttilänjalkaa, pienemmät valot ja kynttilät. Lisäksi Alvar Aalto on piirtänyt alttaritaulun yläpuolella olevan lasimaalauksen, joka on vielä nähtävissä Toivakan kirkossa. Irtoesineet siirrettiin 1988 Jyväskylään Alvar Aalto -museon säilytettäviksi ja hoidettaviksi.

Pellervo Lukumiehen kuuluisa maalaustaide Toivakan kirkon sisäkatossa on Toivakan ykkösnähtävyys. Kirkon sisämaalaus uusittiin v. 1972 – 1973, jolloin kattomaalaukset annettiin toivakkalaisen taiteilijan Pellervo Lukumiehen tehtäväksi. Työn valmistumista vuonna 1973 edelsi yksi kaikkien aikojen taidesodista suomalaisissa kirkoissa. Lukumiehen persoonallista raamatuntulkintaa ja vanhan, Alvar Aallon suunnitteleman sisätaiteen peittämistä vastustettiin kiivaasti. Kiistan kiivaimpina hetkinä kirkon ovet lukittiin Lukumieheltä, mutta taiteilija kipusi ikkunasta sisään jatkamaan työtään. Maalauksissa Jeesus esitetään esimerkiksi pukeutuneena muotivaatteisiin.

Panoraamoja kirkosta

Osoite: Salomonin tie 5, 41660 Toivakka, p. 0400 358 834

Avoinna kesäkuukausina arkisin klo 10 – 16 ja muulloin sopimuksen mukaan

www.toivakanseurakunta.fi

Pellervo Lukumiehen taidemaalaukset

Pellervo Lukumiehen haastattelu 17.2.2017.

(videon alussa 30 sekuntia samaa kuin edellisessä).

 

Perinnepolku ”Taajamankierros”
Perinnepolku kiertelee kirkonkylän lähituntumassa ja kiertää noin 6 kilometrin lenkin teitä ja polkuja pitkin. Polun varrella sijaitsevat Toivakan kirkko, Vanha Pappila, Kotiseutumuseo, Veteraanikorsu, Silanterin torppa. Polun voi kiertää kävellen tai pyöräillen (pieni osa huonoa polkua), ja se on merkitty maastoon vakkaukkokyltein. Lähtöpaikka on Toivakan kirkon parkkipaikalla.

https://www.toivakka.fi/vapaa-aika-ja-kulttuuri/vapaa-aika/keskustan-liikuntapaikat/perinnepolku/

Vanha pappila
Toivakan Vanha Pappila on rakennettu 1800-luvun lopussa. Pappilan pihapiirissä on vietetty historian saatossa useita juhlia ja tapahtumia. Nykyisin Pappila tarjoaa erinomaiset puitteet juhlien, kokousten, näyttelyiden tai tapahtumien järjestämiseen.

www.toivakanpitäjäseura.fi

Vanhan Pappilan kotiseutumuseo
Pappilan ulkorakennuksessa ja aitassa sijaitsee kotiseutumuseo, jossa voi tutustua
talonpoikaiseen elämäntapaan 1900-luvun alkupuoliskolla. Näyttelyssä olevien esineiden avulla kerrotaan sen ajan maanviljelyksestä, metsätaloudesta, ruuan valmistuksesta ja hieman metsästyksestä, kalastuksesta ja liikkumisesta. Päänäyttelyn lisäksi aittarakennukseen on koottu esineitä, jotka kertovat pellavan ja villan muokkaamisesta aina kankaaseen asti, sekä maidon käsittelystä. Entisajan asumiseen voi tutustua aitan toiseen päähän koottujen huonekalujen avulla. Näyttely on avoinna kesäaikana maanantaisin klo 10-13 sekä muina aikoina sopimuksen mukaan.

Veteraanikorsu
Vanhan Pappilan alueella sijaitsee lisäksi Toivakan sotaveteraanien rakentama Veteraanikorsu. Toivakan Sotaveteraanit rakensivat Häme-Kangas nimeä kantavan kanttiinikorsun vuonna 2002. Nimi on saatu JR 27:n sodan aikana Rajajoelle rakentamasta vastaavasta korsusta. Korsussa voi tutustua sodanaikaiseen perinne-esineistöön ja korsun ulkopuolella on 76 mm:n tykki. Veteraanikorsua on mahdollista vuokrata pienimuotoisiin tilaisuuksiin. Veteraanikorsuun voi tutustua kesäaikana maanantaisin klo 10-13 sekä muina aikoina sopimuksen mukaan.

Elisabethin Metsä, WWF Perintömetsä
UPM:n Metsä-Piililän tila Toivakassa oli toukokuussa 1976 pienen hetken jopa koko maailman huomion kohteena. Englannin kuningatar Elisabeth ja hänen puolisonsa prinssi Philip vierailivat Suomessa ja tutustuivat käynnillään suomalaiseen metsään ja hakkuutyömaahan. Seurueeseen kuului presidentti Urho Kekkonen. Eksoottisin osa vierailua oli metsälounas. Metsurinkypärää hän ei suostunut panemaan päähänsä, sillä se ei kuulu kuninkaalliseen protokollaan. UPM pystytti sittemmin seurueen lounaspaikalle metsään kyltin merkiksi tästä historiallisesta tapahtumasta. Ruokailumetsikkö säilytetään luonnontilassa.

Alla linkki Mirja Pyykön ja Armi Kyynäräisen raporttiin, joka seuraa kuningatar Elisabethin Suomen vierailua vuonna 1976 ja ennen kaikkea kuninkaallisesta vierailusta hurmioituneita suomalaisia. “Hello Elisabeth!” voitti ajankohtaisohjelmien kategoriassa toisen palkinnon Monte Carlo-festivaaleilla Monacossa vuonna 1977.

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2007/08/19/hello-elisabeth

Koordinaatit kyltille ovat 301 LU

P 62 4 55 ja I 25 50 28 Oravasaari, Keski-Suomi