Siirry sisältöön

Mustankorkea aloittaa joulukuusten maksuttoman keräämisen ensi viikolla – joulukuuset hyödynnetään kompostoinnissa 

Joulukuusten maksuton keräys alkaa ensi viikon maanantaina 8.1.2024. Jos aidosta luonnonkuusesta haluaa eroon ilmaiseksi, tulisi se viedä taloyhtiön jätekatokseen tai Mustankorkean hyötykeräyspisteelle sunnuntaihin 7.1. mennessä.

Rivi- ja kerrostaloissa, joissa on vähintään viisi asuntoa, voi joulukuuset jättää taloyhtiön omalle jätekatokselle. Omakoti- ja paritaloissa sekä pienissä taloyhtiöissä joulukuuset voi viedä lähimmälle Mustankorkean hyötykeräyspisteelle. Ne löytyvät netistä osoitteesta kierratys.info.

– Jokaisessa kohteessa käydään vain kerran eli kuusi kannattaa tuoda ajoissa. Kaikki keräyspisteet käydään läpi 1–2 viikon kuluessa, joten ei kannata huolestua, jos oma joulukuusi ei ole haettu vielä ensimmäisen viikon aikana, kertoo Mustankorkea Oy:n logistiikkapäällikkö Antti Anhava.

Joulukuuset kannattaa jättää jätekatokselle nojalleen pystyasentoon. Jos ne jättää maahan makaamaan, voivat ne pahimmillaan hautautua lumeen ja löytyvät vasta keväällä.

– Tammikuussa kerätyt kuuset haketetaan ja hyödynnetään Mustankorkealla kompostoinnin tukiaineena, samalla tavoin kuin jätekeskukselle ja Laukaan pienjäteasemalle tuodut asukkaiden risut ja oksat. Näin joulukuuset päätyvät kiertoon ja osaksi mullan valmistusta, Anhava kertoo.

Jos joulukuusen vie jätekatokselle vasta myöhemmin, kerätään se, mutta silloin se veloitetaan taloyhtiöltä maksullisena sekajätteenä. Tällöin joulukuusen poisvienti maksaa 7,76 euroa kappaleelta. Sekajätteet viedään Mustankorkealta Tampereelle Tammervoiman hyötyvoimalaitokselle, jossa niistä saadaan polttamalla sähköä ja lämpöä.

Viime vuoden tammikuussa 2023 Jyväskylän, Laukaan, Muuramen ja Toivakan alueella kerättiin maksutta reilu 4 340 joulukuusta. Myöhemmin maksullisena sekajätteenä kerättiin vielä 70 joulukuusta.

– Rikki menneet muoviset joulukuuset ovat sekajätettä. Ne ovat niin isoja, että ne kannattaa tuoda Mustankorkean lajittelupihalle tai Laukaan pienjäteasemalle, eikä täyttää niillä kotiroskiksia. Nykyään kaupoissa myydään myös joulukuusia, joissa on valmiina kiinteät jouluvalot. Koska ne toimivat sähköllä tai paristoilla, lajitellaan ne rikkinäisinä sähkölaitteisiin, Anhava neuvoo.

Lisätietoja:

Antti Anhava, logistiikkapäällikkö, Mustankorkea Oy, p. 045 149 0763

Takaisin ajankohtaisiin