Siirry sisältöön

Matkailuyhteistyön sopimus, Toivakkatalon aukiolokäytänteet sekä Toivakanhakan avustus kunnanhallituksen esityslistalla

Matkailuyhteistyön sopimus, Toivakkatalon aukiolokäytänteet sekä Toivakanhakan taloudelliset tukitoimet esityslistalla kunnanhallituksen kokoukseen

Toivakan kunnanhallituksen esityslistalla maanantain 27.5. kokoukseen on muun muassa Kiinteistö Oy Toivakanhakan esitys taloudellisista tukitoimista vuodelle 2024, Visit Jyväskylä Region -kuntayhteistyösopimus vuosille 2025-2027 sekä Toivakkatalon aukiolo- ja ovikäytänteet.

Kiinteistö Oy Toivakanhakan heikko taloustilanne vaatii taloudellisia tukitoimia

Kiinteistö Oy Toivakanhaka on lähettänyt 17.11.2023 kunnalle esityksen taloudellisista tukitoimista vuodelle 2024, joilla parannetaan kiinteistö Oy:n taloudellisia mahdollisuuksia toimia.

Kiinteistö Oy Toivakanhaka esittää omistajalleen, että omistaja myöntäisi vapautuksen vuoden 2024 lainanlyhennyksistä ja korkojen maksusta sekä myöntäisi kiinteistöosakeyhtiölle de minimis -avustuksen.

Syy esitykselle on Kiinteistö Oy:n heikko taloudellinen tilanne. Ilman taloudellisia tukitoimia Kiinteistö Oy Toivakanhakan on mahdotonta pärjätä vuonna 2024.

Toivakan kunnanhallituksen 27.11.2023 hyväksymän päätöksen mukaisesti Kiinteistö Oy Toivakahakan 76.000,00 euron de minimis -avustuksen ehtona vuonna 2024 on, että yhtiö laatii esityksen tarvittavista toimista omistajalleen siitä, miten yhtiö saatetaan liiketoimikelpoiseksi ja taloudellisesti vakaalle pohjalle.

Päätöksen mukaan yhtiö toimittaa omistajalleen kustannuslaskelmat sisältävän ja aikataulutetun kokonaisesityksen tarvittavista toimista helmikuun loppuun 2024 mennessä. Avustus maksetaan, kun kunnanhallitus on hyväksynyt kokonaisesityksen. Valtuusto käsitteli ja hyväksyi esityksen 11.12.2023

KOY Toivakanhaka ja Toivakan kunnanhallitus käsittelivät yhteisessä tapaamisessa 18.3.2024 KOY Toivakanhakan hallituksen näkemystä yhtiön tervehdyttämiseksi. Yhtiön hallituksen toimittama esitys ja sen johtopäätökset toimivat kunnanhallituksen ja valtuuston päätösesityksen pohjana. Yhtiön toimittama esitys täyttää de minimis -avustukselle asetetut (27.11.2023) ehdot. Valtuusto on käsitellyt KOY Toivakanhakan hallituksen näkemystä yhtiön tervehdyttämiseksi ja yhtiön hallituksen toimittamaa esitystä valtuuston iltakoulussa 13.5.2024.

Päätösehdotuksena on, että kunnanhallitus päättää laittaa maksuun KOY Toivakanhakan hakeman 76.000,00 euron de minimis -avustuksen, jonka maksuunpanon ehdot KOY on täyttänyt toimittamalla esityksen tarvittavista toimista siitä, miten yhtiö saatetaan liiketoimintakelpoiseksi ja taloudellisesti vakaalle pohjalle.

Maakunnallinen yhteistyö matkailunäkyvyydessä

Toivakan kunta on mukana 1.1.2025-31.12.2027 (määräaikainen sopimus) yhteistyösopimuksella Keski-Suomen matkailun yhteisessä DMO-toiminnassa, josta vastaa Jyväskylän kaupungin alainen, Elinkeino- ja työllisyys -toimialaan kuuluva toimiva Visit Jyväskylä Region -palveluyksikkö. Visit Jyväskylä Regionin DMO-toiminta perustuu sopimuskaudella kulloinkin voimassa olevaan Keski-Suomen matkailustrategiaan, sen sisältöihin, painopisteisiin, tavoitteisiin ja mittareihin.

