Siirry sisältöön

Keski-Suomen hyvinvointialueen järjestöavustusten ohje valmistumassa – avustusten haku avautuu joulukuussa

Keski-Suomen hyvinvointialue
Tiedote 10.11.2023

Keski-Suomen hyvinvointialueen järjestöavustusten ohje valmistumassa – avustusten haku avautuu joulukuussa

Keski-Suomen hyvinvointialue on tekemässä uutta, hyvinvointialueelle suunnattua ohjetta järjestöavustusten myöntämiselle. Hyvinvointialueen turvallisen siirtymän varmistamiseksi vuoden 2023 järjestöavustusten jako tehtiin sen pohjalta, miten avustukset oli aiemmin jaettu Keski-Suomen kunnissa ja kuntayhtymissä.

Uudessa hyvinvointialueen avustusohjeessa järjestöavustusten myöntämistä ohjaavat hyvinvointialueen strategia sekä hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden ohjelman kärjet, eli liikunnallisen elämäntavan ja mielen hyvinvoinnin edistäminen sekä arjen turvallisuus. Järjestöavustusten jaossa huomioidaan sekä pienemmät paikalliset järjestöt sekä toiminnallaan koko hyvinvointialueen kattavat järjestöt.

–  Tavoitteena on tasapuolistaa avustusten jakoa koko hyvinvointialueen laajuudella ja kannustaa järjestöjä alueelliseen yhdessä tekemiseen. Järjestöt voivat hakea avustuksia myös yhdessä, kertoo järjestökoordinaattori Arto Lampila Keski-Suomen hyvinvointialueelta.

Hyvinvointialueen taloustilanne antaa raamit avustusten suuruudelle

Keski-Suomen hyvinvointialueen järjestöjen avustuskokonaisuus koostuu vuosittain myönnettävistä toiminta-avustuksista, laajemmista kumppanuussopimuksista sekä projektiyhteistyöstä. Hyvinvointialue maksaa myös paikallisen tuen osuuden järjestöjen Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskukselta (STEA) hakemasta jatkoavustuksesta.

Hyvinvointialuejohtajan talousarvioesityksessä järjestöavustuksien määrän esitetään olevan vuonna 2024 pienempi kuin kuluvana vuonna johtuen hyvinvointialueen tiukentuneesta taloudellisesta tilanteesta.

– Kuluvaan vuoteen verraten, joudumme esittämään valitettavasti noin viiden prosentin pienentämistä Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskukselta haettujen jatkoavustusten paikallisen tuen osuuteen, kertoo palvelujohtaja Nina Peränen Keski-Suomen hyvinvointialueelta.

Järjestöavustusten ensi vuoden haku avataan joulukuussa

Keski-Suomen hyvinvointialueen hyvinvointialuejohtaja Jan Tolletin talousarvioesitys julkaistiin 31.10.2023. Lautakuntien yhteinen seminaari pidetään keskiviikkona 15.11., jossa jatketaan keskustelua talousarviosta mukaan lukien järjestöjen avustuksista. Talousarviosta päätetään aluevaltuuston kokouksessa 5.12.2023, jonka jälkeen julistetaan auki järjestöavustusten haku. Pienetkin järjestöt voivat hakea avustuksia, sillä avustuksen myöntämisen edellytyksenä ei ole koko Keski-Suomen kattava järjestötyö.

Lisätietoja:

  • Arto Lampila, järjestökoordinaattori, Keski-Suomen hyvinvointialue, arto.lampila(at)hyvaks.fi, p. 050 312 5271
  • Nina Peränen, palvelujohtaja, hyvinvointi ja kumppanuudet, Keski-Suomen hyvinvointialue, nina.peranen(at)hyvaks.fi, p. 050 594 6783
Takaisin ajankohtaisiin