Siirry sisältöön

Tarkkoja lukuja koronaan sairastuneista ei ole enää tiedossa KSSHP:n alueella, eikä eristys- ja karanteenipäätöksillä voida enää hillitä epidemian leviämistä

Tiedote 24.1.2022

 Tarkkoja lukuja koronaan sairastuneista ei ole enää tiedossa KSSHP:n alueella, eikä eristys- ja karanteenipäätöksillä voida enää hillitä epidemian leviämistä

Alueellisessa tartuntatautien torjunnan johtoryhmässä (ns. Koronanyrkissä) todettiin tänään, että omikronmuunnos leviää laajasti Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella. Testattujen positiivisten määrä on hiukan laskussa, mutta tarkkaa tietoa sairastuneiden määrästä ei ole. Tämä johtuu siitä, että ihmisiä ei enää testata niin laajasti, vaan heitä pyydetään tekemään kotitestejä.  Kokouksessa tuotiin esille, että vaikka sairastuneiden määrä on alueella suuri, se ei ole vaikuttanut sairaalakapasiteetin nousuun. Suurin osa koronapositiivisista sairaalassa olevista potilaista on sairaalassa jonkin muun syyn kuin koronan takia. Tällä hetkellä Sairaala Novassa ei ole yhtään potilasta tehohoidossa.

 

Eristys- ja karanteenipäätöksillä ei voida enää hillitä epidemian leviämistä

 

Kokouksessa todettiin, että eristys- ja karanteenipäätökset pyritään pääsääntöisesti lopettamaan KSSHP:n alueella. Sairaanhoitopiirin alueella suositellaan toimimaan perjantaina annettujen ohjeiden ”Sairasta hengitystieinfektio kotona – eristyskäytännöt muuttuvat” mukaisesti. KSSHP:n alueen kunnat päättävät, millä aikataululla he lähtevät toimimaan perjantaina julkaistun ohjeen mukaisesti.  Ohjeessa todettaan, että omikronmuunnos aiheuttaa merkittävästi tartuntoja jo ennen oireiden alkua ja, kun viive näytteenottoon pääsyyn on pitkä, suurin osa jatkotartunnoista on jo tapahtunut ennen kuin testitulos on tullut tartuntatautiviranomaisten tietoon. Tämän vuoksi jäljitystoiminta ei ole enää järkevää, eikä eristys- ja karanteenipäätöksillä ole enää merkitytä. Jäljitystoiminta, eristys- ja karanteenipäätökset sekä tartuntatautipäivärahatodistusten kirjoittaminen myös kuormittavat terveydenhuollon kantokykyä. Koronanyrkissä todettiin, että tällä hetkellä ei ole järkevää sitoa työvoimaa edellä mainittuihin tehtäviin vaan siirtää resursseja toimintaan, jossa on tällä hetkellä henkilöstöpulaa.

Lue koko ohje eristyskäytännöistä: Sairasta hengitystieinfektio kotona – eristyskäytännöt muuttuvat | www.sairaalanova.fi

 

Testauskriteerit

 

Kokouksessa mukana olleiden tartuntatautilääkäreiden toiveena on, että testausta saataisiin vähennettyä, koska sillä ei ole enää epidemian torjunnan kannalta vaikutusta. Testauskriteereitä on mahdollista vähentää turvallisesti hyvän rokotekattavuuden ja kuntien aktiivisesti alueensa väestölle tarjoamien rokotteiden ansiosta. Testauskriteerit ovat nähtävillä alla olevista kansalaisille suunnatuista toimintaohjeista: 21.1.2022 päivitetyt ohjeet kansalaisille, jos epäilee koronavirustartuntaa.

Kansalaisia halutaan muistuttaa, että koronatestiin ei tarvitse hakeutua, jos oireet ovat lievät ja yleiskunto hyvä. Lieväoireisena on kuitenkin tärkeä välttää kontakteja viiden päivän ajan ja noudattaa kansalaisille kerättyjä toimintaohjeita. Kansalaisten toimintaohjeista lisätietoa: 21.1.2022 päivitetyt ohjeet kansalaisille, jos epäilee koronavirustartuntaa | www.sairaalanova.fi

Virallinen PCR-testi tehdään kuitenkin edelleen kaikille sote-työntekijöille, hoivayksikössä työskenteleville, vakavaan riskiryhmään kuuluville henkilöille sekä raskaana oleville.

 

Lisätietoa:

Juha Paloneva, KSSHP:n vs. johtaja, Koronanyrkin pj.

puh. 050 336 3695

Jaana Leppäaho-Lakko, KSSHP:n infektioylilääkäri

014 269 1578

Takaisin ajankohtaisiin