Siirry sisältöön

Keski-Suomen hyvinvointialue: Olisitko valmis harkitsemaan sijaisvanhemmuutta? Sijais- ja tukiperheinfo 15.8.

Keski-Suomen hyvinvointialue
Tiedote 1.8.2023

Olisitko valmis harkitsemaan sijaisvanhemmuutta? – Tervetuloa sijais- ja tukiperheinfoon 15.8.

Kiinnostaisiko sinua tai perhettäsi toimia sijaisperheenä? Tai olisiko perheessänne tilaa tukiperhelapselle tai -lapsille noin yhtenä viikonloppuna kuukaudessa? Tervetuloa etäyhteyksin toteutettavaan infotilaisuuteen tiistaina 15.8.2023 klo 17. Ilmoittaudu tilaisuuteen 14.8. mennessä.

Infotilaisuuteen osallistuminen ei sido perhettä mihinkään, mutta sen jälkeen on mahdollista ilmoittautua syyskuussa 2023 starttaavaan sijaisvanhemmuutta harkitseville tarkoitettuun PRIDE-ennakkovalmennukseen tai tukiperhevalmennukseen, jonka tarkka ajankohta tarkentuu hieman myöhemmin.

Keski-Suomen hyvinvointialueen Perhehoitoyksikkö Koivikko valmentaa sijaisperheet tehtäväänsä

Sijaisperhettä tarvitaan silloin, kun lapsi syystä tai toisesta ei pysty asumaan vanhempiensa kanssa. Tarve voi olla lyhyt- tai pitkäaikainen. Lyhytaikaisessa perhehoidossa lapsi on sijoitettuna kriisitilanteessa perheeseen muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen. Tämän jälkeen lapsi siirtyy joko takaisin kotiin tai pitkäaikaiseen sijaishuoltopaikkaan. Pitkäaikaisessa perhehoidossa perhe sitoutuu huolehtimaan lapsesta usein täysi-ikäisyyteen asti. Sijaisperheeseen siirtyessä lapsesta tulee perheenjäsen.

Keski-Suomen hyvinvointialueella lastensuojelun perhehoito nähdään tärkeänä työnä. Kuluneen vuoden aikana perhehoitoa onkin ryhdytty voimakkaasti kehittämään ja perhehoidon yksikkö on saanut myös uuden nimen, Perhehoitoyksikkö Koivikko.

– Nimenvaihdoksella haluamme tuoda esille perhehoidon tärkeyttä. Tavoitteena on myös, että sijaisvanhemmuutta harkitsevat löytäisivät helposti toiminnan piiriin, kuvaa sosiaalityöntekijä Olli-Pekka Niskanen.

– Perhehoitajana toimiminen on arvokasta työtä, jonka inhimillistä ja yhteiskunnallista merkitystä ei voi koskaan korostaa liikaa. Apua ja tukea tarvitseva lapsia on keskuudessamme paljon ja sijaisvanhempia tarvitaan koko ajan lisää, sosiaalityöntekijä Niskanen muistuttaa.

Kaikki sijaisperheet valmennetaan ja he saavat tukea tehtäväänsä. Sijaisperheille maksetaan palkkiota ja kulukorvausta. Perhehoitoyksikkö Koivikon uusilta verkkosivuilta löytyy hyödyllistä tietoa perhehoidosta ja sijaisvanhemmuudesta.

Tukiperhe on lapselle aivan erityinen perhe

Tukiperhe ottaa tukiperhelapsen tai -lapset luokseen kyläilemään noin yhtenä viikonloppuna kuukaudessa. Tukiperhe tarjoaa mukavaa yhdessäoloa, kivaa tekemistä ja ennen kaikkea uuden turvallisen aikuisen lapsen elämään. Tukiperheviikonloppujen aikana lapsen vanhemmalla on puolestaan mahdollisuus levähtää.

Sosiaalityöntekijä Jenna Rahikainen korostaa, että tukiperhetoiminta on aivan erityinen tukimuoto lapselle ja hänen vanhemmilleen, joka ei ole korvattavissa millään muulla palvelulla. Tukiperheperheellä voidaan auttaa perhettä tilanteessa, jossa omasta verkostosta ei löydy mummolaa tai läheistä, joka voisi ottaa lapsen luokseen yökylään säännöllisesti.

– Tukiperhe on lapselle hyvin merkittävä ihmis- ja vuorovaikutussuhde, joka kantaa lasta usein myös tukisuhteen päättymisen jälkeenkin, jatkaa sosiaalityöntekijä Rahikainen.

Tukiperheet saavat tehtäväänsä valmennusta, tukea ja ohjausta. Tukiperheelle maksetaan myös palkkio ja kulukorvausta.

Illmoittaudu infotilaisuuteen 14.8. mennessä

Tiistaina 15.8. klo 17 infotilaisuudessa valmentajat kertovat tuki- ja sijaisperheenä toimimisesta ja valmennuksista lisää sekä vastaavat mielellään kaikkiin mieltä askarruttavaan kysymyksiin.

Voit ilmoittautua infotilaisuuteen sähköisellä lomakkeella osoitteessa https://forms.office.com/e/7XSUqLrdVR 14.8. mennessä.

Infotilaisuuden järjestää Keski-Suomen hyvinvointialueen Perhehoitoyksikkö Koivikko, joka aiemmin oli nimeltään Keski-Suomen sijaishuoltoyksikkö sekä keskitetty tukiperhetyö.

Lisätietoja:

  • johtava sosiaalityöntekijä Marja-Leena Huisko, p. 040 663 4728, marja-leena.huisko(at)hyvaks.fi (sijaisvanhemmuus)
  • sosiaalityöntekijä Olli-Pekka Niskanen, p. 050 570 3368, olli-pekka.niskanen(at)hyvaks.fi (sijaisvanhemmuus), paikalla 7.8.
  • sosiaalityöntekijä Jenna Rahikainen, p. 050 408 3026, jenna.rahikainen(at)hyvaks.fi (tukiperhetyö)
  • www.hyvaks.fi/koivikko
  • www.hyvaks.fi/palvelumme/tukiperhetoiminta/tukiperheeksi
Takaisin ajankohtaisiin