Siirry sisältöön

Rehtori-sivistysjohtajan tiedote liittyen Vantaalla tapahtuneesta kouluampumisesta

Tiedotusvälineistä on tänään jouduttu lukemaan raskaita ja ahdistavia uutisia Vantaalla tapahtuneesta kouluampumisesta.

Opettajille sekä huoltajille toivon rohkeutta ja voimaa käsitellä tätä järkyttävää uutista lasten ja nuorten kanssa. Keskustelutuokioiden ei tarvitse olla pitkiä, herkkyys, huolellisuus sekä rehellisyys ovat tärkeitä  – sellaiset sanavalinnat, mitkä eivät aiheuta tarpeetonta ahdistusta. Lapsen ja nuoren valmius käsitellä asiaa ja altistuminen uutisoinnille vaihtelee iän ja kehitystason mukaan sekä tarve keskustella on yksilöllinen – keskusteluun ei kannata ryhtyä pakonomaisesti. Tällaiset tapahtumat kuten kouluampuminen tai muu väkivalta, järkyttää ja altistaa pahoinvoinnin nousemiselle pintaan samaistumiseen liittyvien tunteiden kautta, mutta keskustelemalla vahvistetaan lapsen ja nuoren kokemaa turvallisuuden tunnetta. Mitä pienemmästä lapsesta on kyse, sitä tärkeämpää on suojella lasta liialta media-altistukselta ja tietotulvalta. Sosiaalinen media on ärhäkkä eikä useinkaan pysy totuudessa. Aikuisten on tärkeää pyrkiä tarjoamaan totuudenmukaista tietoa ja vastauksia, vaikkakaan ei tarvitse osata vastata kaikkeen – riittää, että on turvallinen, uskaltaa näyttää omia tunteitaan ja samalla välittää luottamusta siihen, että näiden tunteiden kanssa selvitään.

Koulussa asiaa on käsitelty ja tullaan käsittelemään, mutta tarvittaessa opiskeluhuollon yksilöllistä tukea on saatavilla. Kotonakin kannattaa muistuttaa lapsia ja nuoria kertomaan aikuisille heitä huolestuttavista asioista.

Pidetään itsestämme ja toisistamme hyvää huolta,

Sirpa-rehtori

Takaisin ajankohtaisiin