Siirry sisältöön

Jyväskylän seksuaaliterveysyksikkö palvelee eteläisen ja keskisen Keski-Suomen raskauden keskeytystä harkitsevia asiakkaita 1.5. alkaen

Keski-Suomen hyvinvointialue
Tiedote 22.4.2024

 

Jyväskylän seksuaaliterveysyksikkö palvelee eteläisen ja keskisen Keski-Suomen raskauden keskeytystä harkitsevia asiakkaita 1.5. alkaen

Raskauden keskeytystä harkitsevat eteläisen ja keskisen Keski-Suomen asiakkaat ottavat 1.5.2024 alkaen yhteyttä Jyväskylän keskitettyyn seksuaaliterveysyksikköön. Asiakas varaa ajan seksuaaliterveysyksikköön puhelinpalvelun kautta. Jyväskylän seksuaaliterveysyksikkö palvelee raskauden keskeytysasioissa Hankasalmen, Joutsan, Jyväskylän, Konneveden, Keuruun, Laukaan, Luhangan, Multian, Muuramen, Petäjäveden, Toivakan ja Uuraisten asukkaita.

Jämsäläiset raskauden keskeytystä harkitsevat asiakkaat ottavat yhteyttä oman alueen neuvolaan. Vuoden alussa avattu Äänekosken keskitetty seksuaaliterveysyksikkö palvelee Kannonkosken, Karstulan, Kinnulan, Kivijärven, Kyyjärven, Pihtiputaan, Saarijärven, Viitasaaren ja Äänekosken raskauden keskeytystä harkitsevia asiakkaita.

Yhteys ensin seksuaaliterveysyksikköön – raskausviikot määrittävät jatkohoidon

Raskausviikot määrittävät aloitetaanko raskauden keskeytys keskitetyssä seksuaaliterveysyksikössä vai ohjataanko asiakas seksuaaliterveysyksikön lähetteellä raskauden keskeytykseen Sairaala Novan naistentauti- ja äitiysyksikköön.  Jos raskaus on kestänyt 12 viikkoa tai enemmän, ohjataan raskaana oleva seksuaaliterveysyksikön terveydenhoitajakontaktin jälkeen asiakkaan omalle terveysasemalle lääkärin vastaanotolle lähetettä, lääkärinlausuntoa ja Valviran lupaa varten.  Lähetteen saatuaan asiakas itse varaa ajan keskeytykseen Sairaala Novan naistentauti- ja äitiysyksikköön.

Raskaus voidaan keskeyttää raskaana olevan omasta pyynnöstä kahdennentoista raskausviikon loppuun saakka ilman perusteluja.

– Raskauden keskeytystä harkitseva sekä hänen kumppaninsa saavat halutessaan myös psykososiaalista tukea, kun he punnitsevat eri vaihtoehtoja tai tarvitsevat tukea raskauden keskeytyksen jälkeen, kertoo palveluvastaava Niina Romo.

Alueiden omat neuvolat tarjoavat edelleen muita ehkäisy- ja perhesuunnittelupalveluja.

Ajanvarausnumerot

  • Jyväskylän keskitetty seksuaaliterveysyksikkö, Kyllö, Keskussairaalantie 20
    • puhelin 014 266 2229 maanantaista torstaihin klo 8.30–10 ja klo 13–14 ja perjantaisin klo 8.30–10.00.
  • Äänekosken keskitetty seksuaaliterveysyksikkö
    • puhelin 014 269 0180 maanantaista torstaihin kello 8–14 ja perjantaisin kello 8–12.

Lisätietoja:

  • palveluvastaava Niina Romo, p. 040 515 8720, Keski-Suomen hyvinvointialue, neuvola- ja seksuaaliterveyspalvelut
  • alueylilääkäri Minna Leppäkynnäs, p. 050 473 1081, Keski-Suomen hyvinvointialue, laaja-alainen sote-keskus
Takaisin ajankohtaisiin