Siirry sisältöön

Latulaatua Toivakan tapaan – ensi vuonna aurinkoladulle?

Latulaatua Toivakan tapaan – ensi vuonna aurinkoladulle?

Toivakan hiihtokeskus on tullut tunnetuksi hyvistä laduistaan. Jyväskylästä ja muualta lähiympäristöstä tullaan hiihtämään Toivakan hyville laduille. Ladut on ennenkin hoidettu mallikkaasti, mutta nyt on latujen tekemisessä uusi ulottuvuus. Toivakan kunta on hankkinut käytetyn laduntekokoneen.
– Latukone on merkiltään Formatic X-trail 170 ja se on vuosimallia 2005. Hankinta rahoitettiin myymällä kunnossapidon vanha auraukseen käytetty traktori, joka jäi tarpeettomaksi asemakaavateiden aurauksen siirryttyä yksityisen urakoitsijan hoidettavaksi. Meillä on kuitenkin uusi pienempi traktori, jolla ”omat” auraukset ja muut traktoritarpeet pystytään hoitamaan. Hankkimallamme latukoneella on ajettu 1700 tuntia, joten sen suhteen se on vielä vähän ajettu ja siitä pitäisi olla iloa pitkäksi aikaa, kertoo tekninen johtaja Jukka Paalanen.
Latukoneen varusteina ovat terästelat, jyrsin ja kaksi latuhöylää. Lisäksi oikean latuhöylän edessä on latu-urajyrsin. Paalanen suunnittelee latukoneelle jo laajempaakin toimintaympäristöä.
– Olisi hienoa jos saataisiin tehtyä vaikkapa ensi talveksi ns. aurinkolatu tästä kylältä Heiskan kylän kautta Ruuhimäen kylälle ja takaisin. Tämä vaatii vielä hieman neuvotteluja maanomistajien kanssa. Latukoneella on turvallisempi ja helpompi ajaa esimerkiksi peltojen reunoja kuin traktorilla ja latukone ei vauriota alustaa, jos vain lunta on sopivasti. Nyt koneella hoidetaan kylällä latuja ja hiihtoreittejä yhteensä noin 10 kilometrin matkalta. Myös metsälenkki suurimmalta osin voidaan ajaa koneella, vain suon kohta pitkospuineen on kelkkahommia. Hiihtolatujen lisäksi urheilukenttää vastapäätä olevalle pellolla on ajettu koiran ulkoiluttajille ihan oma lenkki.
Taivaalta sataa yhä uutta lunta joten nyt on Toivakassa koettavana hiihtäjien talviparatiisi. Uraa löytyy niin luistelu- kuin perinteiseen latuhiihtoon. Hiihtoladulla turvavälitkin ovat kohdallaan.

 

Takaisin ajankohtaisiin