Siirry sisältöön

Kunnanhallituksen 31.10. kokouksen päätöksiä

Kunnanhallituksen maanantain 31.10. kokouksessa päätettiin muun muassa Vuoden 2023 tuloveroprosentit ja kiinteistöveroprosentit, lisämäärärahasta Keski-Suomen sairaanhoitopiirin ja seututerveyskeskuksen alijäämien kattamiseen, lisämäärärahasta sivistyslautakunnan talousarvioon 2022 sekä organisaatiorakenteesta 2023.

 

Vuoden 2023 tuloveroprosentit ja kiinteistöveroprosentit

Valtuustojen tulee kuntalain 111 §:n mukaisesti päättää kunnan tuloveroprosentista, kiinteistöveroprosenteista sekä muiden verojen perusteista viimeistään talousarvion hyväksymisen yhteydessä. Verotusmenettelystä annetun lain 91 a §:n mukaan kunnan tulee ilmoittaa seuraavan vuoden veroprosentit Verohallinnolle viimeistään edeltävän vuoden marraskuun 17. päivänä.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen järjestämisvastuu ja siten niiden kustannukset siirretään kunnilta hyvinvointialueille. Tämän takia kuntien tuloja siirretään valtiolle, joka rahoittaa hyvinvointialueiden toimintaa.

Merkittävä osa tulojen siirtoa tehdään kunnallisveron kautta. Ansiotuloverotukseen tehtävät muutokset toteutetaan niin, että niillä on mahdollisimman vähän vaikutusta verovelvollisten verotuksen tasoon. Näin ollen kaikkien Manner-Suomen kuntien tuloveroprosentteja alennetaan yhtä paljon: 12,64 prosenttiyksikköä.

Kiinteistöverolain 11 §:n mukaan kunnanvaltuusto määrää kunnan kiinteistöveroprosenttien suuruuden laissa säädettyjen vaihteluvälien rajoissa ja sadasosan tarkkuudelle vuosittain etukäteen samalla, kun se vahvistaa varainhoitovuoden tuloveroprosentin. Kunnan tulee ilmoittaa kiinteistöveroprosentit Verohallinnolle viimeistään verovuotta edeltävän vuoden marraskuun 17. päivänä.

Kunnanhallitus päätti, että se esittää valtuustolle, että

1) kunnan tuloveroprosentiksi vuodelle 2023 päätetään 8,36 %,

2) vuoden 2023 kiinteistöveroprosentit säilyvät vuoden 2022 tasolla ja ne määrätään seuraavasti:

– yleinen 1,10 %

– vakituiset asuinrakennukset 0,45 %

– muut asuinrakennukset 1,55 %

– rakentamaton rakennuspaikka 3,00 %

– tuloverolain 22 §:ssä tarkoitetun yleishyödyllisen yhteisön omistaman

rakennuksen ja maapohjan kiinteistöveroprosentti 0,00.

 

Lisämäärärahaa Keski-Suomen sairaanhoitopiirin ja seututerveyskeskuksen alijäämien kattamiseen

Voimaanpanolain 33 §:n mukaan 20 §:ssä tarkoitettujen kuntayhtymien ja HUS-sairaanhoitopiirin jäsenkuntien on katettava kuntayhtymän taseeseen kertynyt alijäämä kuntalain (410/2015) säännösten mukaisesti ennen kuntayhtymän siirtämistä hyvinvointialueelle ja HUS-yhtymään.

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on 31.8.2022 antanut jäsenkunnilleen tiedoksi sairaanhoitopiirin vuoden 2022 tilinpäätösennusteen. Sairaanhoitopiirin talousarvio 2022 laadittiin siten, ettei uutta alijäämää kerry, mutta tiedoksiannon mukaan tämän hetkinen ennuste vuonna 2022 syntyvistä alijäämistä on 38,2 miljoonaa euroa. Ennuste on noussut merkittävästi alkukesän 2022 ennusteesta, jolloin kunnilla oli tieto noin 8,6 miljoonan euron alijäämäennusteesta. Vuonna 2022 kertyvän alijäämän lisäksi kuntien tulee kattaa vuoden 2021 loppuun mennessä kertynyttä kumulatiivista alijäämää noin 17 miljoonaa euroa.

Yhteensä kuntien tulee tämän hetken ennusteen mukaan kattaa alijäämiä vuoden 2022 loppuun mennessä noin 55,2 miljoonaa euroa. Ennen vuotta 2022 kertyneitä alijäämiä, joita yhteensä on kumulatiivisesti 41 miljoonaa euroa, aiotaan osittain kattaa alentamalla peruspääomaa 24 miljoonaa euroa.

Seututerveyskeskuksen talousjohdon 27.9.2022 tiedotuksen mukaan tämän hetkinen ennuste vuoden 2022 tasauslaskutukseen sopijakunnilta olisi yhteensä 3,851 miljoonaa euroa, josta koronan hoitopalvelut 2,129 miljoonaa euroa ja muu poikkeama 1,722 miljoonaa euroa. Seututerveyskeskuksen menoennusteessa suurimpina muutostekijöinä näkyvät henkilöstömenot

(4,4 % edellisvuodesta) sekä muiden palveluiden ostot (6,9% edellisvuodesta). Tällä hetkellä arvioitu ylitys Toivakan kunnan osalta on 104 060 euroa.

