Siirry sisältöön

Kirjaston käyttäjäkyselyn 2021 tuloksia

Kirjaston käyttäjäkysely 2021                                                          21.12.2021

 

Toivakan kirjasto laati kyselyn kirjaston palveluista vastattavaksi ajalla 15.10. – 30.11.2021. Kyselyyn pääsi vastaamaan sekä sähköisesti että kirjastolla perinteisesti kynä-paperi -vastauksin. Vastaajia oli yhteensä 70, joista 64 vastasi sähköisesti. Kiitos kaikille kyselyyn vastanneille! Kyselyn tuloksia hyödynnetään kirjaston toiminnan arviointiin ja palveluiden kehittämiseen!

Suurin osa kyselyyn vastanneista (50) oli sukupuoleltaan naisia. Vastaajista 25 oli 46 – 65 -vuotiaita.

Kirjaston palvelut saivat kyselyssä erinomaista palautetta. Monivalintakysymyksessä, jossa asteikkona olivat arvosanat 1-5 (heikko – erinomainen) palveluille arvosanan viisi (5) antoi 37 vastaajaa, arvosanan neljä (4) yhteensä 31 vastaajaa ja arvosanan kolme (3) kaksi vastaajaa. Arvosanoja 1 (heikko) tai 2 (välttävä) ei annettu ollenkaan. Kaikkien vastausten keskiarvo oli 4,5.

Vastaajista 55 vastasi, että ei ole kohdannut ongelmia omatoimikirjastoon sisäänkirjautumisessa, viisi vastasi kohdanneensa ongelmia. Yhtenä ongelmana mainittiin, että ei ole päässyt kirjastokortilla sisälle kirjastoon. Syynä voivat olla ikäraja 15 v., unohtunut pin-koodi, häiriö omatoimikirjaston toiminnassa, maksamattomat sakot tai jos niitä ei ole, kokeilemalla useampaan kertaan, sisäänkirjautuminen olisi voinut onnistua. Aina kannattaa ottaa yhteyttä kirjastoon, jos ei ole päässyt sisään.  Tämä pitää tehdä kirjaston henkilökunnan ollessa paikalla eli varmimmin ma-to. Lainausautomaatin käyttöhaasteeksi mainittiin suurikokoisten tai litteiden aineistojen hankaluus skannatessa. Tämä on tiedostettu ja automaatille on nyt asennettu koroke, jonka pitäisi helpottaa kaikenkokoisten kirjastoaineistojen lainaamista. Jos ongelmia vielä esiintyy, kannattaa ottaa yhteyttä kirjastoon, niin katsotaan asiaa yhdessä.

Kirjaston esteettömyyteen liittyen kirjaston ulko-oven edessä olevaa ritilää on kesällä nostettu, jotta sisäänpääsy olisi helpompaa myös pyörätuolilla. Ulko-ovet ovat kuitenkin raskaat avata, eikä automaattista avausta ole toistaiseksi. Ulko-oven vieressä on kaksi ovikelloa, joita voi soittaa ja henkilökunta tulee auttamaan sisälle pääsyssä.

Yksittäisiä toiveita esitettiin tapahtumista, elokuvista ja lehdistä sekä palveluaikojen säilyttämisestä vähintäänkin nykyisellään.

Laajoja omatoimiaikoja kiiteltiin, silti vielä toivottiin viikolle aamuaukioloaikojen lisäämistä klo 7-9.
Tulemme kokeilemaan alkuvuodesta (helmikuu) tiistaista torstaihin omatoimikirjaston avaamista jo klo 7. Jos käyttäjiä on ja kokeilu todetaan onnistuneeksi, voidaan kokeilusta tehdä pysyvä.

Kyselyssä kiiteltiin monin eri tavoin kirjaston henkilökuntaa ja heidän ystävällistä ja osaavaa palveluasennettaan, kirjaston tunnelmaa ja viihtyisyyttä sekä laajaa omatoimiaikaa. Henkilökunnalta on saatu aina riittävästi apua palveluiden käytössä, vaikkakin henkilökunnan näkyvyys on lyhentyneiden palveluaikojen myötä hieman vähentynyt.

Kyselyssä kiiteltiin myös yhteistyötä koulujen kanssa ja toivottiin, että kirjasto ei jäisi pelkäksi lainauspisteeksi, vaan se olisi aktiivinen toimija ja kehittäjä. Kirjaston henkilökunta kiittää palautteesta ja kannustuksesta. Kaikki kehitysehdotukset käydään vielä läpi ja tuloksia tarkastellaan myös kunnan päättäjien kanssa.

 

Kirjasto ottaa palautetta vastaan myös jatkossa. Tavoitat meidät näissä kanavissa:

Anne Vihinen, kirjastonhoitaja anne.vihinen@toivakka.fi, puh. 050 551 7515

Anne Pajunen, kirjastoavustaja anne.pajunen@toivakka.fi, puh. 050 551 7514

Sirpa Orell-Pohjola, kirjastonjohtaja, sirpa.orell-pohjola@toivakka.fi, puh. 050 475 1051

Kirjaston yleinen sähköposti: kirjasto@toivakka.fi

Kirjaston Facebook https://www.facebook.com/Toivakan-kunnankirjasto-1658832694436381/

Facebookissa vastaamme työaikojen puitteissa.

Palautelomake Toivakan kunta https://www.toivakka.fi/anna-palautetta/

Palautelomake Keski-kirjastot https://keski.finna.fi/Feedback/Home

Hankintaehdotuksia voit tehdä Toivakan kirjastolle https://keski.finna.fi/Feedback/Form/AcquisitionRequest

 

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

Toivakan kirjaston henkilökunta

 

Ei sitä joulua

Tilatun äänen minä kohotan kaupallisuutta vastaan
ja ylistän joulua joka kestää joulusta jouluun.

Mutta joulu itse on vanha,
vetäytynyt lepoon, vaikea tavata.

Oi, eikö oikea tuoksu ole vahatun lattian tuoksu!

Eikö vuosikin ole väsynyt ja tahdo täältä pois
ja eikö taivaalla ole tungokseksi asti tähtiä
ja eikö sielläkin ole vallalla hirveä kilpailu?

Ja sinne tähti syttyi.

 

Oi, vaikka on ehkä musta maisema ja järvi auki,
ja järvi auki ja aurinko risukossa.

Oi, vaikka karhun häntä on vanhassa sadussa poikki
ja kettu kavala.

Oi, vaikka niin on,
niin joulu on joulu
ovesi takana.

 

Ote Paavo Haavikon radion joulurunosta, 1966
Lapsuuden joulu : rakkaimmat joulurunot. Tammi, 2005.

Takaisin ajankohtaisiin