Siirry sisältöön

Siipirikkojen ystävä

Siipirikkojen ystävä

Vietämme eläinten viikkoa. Toivakassa asuva Vesa Virtanen on yksi SEY Suomen eläinsuojelun vapaaehtoisista eläinsuojeluneuvojista. Leipätyönään Virtanen tekee päihde- ja mielenterveystyötä ja on koulutukseltaan lähihoitaja. Eläinsuojeluneuvoja tulee toimeen varsin vähäisillä työvälineillä. Virtasen perheen auton kriteerinä oli, että kyytiin mahtuu joutsen. Tarpeeseen tilava auto on ollutkin. Esimerkiksi lähes vuosi sitte Toivakan Paloskylästä hoitoon tuli huonokuntoinen joutsenen poikanen. Joutsen vietti talven Virtasen ulkorakennuksen suojassa, keväällä se siirrettiin isoon ulkotarhaan, jossa se eleli kesän syöden heinää ja kauraa ja esitteli välillä joutsenmaisen uljasta ääntään, kuten Paloskylän Pavarotin kuuluukin. Samalla se jo teki lentoharjoituksia.

Tämän ruman ankanpoikasen tarinalla oli onnellinen loppu.

-Poikanen kasvoi hyvin, vaikka jäikin hieman normaalia joutsenta pienemmäksi. Nuori joutsen vapautettiin kaksi viikkoa sitten rengastettuna pellolle. Se pääsi mukaan isoon muiden joutsenten muuttoparveen, kertoo Virtanen.
Vesa Virtanen pystyy tarjoamaan linnuille suojapaikan ja ruokaa. – Pahemmin itsensä satuttaneet siipiveikot tutkii ja hoitaa eläinlääkäri. Jos tilanne on toivoton, linnun lopettaa ammattilainen.

Virtanen ylläpitää Facebookissa siipirikkoinfoa. Siellä ihmiset voivat ilmoittaa löytämistään loukkaantuneista luonnonvaraisista eläimistä.

 

Vesa Virtasen hoidossa on ollut myös nuolihaukka, joka löytyi Orivedeltä. Sen kaverina häkissä oli taustalla orrella istuskeleva tuulihaukka, joka loukkaantui Hankasalmella lennettyään jotakin päin.

Paloskylän surkeasta joutsenenpoikasesta kasvoi topakka aikuinen lintu, joka erilaisesta nuoruudestaan huolimatta hyväksyttiin osaksi muuttomatkalle valmistautuvien joutsenten laumaa. 

 

Takaisin ajankohtaisiin