Siirry sisältöön

Mahtava Marja-Terttu!

Mahtava Marja-Terttu!

Toivakkalainen eläkkeellä oleva kielten opettaja Terttu Marttila, 76, tunnetaan huikeana marjanpoimijana. Tertun marjamaat ovat Toivakan erämaitten lisäksi Pohjanmaan lakeuksilla.

– Pohjanmaan marjamaat ovat tulleet minulle tutuiksi jo lapsuudessa, kertoo Terttu.

Tertun marjanpoiminta juontaa juurensa jo siltä ajalta, kun hänen äitinsä vei tyttären metsään.

– Olin muutaman vuoden ikäinen kun äiti opetti minulle marjastuksen. Kouluajalta muistan sen, kun opettajanani oli Miss Eurooppa Sirkka Salosen äiti, Esteri Salonen. Jostakin syystä pääsin suorastaan opettajani lellikkioppilaaksi ja sain tehtäväksi keskellä koulupäivää vaikka kakun vatkaamisen. Kerran keräsin opettajalle pienen maitohinkillisen puolukoita. Opettaja antoi minulle palkkioksi samanlaisen hinkillisen omenoita. Sehän minua sitten vähän harmitti, kun siinä hinkissä ei ollut kuin muutama omena. Minusta se oli aika vähän.

Toivakan kodissaan Tertulla on viisi pakastinta, joihin hän marjansa pakastaa.

– Pakastan noihin pakastimiin niin puutarha- kuin metsämarjat itselleni, lapsille ja lastenlapsille. Sieltä niitä kukin sitten hakee tarpeittensa mukaan.

Tänä kesänä on ollut Toivakan metsissä marjoja. – Oli hillaa ja mustikkaa halullisille keräilijöille. Myös puolukkaa näyttää tulevan hyvin, Terttu iloitsee. Viime kesänä hän poimi 600 litraa puolukoita.

Tertulla ei ikä paina hartioita. Hän on innokas liikunnan ja liikkumisen kannattaja ja tekee huikeita pyöräilyretkiä.

– Toukokuusta kesäkuun puoleen väliin mennessä olin pyöräillyt jo 4500 kilometriä. Liikunta on antanut marjastukseen hyvän pohjakunnon. Marjastuskin on kovaa liikuntaa. Saa kävellä ja kumartaa ja taas kävellä ja kumartaa.

Takaisin ajankohtaisiin