Sopimuksen myötä Toivakka on osa Visit Jyväskylä Regionin markkinoimaa Keski-Suomen matkailualuetta. Toivakan matkailutarjonta ja -alue huomioidaan Visit Jyväskylä Regionin markkinoinnissa ja sisällöissä, neuvontatyössä, sidosryhmäviestinnässä sekä DMO:n yhteisissä kehittämistoimissa ja -ohjelmissa, mukaan lukien Visit Jyväskylä Regionin hallinnoimat, Keski-Suomen matkailustrategian mukaiset, yhteisesti omarahoitetut hankkeet.

Yhteistyösopimuksella Toivakan matkailuyritykset ja -toimijat voivat myös osallistua Visit Jyväskylä Regionin järjestämiin valmennusohjelmiin veloituksetta, hyödyntää ympärivuoden veloituksettomia näkyvyysmahdollisuuksia sekä osallistua isompiin yhteismarkkinoinnin toimenpiteisiin yhteisesti sovitulla rahoitusperiaatteella: Visit Jyväskylä Region 50-60 % ja osallistuvat yritykset yhteensä 40-50 %. Lisäksi Toivakan kunta voi valita vuosittain kaksi nostettavaa kohdetta Visit Jyväskylä Regionin verkkosivuille kuvalliseen tuotekorttinäkyvyyteen. Visit Jyväskylä Region toimii solmittavan yhteistyöalueen sidosryhmäviestinnän vastuullisena rekisterinpitäjänä. Yhteistyösopimuksen myötä Visit Jyväskylä Region nimeää Toivakan oman kuntakummin, jonka kunta jakaa yhdessä max. neljän muun yhteistyökunnan kanssa.

Toivakan matkailuyhteistyön sopimuksen hinnaksi sopimukseen sisältyvin perustein on sovittu vuoden 2025 osalta 12 015 € (ALV 0 %).

Pohjaehdotuksena on, että kunnanhallitus päättää hyväksyä Toivakan kunnan matkailuyhteistyösopimuksen Visit Jyväskylä Region kanssa ajalle 1.1.2025-31.12.2027.

 

Toivakkatalon aukioloihin mahdollisia muutoksia  

Toivakkatalo on avoinna arkisin maanantaista torstaihin klo 09-15 välillä. Perjantaisin Toivakkatalon ulko-ovi on suljettuna. Toivakkatalolla työskentelee tällä hetkellä hallinto- ja kuntaympäristöpalveluiden työntekijöitä sekä Keski-Suomen hyvinvointialueen työntekijöitä. Maaseutuasiamies on Toivakkatalolla yhtenä päivänä viikossa tarpeen mukaan. TE-25 -uudistuksen myötä Toivakkatalo palvelee vuoden 2025 alusta lähtien myös eteläisen Keski-Suomen työllisyysalueen asiakkaita.

Useat kunnat pitävät kuntatalon ovet lukittuna pysyvästi, ja ulko-ovesta pääsee sisään ovikelloa soittamalla sekä sopimalla tapaaminen etukäteen tavattavan työntekijän kanssa. Tällä käytänteellä on haluttu varmistaa kunnantalon työntekijöiden turvallisuus. Henkilöstön edustajat ovat tuoneet esiin useassa eri yhteydessä tarpeen siirtyä käytänteeseen, jossa kunnantalon ovi pidetään lukittuna arkisin.

Kunnan johtoryhmä on käsitellyt henkilöstöpalautetta ja päätynyt siihen, että Toivakkatalo pystyy parhaiten palvelemaan kuntalaisia sekä varmistamaan samalla kunnan työntekijöiden turvallisuuden siten, että Toivakkatalo pidetään jatkossa auki maanantaisin klo 09-15 ja muuten Toivakkatalon ulko-ovi pidetään lukittuna. Toivakkatalon aula on eristetty muusta kiinteistöstä lukituilla palo-ovilla.

Kuntalaiset, seurat ja yhdistykset voivat myös jatkossa käyttää Toivakkataloa ”yhteisen olohuoneen” tavoin tekemällä siihen erikseen varauksen. Toivakkatalolle pääsee virka-aikana sisään ovikelloa soittaen tai sopimalla etukäteen tapaamisen tavattavan henkilön kanssa.

Päätösehdotuksena on, että kunnanhallitus päättää hyväksyä Toivakkatalon päivitetyt aukiolo- ja ovikäytänteet 1.8.2024 alkaen.

Lisätietoja:

Toivakan kunnanhallituksen puheenjohtaja Heidi Hakkarainen,

p. 040 52 31 633

heidi.hakkarainen@toivakka.fi

 

Esittelijä vt. kunnanjohtaja Touko Aalto,

p. 040 51 69 332

touko.aalto@toivakka.fi

 

Koko esityslista löytyy täältä.

 

Takaisin ajankohtaisiin