Siirry sisältöön

Keskisuomalaisten hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta tuetaan viestinnällä

Keskisuomalaisten hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta tuetaan viestinnällä

Viestinnällä on suuri voima: se toimii tärkeänä työkaluna hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisessä, ja jopa ennalta ehkäisee sairauksien puhkeamista.

Keski-Suomen sote-uudistuksen hankkeissa valmistuneen Hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden tapahtumien ja teemojen vuosikellon tavoitteena on, että keskisuomalainen saa tietoa ja vinkkejä hyvinvointinsa, terveytensä ja turvallisuutensa edistämiseen. Samalla yhtenäistetään Keski-Suomen kuntien, järjestöjen, sote-kuntayhtymien ja muiden organisaatioiden hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden aiheiden viestintää. Myös olemassa olevia palveluita vahvistetaan yhtenäisellä viestinnällä, sillä vuosikellossa on huomioitu muun muassa toukokuussa 2021 avautunut OmaKS.fi, Keski-Suomen digitaalinen sosiaali- ja terveyskeskus sekä valtakunnallinen Omaolo.fi-palvelu.

Viestitään tekijöistä, jotka auttavat jaksamaan ja voimaan hyvin

Vuosikelloon on kerätty teemoja muistuttaman terveellisen ruokavalion, säännöllisen liikunnan, levon ja rauhoittumisen sekä luonnossa liikkumisen merkityksestä. Lisäksi se sisältää elämäntapoihin, erilaisiin sairauksiin sekä arkeen liittyviä aiheita.

-Esimerkiksi helmikuun 112-päivänä kerrotaan paloturvallisuudesta, maaliskuun Allergia-viikolla jaetaan allergia-tietoa, toukokuussa Maailman tupakaton -päivänä kannustetaan tupakoinnin lopettamiseen sekä lokakuussa, Maailman mielenterveys -päivänä, nostamme esiin mielenhyvinvointiin liittyviä teemoja, kertoo projektipäällikkö Nina Peränen Keski-Suomen sote-uudistuksen hankkeista.

Myös järjestöjen työn tunnettavuutta pyritään lisäämään. Esimerkiksi lokakuulle linkitettiin Yhdistystori.fi-palvelu, jonne kootaan järjestötietoa, koulutuksia, työkaluja, yhteistyöverkostoja sekä tukea ja neuvontaa.

Vuosikello valmistui laajassa yhteistyössä

Vuosikelloa suunniteltiin keväällä 2021 Keski-Suomen sote-uudistuksen hankkeiden toimesta. Mukana tapahtumien ja teemojen keräämisessä ja kommentoinnissa olivat muun muassa perusterveydenhuollon yksikön ravitsemusterapeutti ja asiantuntijafysioterapeutti, Keski-Suomen kuntien hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen vastuuhenkilöt ja sote- ja kuntaviestijät sekä Keski-Suomen yhteisöjen tuki (KYT).

-Teimme priorisointia yhteistyössä: vuosikelloon nostettiin kaikkein oleellisimmat ja suurimpia kohderyhmiä koskettavat teemapäivät. Myös keskisuomalaisten omia teemapäiviä tuotiin esiin, esimerkkeinä syyskuinen Keski-Suomen Reitistöviikko, Luontotyöpäivät sekä Keski-Suomen saunamaakuntaviikko, kertoo projektipäällikkö Mari Rantamäki Keski-Suomen sote-uudistuksen hankkeista.

-Kun keskisuomalainen, esimerkiksi pihtiputaalainen, keuruulainen tai joutsalainen, huomaa oman kuntansa somesta asukkaan omaa hyvinvointia, terveyttä tai turvallisuutta koskevan viestin, lisää se jo itsessään asukkaan hyvinvointia, sillä viesteistä huokuu välittävä ote asukasta kohtaan, kertoo viestintäasiantuntija Sanna-Riikka Koponen Keski-Suomen sote-uudistuksen hankkeista ja vinkkaa keskisuomalaisia seuraamaan oman kuntansa some-kanavia.

Vuosikellon käyttöohje

Vuosikellon tavoitteena on tukea Keski-Suomen kuntien ja sote-kuntayhtymien sekä järjestöjen viestintää.

Toivomme, että uusi sähköinen työkalu on viestijän työpöydällä jatkuvassa käytössä. Aina kuukauden vaihtuessa näet yhdellä silmäyksellä, mitä tapahtumia ja teemoja on tulossa ja voit helposti tehdä suunnitelman, mitä aiheita nostat esiin oman organisaatiosi viestinnässä, ohjeistaa Koponen vuosikellon käyttäjiä.

Suurin osa vuosikellon teemoista on linkitettyjä eli niitä klikkaamalla löytyy lisätietoa aiheista. Some-julkaisua tehdessä voi hyödyntää eri organisaatioiden valmiit julkaisut jakamalla niitä omilla saatesanoilla eteenpäin tai voi vaihtoehtoisesti tehdä aiheesta oman julkaisun. Tapahtumissa ja teemaviikoissa huomioidaan julkaistavan asian vuosittaiset teemat, esimerkiksi vuoden 2021 Lapset oikeuksien -viikon teemana on lapsen oikeus hyvään kohteluun.

Tutustu ja lataa vuosikello käyttöön

Hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden tapahtumien ja teemapäivien vuosikellon löydät hyvaks.fi-verkkosivuilta kohdasta Materiaalit sekä se on liitteenä tässä viestissä.

Lisätietoja:

  • Nina Peränen, projektipäällikkö, hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen, Keski-Suomen sote-uudistuksen hankkeet, p. 050 312 5428, nina.peranen(at)jyvaskyla.fi
  • Mari Rantamäki, projektipäällikkö, palveluketjut, Keski-Suomen sote-uudistuksen hankkeet, p. 050 311 8609, mari.rantamaki(at)jyvaskyla.fi
  • Sanna-Riikka Koponen, viestintäasiantuntija, Keski-Suomen sote-uudistuksen hankkeet, p. 050 598 8481, sanna-riikka.koponen(at)jyvaskyla.fi

 

 

 

Takaisin ajankohtaisiin