Siirry sisältöön

Toivakan nuoret kuntosalille

Toivakan nuoret kuntosalille

Toivakka satsaa entistäkin enemmän nuorten hyvinvointiin, mikäli kunnanhallitus ja -valtuusto siunaavat sivistyslautakunnan tiistaina tekemän päätöksen, jonka mukaan
alle 18-vuotiaat voivat jatkossa käydä kuntosalilla ilmaiseksi.

– Tähän asti yli 16-vuotiaiden kuntosalilla käynti on ollut maksullista, mutta todennäköisesti siis maksutonta alle 18-vuotiaille 1.1.2021 alkaen. Toki vanhemmat ovat vastuussa oman nuoren kuntosaliharjoittelusta. Mikäli salilla esiintyy nuorien keskuudessa häiriökäyttäytymistä, niin asiaan täytyy palata. Muutamat liikuntaa harrastavat nuoret ovat ostaneet salikortin, mutta toiveena olisi saada liikkumaan myös vähän liikkuvat nuoret, joilla ei ole mitään tavoitteellista harrastusta takana, kertoo vapaa-aikasihteeri Satu Paalanen.

Nuorten liikunta-aktiivisuudella on huomattavia yhteiskunnallisia ja taloudellisia vaikutuksia. Liikunta on tärkeää hyvinvoinnin ja terveyden kannalta, liikunta antaa myös elämyksiä, iloa ja edistää yhteisöllisyyttä. Vain joka kolmas lapsi ja nuori liikkuu suositusten mukaan, eikä kaikkien koululaisten fyysinen toimintakyky riitä arjen tilanteista selviytymiseen.

– Nykypäivänä nuorelta helposti jää arkiaktiivisuus syrjään, sitä olisi hienoa pystyä lisäämään, edes hieman. Hiukan karrikoiden käytäntö on nykyään usein se, että kouluun mennään mopolla, autolla, bussilla. Välitunnilla koulussa pelataan ja viestitellään puhelimet kädessä ja kun koulupäivä päättyy, päästään taas mopolla, autolla, bussilla kotiin. Siellä hetki syöden pientä välipalaa ja illalla isä tai äiti vie mahdollisesti nuoren treeneihin. Siellä nuori juoksee tunnista kahteen hiki otsalla ja palaa taas autokyydillä kotiin. Mihin jäi pyörä, omien jalkojen käyttö, raikkaan ulkoilman hengittäminen? Salille voitaisiin lähteä, vaikka suoraan koulupäivän jälkeen. Jos siis nuori kiinnostuu kuntosaliharjoittelusta, miksi häntä ei sinne voisi hyvin päästää? Kun ohjelmat suunnitellaan oikein, joku katsastaa alkuun liikeradat oikeiksi, painot laitetaan kohdilleen ja tuetaan nuoren harrastusta niin varmasti myös muutos arkiaktiivisuuteenkin tulee näkymään. Näin uskon. Toivakassa ovat alkaneet myös koulun kerhotoimintana yläasteikäisten kuntosaliharjoittelukerhot, Paalanen jatkaa.

Toivakka kannustaa muitakin ryhmiä liikkumaan antamalla maksuhelpotuksia. Toivakan kunnan työsuhteiset saavat käydä salilla maksutta yleisillä vuoroilla. Vapaa-aikatoimi järjestää myös eläkeläisille maksutonta kuntosaliharjoittelua kaksi kertaa viikossa. Suositut ryhmät ovat viimeistä paikkaa myöten täynnä.

Lisätietoja: Satu Paalanen p. 040 5531 456

Kuvituskuva

Takaisin ajankohtaisiin