Siirry sisältöön

Koronatalven ykkösharrastus

Koronatalven ykkösharrastus

Toivakan Jäänsärkijöiden parhaat niksit avantouintiharrastuksen aloittamiseen ovat rauhallinen laskeutuminen kylmään kylpyyn ja oikeat varusteet. – Jos on ollut taukoa uimisessa, pitää aloittaa rauhallisesti, alkuun vain pienellä pulahduksella, muistuttaa Reijo Saarinen.

– Kun käy säännöllisesti päivittäin järvessä, ei veden kylmentymistä oikein edes huomaa, Minna-Mari Kivimäki vinkkaa. Lisäksi pään suojaaminen pipolla on tärkeää, samoin jalassa on hyvä olla avantouintitossut ja käsissä hanskat.

– Talviuintikausi kestää lokakuusta toukokuuhun, jolloin luonnonvedet ovat pääsääntöisesti alle kymmenasteisia. Saarisen veden lämpötila tammikuun tuiskeessa on noin kaksi astetta, tietää sen rannalla asusteleva Leena Sahlman kertoa. Hänelle järvessä pulahtaminen on samalla myös sosiaalinen kokemus, sillä hän käy usein avannossa ystävänsä Memmu Visan sekä tällä kertaa estyneen Eliisa Ainalin kanssa. – Tämä on kiva tapa rentoutua, kunhan keho tottuu siihen. Aluksi tuntuu siltä kuin olisi tulessa. Kuin olisi mentholia keholla, ja olo on viisi kiloa kevyempi, Visa kuvaa.

Porukan kylmäpäisimmät konkarit ovat uineet talvisin jo kahdenkymmenen vuoden ajan ja ovat nyt kahdeksankymppisinä eläviä esimerkkejä kylmän veden parantavasta voimasta. – Aluksi avanto oli meidän rannassa, kunta teki saunaamme myös pukuhuoneen vaatteidenvaihtoa varten, kertoo Irja Nieminen.

Nykyään avanto sijaitsee Toivakan Uimalan rannassa ja pidetään pumpun avulla sulana läpi talven.

Takaisin ajankohtaisiin