Siirry sisältöön

Koronanyrkin tiedote 14.1.

Tiedote 14.2.2022

 

Koronanyrkki on valmis luopumaan kaikista kokoontumisrajoituksista KSSHP:n alueelle – tilojen terveysturvalliseen käyttöön liittyvät rajoitukset jäävät toistaiseksi vielä voimaan

 

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin (KSSHP:n) tartuntatautien torjunnan johtoryhmä ns. Koronanyrkki on valmis luopumaan kaikista kokoontumisrajoituksista Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella. Asiasta tehdään lausuntopyyntö Sisä- ja Länsi-Suomen aluehallintovirastolle tämän päivän aikana. Lausunnossa pyydetään kumoamaan aikaisempi kokoontumisrajoitus sisätiloissa tapahtuviin tilaisuuksiin. Nykyinen kokoontumisrajoitus on voimassa (75 prosenttia osallistujamäärästä, määrätyt istumapaikat), kunnes  Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt uuden päätöksensä. Tällä hetkellä ulkona tapahtuvissa tilaisuuksissa ei KSSHP:n alueella ole rajoituksia.

 

Koronanyrkin tänään tekemä päätös oli vastaus STM:n tekemään pyyntöön sairaanhoitopiireille. STM pyysi sairaanhoitopiirejä ottamaan kantaa viimeistään 14.2. ovatko alueella olevat rajoitukset välttämättömiä ja oikeasuhteisia ja onko niistä mahdollista luopua. Kokouksessa tuotiin esille, että tällä hetkellä koronavirusta on paljon liikkeellä koko KSSHP:n alueella, mutta sairastuneet ovat pääosin lieväoireisia, eikä sairaalakuormittavuus ole kasvanut. Kokouksessa todettiinkin, että kokoontumisrajoitukset eivät enää estä viruksen leviämistä tavalla, jolla olisi epidemiologista tai lääketieteellistä hyötyä ja kokoontumisrajoituksista voidaan KSSHP:n alueella luopua myös sisätilojen osalta.

 

Keski-Suomen sairaanhoitopiiriin jää vielä voimaan tartuntalain pykälä 58 d tilojen terveysturvallisesta käytöstä. Päätöksen mukaan tilojen käyttö on järjestettävä niin, että osallistujien ja seurueiden välillä voidaan ehkäistä lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä. Päätös on voimassa 20.2.2022 saakka.

 

Koronanyrkki haluaa kuitenkin muistuttaa kaikkia alueen asukkaita, että vaikka rajoituksia puretaan maskien käyttö, turvaväleistä huolehtiminen ja hyvä käsihygienia on edelleen paras suoja koronaa vastaan. Koronan lisäksi kosketus- ja pisaratartuntana leviävät influenssa ja norovirus, joita on myös liikkeellä. Näitä voidaan ehkäistä samoilla tavoin kuin koronaa eli maskien käytöllä, turvaväleillä ja hyvällä käsihygienialla.

 

Koronanyrkki muistuttaa myös alueen asukkaita Valtioneuvoston antamasta etätyösuosituksesta, joka on tällä hetkellä voimassa helmikuun loppuun saakka.

 

Kokouksessa keskusteltiin myös Huoltovarmuuskeskuksen tilaamista pikatesteistä, joita tullaan jakamaan koululaisille vielä tämän kuun aikana. Kokouksessa todettiin, että KSSHP:ssä tullaan laatimaan kouluille ohjeistus pikatestien käytöstä. Ohjeet toimitetaan vielä tänään KSSHP:n alueella tartuntataudeista vastaaville lääkäreille, jotka jakavat ohjeet alueensa kouluille. Pääsääntö on, että pikatesteillä testataan vain oireisia lapsia.

 

Lisätietoja:

Juha Paloneva, KSSHP:n vs. johtaja, Koronanyrkin pj. 050 336 3695

Jaana Leppäaho-Lakka, KSSHP:n infektioylilääkäri 014 269 1578

 

Takaisin ajankohtaisiin