Siirry sisältöön

Koronanyrkin tiedote 10.1.2022

Koronanyrkin tiedote 10.1.2022

 

KSSHP:n alueelle ei suositella etäopetusta peruskouluihin eikä toisen asteen kouluihin, myöskään lasten- ja nuorten harrastustoimintaan ei suositella rajoituksia – aikuisten toimintaan halutaan puolestaan uusia rajoituksia

 

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueellinen tartuntatautien torjunnan johtoryhmä ns. Koronanyrkki ei suosittele alueelleen etäopetusta peruskouluihin eikä toisen asteen kouluihin. Koronanyrkki katsoi myös, että vuoden 2003 jälkeen syntyneiden lasten- ja nuorten harrastustoimintaan ei ole syytä tehdä rajoituksia, koska näillä toiminnoilla ei ole nähty olevan merkittäviä vaikutuksia koronan leviämiseen.

Koronanyrkki ei suosittele toistaiseksi koululaisten pikatestauksia, koska STM ohjauskirjettä, missä annettaisiin käytännön ohjeet testausten järjestämiseksi ei ole tullut. Myös kouluihin tarvittavista pikatestien hankinnasta tarvitaan STM:n ohjeistus. Koronanyrkki ei myöskään katso tarpeelliseksi laittaa koululuokkia karanteeniin yhdestä koronapositiivisesta oppilaasta. Koulusta poisjääntiä ja omaehtoista karanteenia Koronanyrkki suosittelee heti, kun ensioireita alkaa ilmaantua. Myös maskien käyttöä suositellaan vahvasti kaikille yli 12-vuotiaille koululaisille.

 

KSSHP pyytää Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolta uusia rajoituksia

 

Koronanyrkissä todettiin, että tartuntatautitilanne on ollut koko vuoden ensimmäisellä viikolla KSSHP:n alueella koko koronaepidemian aikana korkein. Pääosin tartuntoja on ilmennyt nuorten aikuisten keskuudessa. Monessa kunnassa tartunnan jäljitys ja testaus laahaavat perässä ja osittain kiireetöntä hoitoa on jouduttu ajamaan alas. KSSHP:n päivystys- ja infektio-osastolla tilannetta on hankaloittanut viime viikkoina myös muut infektiopotilaat kuin koronapotilaat. Myös terveydenhoitohenkilöstöä on sairastunut erilaisiin flunssiin, mikä omalta osaltaan vaikeuttaa hoidollista toimintaa.

Pahentuneen koronatilanteen vuoksi Koronanyrkissä katsottiin tarpeelliseksi pyytää Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolta uusia rajoituksia KSSHP:n alueelle. Erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa leviävän koronaepidemian vuoksi KSSHP pyytää aluehallintovirastolta uusia rajoituksia aikuisten sisätiloissa tapahtuvaan ryhmämuotoiseen harrastustoimintaan. Aluehallintovirastolta pyydetään lupaa myös rajoittaa osaa ns. matalan riskin tiloissa tapahtuvaa toimintaa. Nyrkin suositus on, että aikuisten ryhmäharrastustoiminta olisi toistaiseksi tauolla 31.1.2022 saakka.

Lähestyvien aluevaalien vuoksi toiminta haluttaisiin toteutettavan mahdollisimman riskittömästi, ja siksi Koronanyrkki pyytää aluehallintovirastolta 20 henkilön kokoontumisrajoituksia myös ulkotiloissa järjestettäville tapahtumille.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto tehnee asiasta päätöksen vielä tällä viikolla.

 

Oireettomia ei testata, vaikka olisivat altistuneet koronalle

Koronanyrkissä todettiin vielä, että KSSHP:n alueella ei testata niitä koronalle altistuneita henkilöitä, joilla ei ole koronaan viittaavia oireita. Tällä pyritään helpottamaan tällä hetkellä terveydenhuollossa pahoin ruuhkautuneita testaus- ja jäljityspalveluita. Altistuneita ja oireettomia henkilöitä pyydetään jäämään omaehtoiseen karanteeniin 10 vuorokauden ajaksi altistushetkestä. Myös pikatestien voi käyttää tällaisissa tilanteissa. Poikkeuksena sote työntekijät, jotka testataan potilasturvallisuuden vuoksi pienistäkin oireista. Kansalaisia muistutetaan myös siitä, että pikatestillä saatu positiivinen tulos ei korvaa virallista testiä, mikäli henkilö tarvitsee todistusta joko Koronapassia tai tartuntatautipäivärahaa varten.

Lisätietoja:

Juha Paloneva, KSSHP:n vs. johtaja, johtajaylilääkäri, Koronanyrkin pj.

050 336 3695Jaana Leppäaho-Lakka, KSSHP:n infektioylilääkäri

014 269 1578

Takaisin ajankohtaisiin