uk de

Nähtävyydet

Toivakan kirkko

Toivakan kirkko on rakennettu vuosina 1879 - 1882. Kirkon sisäosat uusittiin v. 1923, jolloin arkkitehti Alvar Aalto suunnitteli kirkon katon maalaukset, kattokruunun, saarnatuolin koristelun, kaksi takorautaista kynttilänjalkaa, pienemmät valot ja kynttilät. Lisäksi Alvar Aalto on piirtänyt alttaritaulun yläpuolella olevan lasimaalauksen, joka on vielä nähtävissä Toivakan kirkossa. Irtoesineet siirrettiin 1988 Jyväskylään Alvar Aalto -museon säilytettäviksi ja hoidettaviksi.

Pellervo Lukumiehen kuuluisa maalaustaide Toivakan kirkon sisäkatossa on Toivakan ykkösnähtävyys. Kirkon sisämaalaus uusittiin v. 1972 - 1973, jolloin kattomaalaukset annettiin toivakkalaisen taiteilijan Pellervo Lukumiehen tehtäväksi. Työn valmistumista vuonna 1973 edelsi yksi kaikkien aikojen taidesodista suomalaisissa kirkoissa. Lukumiehen persoonallista raamatuntulkintaa ja vanhan, Alvar Aallon suunnitteleman sisätaiteen peittämistä vastustettiin kiivaasti. Kiistan kiivaimpina hetkinä kirkon ovet lukittiin Lukumieheltä, mutta taiteilija kipusi ikkunasta sisään jatkamaan työtään. Maalauksissa Jeesus esitetään esimerkiksi pukeutuneena muotivaatteisiin.

Osoite: Toivakantie 46, 41660 Toivakka, p. 0400 358 834

Avoinna kesäkuukausina arkisin klo 10.00 - 16.00 ja muulloin sopimuksen mukaan

Pellervo Lukumiehen taidemaalaukset

 

Pellervo Lukumiehen haastattelu 17.2.2017.

(videon alussa 30 sekuntia samaa kuin edellisessä). 

 

 

Perinnepolku, kirkonkylä

Toivakan Pitäjäseuran rakentama Perinnepolku kiertelee kirkonkylän lähituntumassa ja kiertää noin 6 kilometrin lenkin teitä ja polkuja pitkin. Polun varrella voi tutustua Toivakan luonto- ja kulttuurikohteisiin. Polun varrella sijaitsevat Toivakan kirkko, Vanha Pappila, Kotiseutumuseo, Veteraanikorsu, Toivakan perinnepiha sekä maatiloja. Polun voi kiertää kävellen tai pyöräillen, ja se on merkitty maastoon Perinnepolku-kyltein.

Osoite: Toivakan kirkko, Toivakantie 46, 41660 Toivakka

Vanha Pappila

Toivakan Vanha Pappila on rakennettu 1800-luvun lopussa. Pappilan pihapiirissä on vietetty historian saatossa useita juhlia ja tapahtumia. Nykyisin Pappila tarjoaa erinomaiset puitteet juhlien, kokousten, näyttelyiden tai tapahtumien järjestämiseen.

Osoite: Toivakantie 20, 41660 Toivakka, p. 0400 646 530

Vanhan Pappilan kotiseutumuseo
Pappilan ulkorakennuksessa ja aitassa sijaitsee kotiseutumuseo, jossa voi tutustua
talonpoikaiseen elämäntapaan 1900-luvun alkupuoliskolla. Näyttelyssä olevien esineiden avulla kerrotaan sen ajan maanviljelyksestä, metsätaloudesta, ruuan valmistuksesta ja hieman metsästyksestä, kalastuksesta ja liikkumisesta. Päänäyttelyn lisäksi aittarakennukseen on koottu esineitä, jotka kertovat pellavan ja villan muokkaamisesta aina kankaaseen asti, sekä maidon käsittelystä. Entisajan asumiseen voi tutustua aitan toiseen päähän koottujen huonekalujen avulla. Näyttely on avoinna kesäaikana maanantaisin klo 10-13 sekä muina aikoina sopimuksen mukaan.

