Siirry sisältöön

Koronanyrkin tiedote: KSSHP:n alueen tartuntamäärät ovat yhä korkeat ja jäljitystoiminta kuormittuu

Koronanyrkin tiedote: KSSHP:n alueen tartuntamäärät ovat yhä korkeat ja jäljitystoiminta kuormittuu

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueellisessa tartuntatautien torjunnan johtoryhmässä (ns. Koronanyrkki) todettiin tänään (28.12.2021) alueen koronavirustilanteen jatkuvan vakavana. Etenkin alueen suurimmassa kaupungissa, Jyväskylässä myös jäljitys on ylikuormittunut. Positiivisten näytteiden osuus on noussut alueella ja on nyt jo yli 10 % otettujen näytteiden määrästä. Alueen sairaalakuormitus ja tehohoidon tarve on kuitenkin pysynyt pienenä.

Terveydenhuollon kapasiteetin turvaamiseksi näytteenoton priorisointia jatketaan

Tartunnanjäljitys- ja näytteenottokapasiteetin turvaamiseksi on linjattu, että oireettomia ei tällä hetkellä testata laisinkaan, ellei kyseessä ole esimerkiksi hoivalaitoksissa tapahtunut altistustilanne. Testiin hakeutumisessa tulee noudattaa yhä terveydenhuollon antamia ohjeita.

Kotitestiä suositellaan lieväoireisille rokotetuille, jotka eivät tarvitse todistusta tartuntatautipäivärahaa varten

Lieväoireiset, vähintään kahdesti rokotetut henkilöt voivat käyttää koronaviruksen kotitestiä, eli ns. antigeenitestiä. Nyrkin näkemys kotitesteistä on, että ne voivat olla hyödyllisiä rokotetuille lieväoireisille henkilölle, jotka eivät tarvitse todistusta sairaudesta tartuntatautipäivärahaa varten.

Jos rokotettu, lieväoireinen henkilö saa koronaviruksen testaamiseen tarkoitetusta kotitestistä positiivisen testituloksen, tulee hänen jäädä kotiin omaehtoiseen karanteeniin kymmeneksi vuorokaudeksi oireiden alkamisesta laskien. Kotitestin tulos ei mahdollista viralliseen eristykseen määräämistä, eikä siten tartuntatautipäivärahatodistuksen kirjoittamista, vaan tartuntatautipäivärahatodistusta varten kotitestin positiivinen vastaus on varmennettava terveydenhuollon tekemällä PCR-testillä.

 

Jos kotitestin tulos on negatiivinen, tulisi henkilön jäädä sairastamaan kotiin voimakkaiden oireiden päättymiseen saakka. Liikkeellä on koronaviruksen lisäksi myös muita tarttuvia tauteja, kuten influenssaa ja etenkin riskiryhmäläisten turvaamiseksi on kotona sairastaminen paras vaihtoehto.

Kotitestien saatavuudessa on ollut ympäri Suomen haasteita sen jälkeen, kun niiden käyttöä alettiin suositella THL:n ja sairaanhoitopiirien toimesta. Nyrkki haluaa painottaa myös, että kotitestin tuloksen luotettavuuden kannalta on ensisijaisen tärkeää tehdä testi sen pakkauksen ohjeiden mukaisesti.

Alueelle odotettavissa uusia rajoituksia

Kokouksessa keskusteltiin myös tarpeesta uusille nykyistä tiukemmille, 20 henkilön kokoontumisrajoituksille, sillä alueen epidemiologisen tilanteen ja ruuhkautuvan jäljitystoiminnan voidaan nähdä edellyttävän niitä. Alueen rajoituksista päättää Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, joka tiedottaa rajoituksista lähipäivinä päätösten valmistuttua.

 

Lisätietoja:

KSSHP:n johtajaylilääkäri, johtoryhmän puheenjohtaja Juha Paloneva

juha.paloneva@ksshp.fi

+358142691680

Takaisin ajankohtaisiin