Siirry sisältöön

Ajankohtainen tilanne terveysasemilla koronaepidemiaan liittyen

Ajankohtainen tilanne terveysasemilla koronaepidemiaan liittyen

Vastaanottotoiminnan tilanne

Koronan vuoksi vastaanottotoimintaan on toistaiseksi jouduttu lisäämään muusta vastaanotosta erillään olevat infektiovastaanotot omalla henkilökunnalla, mikä on edellyttänyt henkilöstön keskittämistä isommille terveysasemille. Näin infektiopotilaat pidetään erillään muista potilaista ja riskiryhmään kuuluvasta väestöstä.

Pienemmillä terveysasemilla voidaan tämän takia järjestää vastaanottotoimintaa tavallista rajoitetummin ja niissä voidaan asioida vain puhelimitse tai sähköisesti tehdyn hoidon tarpeen arvion perusteella kutsuttuna. Palvelunumerot toimivat normaalisti, mutta terveysaseman ovet ovat kiinni, jotta vältytään koronan tarttumisriskiltä avoimissa yhteisissä tiloissa.

Henkilöstötilanne on koronan takia todella tiukka kaikilla vastuualueilla, joten kiireetöntä hoitoon pääsyä on jouduttu lykkäämään.

Näytteenottotilanne

Koronan toinen aalto on nostamassa päätään, vaikkakin Keski-Suomessa tilanne on vielä rauhallinen. Valtakunnallisen strategian mukaisesti koronanäytteitä otetaan kaikilta infektio-oireisilta pienellä kynnyksellä. Tavoitteena on, että testiin pääsee päivässä ja testitulokset saisi seuraavana päivänä.

Seututerveyskeskus toimii näiden linjausten mukaisesti. Myös Joutsassa on aloitettu näytteenotto ja Keuruulla ja Laukaassa näytteenottoaikoja on laajennettu. Keuruulla ja Laukaassa näytteitä otetaan nyt myös viikonloppuisin. Näytteenottopisteessä on otettu tällä viikolla näytteitä lisääntyvissä määrin: Keuruulla 40-50, Laukaassa 70-80 ja Joutsassa 14 näytettä päivässä.

Koronanäytteenoton priorisointi syö meidän kaikilta sektoreilta merkittävästi voimavaroja ja työtunteja ja seisauttaa ja viivästyttää muiden potilaiden hoitoprosesseja. Lisääntyneeseen näytteenottoon on koulutettu näytteenottajia omista työntekijöistä eri vastuualueilta. Lisäksi on palkattu muutama saatavilla ollut sijainen. Koulutettuja näytteenottajia on Seututerveyskeskuksessa tällä hetkellä 40.

Testausvolyymin ollessa suuri koko maakunnassa, Fimlab ja yksityiset laboratoriot eivät tällä hetkellä voi toteuttaa lisääntynyttä näytteenottotarvetta ja siksi meidän vastaanottojen, terveysneuvonnan, osastojen ja suun terveydenhuollon on toteutettava se omana toimintana yhteisvastuullisesti.

Nykyinen testausprotokolla aiheuttaa myös henkilökunnan poissaoloja testivastauksia odotellessa.

Puhelinpalvelun tilanne

Vastaanotot ovat toimineet kovan paineen alla, koska puhelinpalvelu on pahoin ruuhkautunut koronanäytteenottopuheluiden takia. Koronaan liittyvä puhelinneuvonta ja testaukseen liittyvät asiat aiheuttavat päivittäin noin 200 ylimääräistä potilaspuhelua.

Puhelinruuhkan takia takaisinsoittoviive on pahimmillaan ollut 3-4 tuntia, viivästyttäen asiakaspalvelua kaikissa potilasasioissa. Hoitajat joutuvat usein jäämään takaisinsoittojonojen purkuun vielä virka-ajan jälkeenkin.

Puhelinpalvelun ulkoistaminen tasoittaisi kestämätöntä ruuhkaa vastaanoton puhelinpalvelussa. Neuvottelut maakunnallisen koronaneuvonnan ulkoistamisesta ovat menossa.

Lääkäritukea on lisätty puhelinneuvonnan yhteyteen, minkä ansiosta potilaiden asioita saadaan hoidettua puhelimitse mahdollisimman pitkälle eikä asiakkaan tarvitsisi välttämättä tulla lääkärin vastaanotolle paikan päälle. Tämä resurssi on kuitenkin pois muiden kiireettömien potilaiden ja esim. kouluterveydenhuollon määräaikaistarkastusten teosta.

Tilanne jatkossa

Kaikesta huolimatta pyritään ylläpitämään terveysaseman normaaleja toimintoja. Kaikille terveysasemille yhteyttä ottaville tehdään hoidon tarpeen ja sen kiireellisyyden arvio ennen hoitojonoon laittamista. Tilannetta seurataan päivittäin ja tarvittavia ratkaisuja tehdään ketterästi mm. terveysasemien aukioloihin liittyen. Kuntien perusturvajohtajien ja muiden edustajien kanssa pidetään tilannekatsaus vähintään viikoittain.

 

Ystävällisin terveisin,

 

Ylilääkäri Jari Raudasoja

jari.raudasoja@seututk.fi

p. 014 269 5904

Toimitusjohtaja Eva Pihlamaa-Tuononen

eva.pihlamaa-tuononen@seututk.fi

p. 014 269 3772

 

Takaisin ajankohtaisiin