Siirry sisältöön

Koronanyrkin tiedote 17.1.2022

Tiedote 17.1.2022

 

Koronanyrkki: Tartunnat reippaassa nousussa, viime viikolla KSSHP:n alueella tartuntoja oli jopa yli 30 prosenttia enemmän kuin edellisellä viikolla – altistuneiden karanteenin laitto pääsääntöisesti lopetetaan. Taudin jäljitys keskitetään jatkossa terveydenhuollon yksiköihin, hoivalaitoksiin ja riskiryhmien asumisyksiköihin.

 

Alueellisessa tartuntatautien torjunnan johtoryhmässä (ns. Koronanyrkissä) todettiin tänään, että koronatartunnat ovat nousseet rajusti myös Keski-Suomen sairaanhoitopiirin aikana viimeisen viikon aikana. Tartuntoja on alueella ollut yli 30 prosenttia enemmän kuin edellisellä viikolla. Omikron-muunnos on ollut vallitseva tartunnan lähde ja tartuntoja on kahden viime viikon aikana todettu kaikkialla KSSHP:n alueella.

Tänään maanantaina myös sairaalakuormittavuus on alueella ollut hiukan korkeampi kuin mitä se oli viime perjantaina. Sairaalakapasiteetti kuitenkin riittää. Rokottamattomuus on edelleen pääasiallinen syy joutua sairaalahoitoon tai teho-osastolle. Kokouksessa todettiin kuitenkin, että vaikka koronatartuntojen määrät ovat olleet rajussa nousussa, sairaalakuormittavuus ei ole noussut samassa suhteessa. Kokouksessa tuotiin esille, että alueella kuitenkin varaudutaan siihen, että myös sairaalakuormittavuus voi nousta lähitulevaisuudessa koronatartuntojen määrän noustessa.

Altistuneiden karanteeniin määräykset lopetetaan pääosin KSSHP:n alueella.

 

Koronanyrkissä todettiin, että altistuneiden karanteenimääräyksistä luovutaan pääosin KSSHP:n alueella pahentuneen koronatilanteen vuoksi. Tämä tarkoittaa, että sairastuneiden altistamia henkilöitä ei laiteta enää karanteeniin vaan he voivat mennä päiväkoteihin, kouluihin ja työpaikoille ollessaan oireettomia. Oireisen ihmisen täytyy aina jäädä kotiin, vähintään viiden päivän ajaksi. Mikäli oireet pitkittyvät yli viisi vuorokautta, pitää ottaa yhteyttä omaan terveyshuoltoon.

Taudin jäljitys keskitetään jatkossa terveydenhuollon yksiköihin, hoivalaitoksiin ja riskiryhmien asumisyksiköihin. Näin pystytään varmistamaan terveydenhuoltohenkilöstön riittävyys.

Kansalaisia muistutetaan, että jäljitysyksikkö ottaa yhteyttä, kun virallinen PCR -testin on positiivinen. Huomioitavaa on, että pahentuneen koronatilanteen vuoksi tähän voi kulua useita päiviä. Ehdottoman tärkeää on, että positiivisen PCR -testituloksen saanut jää omaehtoiseen karanteeniin odottamaan jäljitysyksikön soittoa.

Koronanyrkki suosittelee noudattamaa THL:n 13.1.2022 tekemää toimintaohjetta kansalaisille mm. koronatestauksiin ja kotitesteihin liittyen:

Koronatestit ja kontaktien välttäminen alueilla, joilla testaus ja jäljitys on ruuhkautunut – THL

Lue myös THL:n 14.1.2022 antama suositus varhaiskasvatukseen, kouluihin ja oppilaitoksiin:

THL päivitti suositustaan koronan altistumistilanteista varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja oppilaitoksissa – Uutinen – THL

Lisätietoja:

Juha Paloneva, KSSHP:n vs. johtaja, Koronanyrkin pj.

050 336 3695

Takaisin ajankohtaisiin