Siirry sisältöön

Ajankohtaista tietoa Seututerveyskeskuksen toiminnasta korona-aikana

Ajankohtaista terveysasemien toiminnasta korona-aikana (päivitetty 27.8.)

Julkaistu 2.3.2020 klo 10.41

Tämä tilanteen mukaan päivitettävä uutinen listaa ajankohtaisimmat tiedot koronatilanteen aiheuttamista järjestelyistä Seututerveyskeskuksessa.

Jos epäilet korona-tartuntaa tai saat akuutin flunssan oireita

·        Tee sähköinen oirearvio tai soita terveysasemalle ja toimi annettujen ohjeiden mukaan. Ruuhka-aikana takaisinsoittoa voi joutua odottamaan useita tunteja. Hoitaja tai lääkäri arvioi näytteenottotarpeen tilannekohtaisesti.

·        Huolehdi riittävästä etäisyydestä muihin ihmisiin, jos liikut kodin ulkopuolella.

·        Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.

·        Huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Jos niitä ei ole saatavilla, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.

·        Jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi laskee, tai kyseessä on alle 3 kk ikäinen äkillisesti sairastunut lapsi, etkä saa yhteyttä terveysasemalle, soita päivystysapuun 116 117. Toimi puhelimitse annettavien ohjeiden mukaan.

THL:n tarkennetut ohjeet lapsen infektio-oireista:

Kun huoltaja toteaa, että lapsella on infektio-oireita, lapsi ei saa mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen. Lapsi pitää viedä testiin, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita.

·        Jos oireilu on hyvin lievää, eikä lapsi tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut edeltävän 14 vrk aikana, oireita voi seurata kotona ilman testaamista. Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen.

·        Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa valua ulos mennessä mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole.

Jos oireet seurannassa kokonaan väistyvät, ei testiin tarvitse mennä, vaan kouluun tai varhaiskasvatukseen voi palata yhden oireettoman päivän jälkeen. Jos testitulos on negatiivinen, lapsi voi palata kouluun tai varhaiskasvatukseen, kun hän on parantumassa, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet. Jos testi otetaan, mutta tuloksen saaminen viivästyy, voi kouluun tai varhaiskasvatukseen palata yhden oireettoman päivän jälkeen, jos lapsi ei tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut edeltävän 14 vrk aikana. Saman perheen samaan aikaan sairastuneista riittää yksi negatiivinen koronatestitulos. Kaikkia perheen lapsia ei ole tarpeen testata. Jos lapsen hengitystieoireet pitkittyvät, häntä ei tarvitse testata toistuvasti, kunhan oirekuva pysyy samanlaisena.

Koulu tai varhaiskasvatus ei saa vaatia todistusta negatiivisesta testistä.

Vastaanotot

Ota aina etukäteen yhteyttä, ennen kuin saavut terveysasemalle!

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen purkauduttua erilaiset hengitystieinfektiot ja niihin liittyvät yhteydenotot ovat lisääntyneet terveysasemilla. Puheluiden suuren määrän takia terveysasemien takaisinsoitoissa on välillä viivettä useampi tunti. Siitä huolimatta on syytä odottaa takaisinsoittoa kärsivällisesti, jotta asiakkaita voidaan palvella riskittömästi. Puhelimessa annetaan ohjeet turvalliseen terveyskeskuksessa asioimiseen. Puhelimessa jonottamista voi vähentää tekemällä sähköisen oirearvion puhelinsoiton sijaan.

Seututerveyskeskuksen terveysasemilla hoidetaan potilaiden asioita mahdollisimman pitkälle sähköisesti, puhelimitse tai etävastaanotoilla, jotta voidaan pienentää infektiotartunnoille altistumisen riskiä. Tarvittaessa asiakas kutsutaan vastaanotolle paikan päälle ja hänet ohjeistetaan niin, että vastaanotto voidaan järjestää ilman tartuntavaaraa. Osa pienemmistä terveysasemista on suljettu, jotta henkilökunta riittää erillisen infektiovastaanoton järjestelyihin, mutta tarpeen mukaan myös niille voidaan järjestää etukäteen sovittuja vastaanottoja. Myös suljettujen terveysasemien palvelunumerot toimivat normaalisti.

