Siirry sisältöön

Koronanyrkin tiedote 7.2.2022

Koronanyrkin tiedote: Tartuntoja on paljon, mutta sairaalakuormitus vähäistä – Ilmaantuvuusluku ei kuvaa enää tautitilannetta

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueellinen tartuntatautien torjunnan johtoryhmä totesi tänään (7.2.2022) pidetyssä kokouksessaan, että tartuntamäärät ovat KSSHP:n alueella edelleen suuria, mutta sairaalakuormitus on vähäistä.

Sairaala Novassa ei ole kahteen viikkoon ollut yhtään koronapotilasta tehohoidossa, erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla on hoidossa vain yksittäisiä potilaita ja kuormitus myös perusterveydenhuollossa on suhteellisen pientä koko Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella. Terveydenhuollon toimintoja rajoittaa edelleen jonkin verran se, että henkilöstöä on paljon poissa töistä koronatartuntojen ja myös muiden tartuntatautien vuoksi.

Koronanyrkki haluaa korostaa, että ilmaantuvuuslukutilastot eivät ole enää hetkeen kertoneet koronatautitapausten todellisesta määrästä. Tämä johtuu siitä, että tilastoihin päätyvät vain virallisten testien tulokset, joita otetaan enää pääsääntöisesti sote-henkilöstöstä sekä kohdennetusti riskiryhmäläisiltä. Esimerkiksi kotitesteistä saadut tulokset eivät näy tilastoissa. Ilmaantuvuuslukua keskeisempää on tällä hetkellä seurata sairaalakuormitusta, joka Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella on tällä hetkellä vähäistä.

Rokotekattavuuden osalta koronanyrkki totesi, että tilanne on KSSHP:n alueella hyvä ja rokoteaikoja on saatavilla edelleen hyvin. Vaikka tilanne on rokotekattavuuden osalta jo hyvä, rokotteita on edelleen tärkeä ottaa. Rokotteiden osalta koronanyrkki muistuttaa, että perusterveille alle 18-vuotiaille ei anneta kolmatta rokoteannosta, poikkeuksena voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt.

Rajoitusten purkamista tarkastellaan taas viikon kuluttua

Koronanyrkissä kiitettiin Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston (AVI) nopeaa päätöstä viime viikolla pyydetystä rajoitusten purusta. Uusi kokoontumisrajoitus astui voimaan lauantaina 5.2., josta alkaen Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntien alueella voidaan sisätiloissa järjestää sellaisia yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joissa kaikille osallistujille on osoitettu istumapaikat ja käytössä on enintään 75 % käytettävissä olevien istumapaikkojen määrästä. Ulkona järjestettäviä yleisötilaisuuksia tai yleisiä kokouksia ei enää rajoiteta. Tämä rajoitus on voimassa 18.2. asti, minkä lisäksi voimassa on 20.2. asti tilojen terveysturvallista käyttöä koskeva päätös. Koronanyrkki tarkastelee rajoitusten purkamista taas ensi viikolla.

Virallisia koronatestejä ei tehdä julkisella puolella matkustamista tai kotitestin vahvistamista varten

Koronanyrkki haluaa muistuttaa, että matkustamiseen tarkoitettua todistusta negatiivisesta koronatestituloksesta ei anneta julkisen terveydenhuollon puolesta. Positiivisia kotitestituloksia ei varmisteta virallisella PCR-testillä. Sote-työntekijöiltä edellytetään kuitenkin työnsä vuoksi virallista PCR-testiä huolimatta mahdollisesta kotitestituloksesta.

Lisätietoa:

Juha Paloneva, KSSHP:n vs. johtaja, Koronanyrkin pj.

puh. 050 336 3695

Jaana Leppäaho-Lakko, KSSHP:n infektioylilääkäri

puh. 014 269 1578

Takaisin ajankohtaisiin