Siirry sisältöön

Näyttelytilan käyttö

Kirjastosalin näyttelytarjonnan tavoitteena on tukea kirjaston yleistä roolia tiedonvälittäjänä sekä antaa elämää rikastuttavia ja virkistäviä kokemuksia ja virikkeitä kuntalaisille ja muille kävijöille. Kirjastosalissa on perinteisesti ollut esillä sekä harrastelijoiden että ammattilaisten töitä ja monipuolisesti eri ikäryhmiä edustettuna. Vuosien varrella esillä on ollut mm.maalaustaidetta, grafiikkaa, valokuvataidetta, ikonitaidetta, keramiikkaa ja  taidekäsitöitä.

Toivakan kunnankirjasto tarjoaa näyttelytilan veloituksetta. Kirjastosalin näyttelyt ovat taide- ja esittelynäyttelyitä, eivät myyntinäyttelyitä. Teoksissa ei näin ollen voi olla esillä hintatietoja. Näyttely on pääsääntöisesti avoinna kirjaston aukioloaikoina, mutta mikäli sali on varattu muuhun toimintaan (mm.kokoukset, luennot ja muut varaukset), ei näyttelyyn tällöin pääse tutustumaan. Salissa esillä olevilla näyttelyillä ei ole erillistä valvontaa, joten näyttely on esillä omalla vastuulla. Kirjastohenkilökunta on kuitenkin näyttelyn auki ollessa kirjaston puolella läsnä.

Näyttelyn järjestäjä huolehtii näyttelyesineiden/taideteosten kuljetuksen, esillelaiton/ripustuksen sekä purkamisen henkilökunnan työaikana. Teosten nimilaput kirjoitetaan itse ja ne voi tarvittaessa kirjoittaa kirjaston asiakaskoneella. Kirjastosalissa on näyttelyitä varten 6 pyörillä liikuteltavaa kaksipuolista sermiä (0.88m*1.18m), sekä 7,50 metriä kiskollista valkoista seinäpinta-alaa yhdellä seinällä. Ripustuksessa on mahdollisuus käyttää salin omia pöytiä esim. seinäkiskojen alla. Katossa oleviin rimoihin ei voi ripustaa teoksia. Näyttelyn pystytys tapahtuu kirjaston muun arkisen toiminnan lomassa, joka on hyvä ottaa huomioon. Ripustuksen ajan näyttelytila on suljettu yleisöltä. Näyttelyn avauduttua näyttelytila toimii normaalisti myös kokous- ja luentosalina, ja tämä on huomioitava ripustuksessa niin, että salin keskilattialle jää tyhjä tila tuoleja varten. Kokoukset ja luennot tuovat näyttelylle lisää yleisöä.

Näyttelyn järjestäjällä on mahdollisuus omin varoin ja järjestelyin pitää näyttelyn avajaiset sekä tähän tarkoitukseen veloituksetta käyttää kirjaston keittiötä ja lainata kirjaston kahviastiastoa (40:lle henkilölle). Pienessä keittiössä on jääkaappi, liesi, kahvin- ja vedenkeitin sekä astianpesukone. Avajaisia varten sali varataan etukäteen kirjaston henkilökunnalta. Näyttely voi myös normaalin käytännön mukaan avautua suoraan yleisölle, joten avajaiset eivät ole välttämättömyys.

Näyttelytilassa noudatetaan kirjastosalin erillisiä sääntöjä, jotka voi tarvittaessa pyytää kirjaston henkilökunnalta. Lähinnä näyttelyä koskeva asia on, että näyttelyn avajaisissa ei voi olla alkoholitarjontaa, koska näyttelysali on kirjastoaluetta, jossa on alle 18-vuotiaita lapsia ja nuoria asiakkaina.