Infektioiden leviämisen minimoimiseksi on erityisen tärkeää, että infektio-oireiset potilaat eivät tule terveysasemalle muuten kuin etukäteen sovittuna.

Tartuntariskin estämiseksi terveysasemilla on erotettu hengitystieinfektio-oireisten potilaiden vastaanotto muista potilaista Joutsan, Keuruun ja Laukaan terveysasemille. Vastaanotolle tullessasi noudata puhelimitse saamiasi ohjeita sekä alla olevia oireidesi mukaisia kulkuohjeita.

Infektiovastaanotto hengitystieinfektio-oireisille

·        Joutsa, Luhanka, Toivakka: Infektiovastaanotto Joutsan terveysasemalla, kulku puhelimitse saatujen ohjeiden mukaisesti.

·        Keuruu, Multia, Petäjävesi: Infektiovastaanotto Keuruun terveysasemalla, kulku ainoastaan ensiavun sisäänkäynnin kautta.

·        Laukaa, Konnevesi: Infektiovastaanotto Laukaan terveysasemalla, kulku sisäpihan kautta arkisin klo 15 asti. Opasteet Kantolantien risteyksessä. Ilta- ja viikonloppupäivystyksen aikana kulku infektiovastaanotolle pääovesta.

Kiirevastaanotto muille

·        Joutsa, Luhanka, Toivakka: Kiirevastaanotto Joutsan terveysasemalla, kulku vastaanotolle, laboratorioon, röntgeniin ja fysioterapiaan ensiavun ovesta eli remontinaikaisen pääsisäänkäynnin kautta. Vastaanoton käytössä on edelleen myös hammashoitolan huone, jonne kulku hammashoitolan ulko-ovesta. Luhangan terveysasema (näytteenottoa lukuun ottamatta) ja Toivakan terveysasema ovat näillä näkymin ainakin elokuun ajan suljettu.

·        Keuruu, Multia, Petäjävesi: Kiirevastaanotto Keuruun terveysasemalla, kulku ainoastaan Keuruun terveysaseman pääsisäänkäynnin kautta. Multian terveysasema, Petäjäveden terveysasema ja Haapamäen sivuvastaanotto ovat näillä näkymin ainakin elokuun ajan suljettu.

·        Laukaa, Konnevesi: Kiirevastaanotto Laukaan terveysasemalla, kulku ainoastaan Laukaan terveysaseman pääsisäänkäynnin kautta. Konneveden terveysasema ja Lievestuoreen sivuvastaanotto ovat näillä näkymin ainakin elokuun ajan suljettu.

Kiireettömät asiat

Kiireettömät yhteydenotot tulee tehdä mieluiten sähköisten asiointipalvelujen kautta, jotta vältytään puhelimessa jonottamiselta. Yhteydenottoon vastataan tilanteesta riippuen puhelimitse tai tekstiviestillä viimeistään seuraavan arkipäivän aikana.

Riskiryhmien palvelut

Terveyskeskuspalvelut järjestetään yhteydenoton perusteella tarpeen mukaisesti.

Myös kunnat tiedottavat omista palvelu- ja tukimuodoistaan yli 70-vuotiaille.

Poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta on tärkeää huolehtia omasta fyysisestä kunnosta ja pysyä liikkeellä. Seututk.fi-sivustolle on koottu muutamia kotioloihin soveltuvia harjoitusohjelmia, joita voi tulostaa vaikka vietäväksi läheisen ikäihmisen postiluukkuun.

Huomioitavaa laboratorionäytteenotoissa

Leivonmäellä ja Luhangassa näytteenotto toimii normaalisti. Leivonmäellä kulku näytteenottoon terveysaseman takaovesta. Älä kuitenkaan tule flunssaoireisena.

Fimlabin näytteenottoajat osoitteessa: www.fimlab.fi.