Kunnanhallitus päätti, että se esittää valtuustolle, että valtuusto myöntää lisämäärärahan 425 000 € Keski-Suomen sairaanhoitopiirin ja seututerveyskeskuksen alijäämien kattamiseen.

 

Lisämääräraha sivistystoimelle vuoden 2022 talousarvioon

Perusopetukseen valmistavan opetuksen käynnistäminen Toivakassa tuli ajankohtaiseksi lokakuussa 2022, kun kuntaan saapui ukrainalaisia pakolaisia Venäjän Ukrainaan aloittaman hyökkäyssodan seurauksena. Toivakassa ei ole järjestetty aiemmin perusopetukseen valmistavaa opetusta, joten kaikki valmistelut ja järjestelyt on tehty varsin nopealla aikataululla. Lisämäärärahaa joudutaan hakemaan, koska valtion korvaukset valmistavasta opetuksesta tulevat kunnalle takautuvasti vasta myöhemmin.

Valmistavan opetuksen loppuvuoden 2022 menoihin on varattava lisämäärärahaa yhteensä 23 000 euroa.

Lisäksi anotaan lisämäärärahaa ajalle 13.9. – 21.12.2022 muodostuviin oppilaskuljetuksiin ja koulupäivämaksuihin, yhteensä 23 040 euroa.

Kunnanhallitus päätti, että se esittää valtuustolle, että se myöntää lisämäärärahan 46 040 € sivistystoimelle valmistavaan opetukseen ja perusopetuksen matkustus- ja kuljetuspalveluihin ja asiakaspalvelujen ostoon vuoden 2022 talousarvioon.

 

Organisaatiouudistus 2023

Suomessa on käynnissä mittava hallinnollinen uudistus, jossa sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi siirretään kunnilta hyvinvointialueille. Vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyy uusille hyvinvointialueille 1.1.2023. Toivakan kunnan osalta tämä tarkoittaa sitä, että sotepalvelujen siirtyessä hyvinvointialueelle kunnan toiminta ja talous supistuvat merkittävästi nykyisestä.

Kunnan päävastuutehtäviksi jäävät hallinnon, sivistyksen ja teknisen toimialoihin kuuluvat palvelut sekä joitakin aiemmin perusturvan sektorille kuuluneita toimintoja, kuten ennaltaehkäisevä päihdetyö sekä kotouttaminen. Kuntien rooleissa korostuvat jatkossa hyvinvointi- ja elinvoimarooli. Sivistyksen toimiala jää kunnan suurimmaksi toimialaksi sekä henkilöstömäärän että taloudellisen merkittävyyden osalta. Jotkut kunnan palveluista, kuten maaseutuhallinto ja ympäristöterveydenhuolto järjestetään jatkossakin yhteistoimintana useiden kuntien kesken.

Kuntaorganisaation, niin poliittisen kuin operatiivisenkin organisaation tulee vastata uudistuvaa rakennetta ja tehtävien uusia painopisteitä.

Muutos ei aiheuta irtisanomisia tai lomautuksia. Henkilöstöön vaikuttavat mahdolliset muutokset, esimerkiksi yksittäisten nimikkeiden tarkennukset tms. käsitellään laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa ja hyvinvointialueilla mukaisesti.

  1. Kunnanhallitus päätti, että se muuttaa rehtorin virkanimikkeen rehtori-sivistysjohtajaksi 1.1.2023 alkaen sekä teknisen johtajan virkanimikkeen kuntaympäristöjohtajaksi 1.1.2023 alkaen.

Kunnanhallitus päätti, että se esittää valtuustolle, että se

  1. Päättää, että Toivakan kunnassa on jatkossa kolmen palvelualan palvelurakenne (hallintopalvelut, kuntaympäristöpalvelut ja sivistys- ja hyvinvointipalvelut) esityslistan liitteen mukaisilla vastuujaoilla. Palvelualoja johtavat palvelujohtajat ja palvelujohtajien alaisuudessa työskentelevät palveluvastaavat.
  2. Päättää seuraavista poliittista organisaatiosta koskevista muutoksista:

a.) Lakkauttaa perusturvalautakunnan siten, että lautakunnan toiminta päättyy 31.12.2022;

b.) Muuttaa sivistyslautakunnan sivistys-  ja hyvinvointilautakunnaksi 1.1.2023 alkaen;

c.) Perustaa kuusijäsenisen hyvinvointityöryhmän ja delegoi hyvinvointityöryhmän jäsenten nimeämisen sivistys- ja hyvinvointilautakunnalle;

d.) Muuttaa teknisen lautakunnan kuntaympäristölautakunnaksi 1.1.2023 alkaen;

e.) Muuttaa ympäristölautakunnan jaostomuotoiseksi lupa- ja ympäristöjaostoksi 1.1.2023 alkaen.

 

Lisätiedot:

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Heidi Hakkarainen

p. 040 52 31 633

Esittelijä Kunnanjohtaja Helena Vuopionperä-Kovanen

p. 050 307 6114

Pöytäkirja kokonaisuudessaan luettavissa täällä. 

Takaisin ajankohtaisiin