Siirry sisältöön

Toivakka tänään

Toivakkalaisten sydänääniä kuunnellaan myös digitaalisella stetoskoopilla

 

Toivakan terveysaseman palvelu on  lähipalvelua parhaimmillaan, jossa paikallisuutta täydentävät nykytekniikan mahdollistamat vaihtoehdot. Etälääkäriinkin on totuttu, vaikka toki ihan samassa huoneessa oleva elävä lääkäri tuntuu yhä luotettavammalta. Sellainenkin onneksi Toivakasta löytyy.

– Toivakan terveysasemalla on lääkäri Anna Kylmälahti paikalla kolmena päivänä viikossa, pääsääntöisesti maanantaina, torstaina ja perjantaina Hän hoitaa myös neuvola-ja koululääkärin tehtäviä, eikä niitä tehdessään ole tavattavissa vastaanotolla, kertoo Seututerveyskeskuksen apulaisylilääkäri Irmeli Räsänen.
Tiistaina ja keskiviikkona  vastaanottoa hoitaa  seututerveyskeskuksen oma etälääkäri Merja Perhonen Jyväskylästä seututerveyskeskuksen toimistolta käsin videoyhteyden kautta.
Asioi sitten tavallisen tai etälääkärin kanssa, henkilöiden pysyvyys on tärkeä asiakassuhdetta parantava tekijä.
– Etälääkäritoiminta pilotoitiin Toivakassa vuosi sitten, joten toimintatapa on kuntalaisille jo tuttu. Nyt lääkärinä toimii ostolääkärin sijaan oma vakituinen lääkärimme. Uutta on kuitenkin se, että etälääkärikin voi tutkia potilasta digitaalisten työvälineiden avulla. Potilaan sydän- ja hengitysäänet lääkäri kuulee digitaalisen stetoskoopin kautta, jota paikan päällä käyttää Toivakan sairaanhoitaja, Irmeli Räsänen kertoo.
Samoin korvan tärykalvo, nielu ja esimerkiksi ihomuutoksia voidaan nähdä digitaalisen korvalampun ja kameran avulla.
Tarvittaessa voidaan Toivakkaan järjestää etälääkäripalvelua myös Joutsan terveyskeskuksesta käsin.
– Hoitajavastaanottoa pitävät entiseen tapaan päivittäin Toivakan kokeneet sairaanhoitajat, jotka voivat tarvittaessa aina konsultoida myös lääkäriä, Räsänen kertoo.

Lisätietoja osastonhoitaja Merja Sivanne, p. 014 2690 201. 

Takaisin ajankohtaisiin