Huomioitavaa hoitotarvikejakelussa

Hoitotarvikejakelu jatkuu kaikissa kunnissa poikkeustilanteesta huolimatta.

Joutsan hoitotarvikejakelu on auki maanantaisin klo 14–15.30, jos nouto ei tällöin onnistu, niin soitto ensin p. 040 840 4691. Leivonmäen ja Luhangan alueella diabeetikon hoitotarvikkeiden noudosta on sovittava aina ensin puhelimitse: Leivonmäki p. 014 269 0251 ja Luhanka p. 014 269 0253. Toivakan hoitotarvikejakelusta soitto Toivakan terveysasemalle p. 014 336 6710.

Petäjävedellä hoitotarvikejakelu keskiviikkoisin klo 9–10 ja 15–16.

Muista mahdollisista jakelun poikkeusjärjestelyistä tiedotetaan hoitotarvikejakelun piiriin kuuluvia asiakkaita henkilökohtaisesti.

Hoitotarvikkeita ei saa noutaa sairaana tai flunssaoireisena. Riskiryhmäläisten hoitotarvikkeiden nouto mieluiten läheisen tai muun terveen henkilön toimesta. Annettavien hoitotarvikkeiden määrä katsotaan aina yksilöllisen tarpeen mukaan.

Apuvälinelainaamot

Joutsan, Keuruun ja Laukaan terveysasemien apuvälinelainaamot palvelevat normaalisti. Muilla terveysasemilla apuvälinelainaus toimii vain erikseen sovitusti. Yhteydenotot apuvälineasioihin liittyen fysioterapian palvelunumeroon.

Apuvälineitä ei saa noutaa sairaana tai flunssaoireisena. Jos olet flunssainen, ota puhelimitse yhteyttä lainaamoon. Riskiryhmäläisten apuvälineiden nouto mieluiten läheisen tai muun terveen henkilön toimesta.

Suun terveydenhuolto

Suun terveydenhuollon hoidon tarpeen arviointi ja asiakaspalvelu p. 014 269 0333 toimii normaalisti:

·        Kiireellisissä asioissa arkisin klo 8–10

·        Kiireettömissä asioissa arkisin klo 10-16

Potilaita, joiden vastaanottoaikoja on jouduttu koronatilanteen vuoksi perumaan, on alettu kutsumaan vastaanotolle henkilökohtaisesti. Jonojen purkuun menee kuitenkin useita kuukausia, joten maltathan odottaa yhteydenottoa.

Hoitokäynneillä painotetaan omahoidon ohjausta, joka on oleellista hoidon onnistumisen ja hoitotuloksen kannalta. Hoitoon saa tulla vain terveenä, joten peru aika, jos olet sairas. Mukana saa olla korkeintaan yksi saattaja, jotta hoitolan tilat eivät ruuhkaannu ja turvavälit säilyvät.

Sairaalat

Seututerveyskeskuksen sairaalaosastojen toiminta on palautettu normaaliksi, sillä poikkeuksella, että Joutsan alueen sairaalahoitoa tarvitsevat infektiopotilaat hoidetaan Laukaassa.

Kulku Joutsan sairaalaan on muuttunut, uusi kulkuohje päivitetty Joutsan sairaalan yhteystietosivuille.

Vierailu sairaalaosastoilla on jälleen kielletty tartuntariskin minimoimiseksi. Vain kriittisesti sairaiden ja saattohoitopotilaiden luo voidaan erikseen sopia vierailuja. Tällöinkin sairaalaan voi tulla vain 1–2 vierailijaa kerrallaan, heidän täytyy olla täysin terveitä ja vierailusta sovitaan etukäteen henkilökunnan kanssa.

Neuvolat

Neuvoloissa tehdään normaaleja tarkastuksia, joihin asiakkaat voivat varata ajan puhelimitse. Sähköinen ajanvaraus ei ole toistaiseksi käytössä.

Ajankohtaista tilannetietoa muualla

·        Valtioneuvosto.fi

·        Ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19 , THL

·        Ohjeita koronavirukseen liittyen , Ksshp

Takaisin ajankohtaisiin