Veteraanikorsu
Vanhan Pappilan alueella sijaitsee lisäksi Toivakan sotaveteraanien rakentama Veteraanikorsu. Toivakan Sotaveteraanit rakensivat Häme-Kangas nimeä kantavan kanttiinikorsun vuonna 2002. Nimi on saatu JR 27:n sodan aikana Rajajoelle rakentamasta vastaavasta korsusta. Korsussa voi tutustua sodanaikaiseen perinne-esineistöön ja korsun ulkopuolella on 76 mm:n tykki. Veteraanikorsua on mahdollista vuokrata pienimuotoisiin tilaisuuksiin. Veteraanikorsuun voi tutustua kesäaikana maanantaisin klo 10-13 sekä muina aikoina sopimuksen mukaan.

Elisabethin Metsä, WWF Perintömetsä

UPM:n Metsä-Piililän tila Toivakassa oli toukokuussa 1976 pienen hetken jopa koko maailman huomion kohteena. Englannin kuningatar Elisabeth ja hänen puolisonsa prinssi Philip vierailivat Suomessa ja tutustuivat käynnillään suomalaiseen metsään ja hakkuutyömaahan. Seurueeseen kuului presidentti Urho Kekkonen. Eksoottisin osa vierailua oli metsälounas. Kuningatar tutustui puun kaatoon ja nautti lettuja ja Koskenkorvaa mäntypölkyllä. Metsurinkypärää hän ei suostunut panemaan päähänsä, sillä se ei kuulu kuninkaalliseen protokollaan. UPM pystytti sittemmin seurueen lounaspaikalle metsään kyltin merkiksi tästä historiallisesta tapahtumasta. Ruokailumetsikkö säilytetään luonnontilassa. Lisätietoa UPM:n sivuilta.

Alla linkki Mirja Pyykön ja Armi Kyynäräisen raporttiin, joka seuraa kuningatar Elisabethin Suomen vierailua vuonna 1976 ja ennen kaikkea kuninkaallisesta vierailusta hurmioituneita suomalaisia. “Hello Elisabeth!” voitti ajankohtaisohjelmien kategoriassa toisen palkinnon Monte Carlo-festivaaleilla Monacossa vuonna 1977.

Koettavaa

Lapinjärven lintutorni

Lapinjärvi on Keski-Suomen parhaimpia lintujärviä, jolla pesii mm. puna- ja tukkasotkia, mustakurkku-uikku, lapasorsa, heinätavi jne. Järvi on tärkeä muutonaikainen levähdyspaikka ja siellä lepäilee runsaasti monenlaisia vesilintuja ja kahlaajia. Keväisin järvellä voi nähdä mm. jänkäkurppia ja kesällä usein ruskohaukkoja. Myös luhtahuitteja voi kuunnella kesäisin. Lapinjärvellä ja läheisillä Kankaisten pelloilla on havaittu useita harvinaisuuksia, kuten: amerikantukkasotka, jalohaikara, punapäänarsku, punajalkahaukka, arosuohaukka ja mustatiira.

Lisätiedot ja ajo-ohjeet Keski-Suomen Lintutieteellisen yhdistyksen sivuilta.

Mämminiemen järviparatiisi

Jyväskylän kaupungin omistama Mämminiemen ulkoilu-, veneily- ja virkistysalue sijaitsee Toivakan kunnan alueella Pohjois-Päijänteellä Ristiselän rannassa (itäpuoli). Maanteitse Mämminiemeen on matkaa Jyväskylän keskustasta noin 24 kilometriä. Parhaiten sinne pääsee veneellä Päijännettä pitkin. Virkistysalueen rannassa on veneellä saapuville poijut ja kulkurampit. Lisäksi alueelle rakennetaan uusi laituri vuoden 2016 aikana. Alue on kooltaan noin 10 hehtaaria. Alueella on mökki, jossa on keittomahdollisuudet sekä sauna. Lisäksi rannoilla on kaksi grillikatosta sekä wc-tiloja, alueella voi myös telttailla.

Osoite: Rappukalliontie 217, 41630 Oravasaari

Ruuhipirtin Kesäteatteri

Ruuhipirtin kesäteatteri on maakunnan kuulu. Kesäteatterilla on 400 hengen katettu katsomo, jonka eteen avautuu kaunis näyttämö Ruuhipirtin lammen eteen.

Osoite: Ruuhipirtintie 44, 41440 Ruuhimäki, p. 014 411 2200

Taulun Riihiteatteri

Taulun kartanon kesäravintola ja kulttuurihistoriallinen miljöö!

katso lisää www.taulunkartano.fi

https://taulunkartano.fi/kartanon-riihiteatteri-2/

Uimarannat

Kirkonkylän uimaranta “Uimala”

Uimarannalla on myös matonpesupaikka, rantapallokettä, talvella avantouinti. Vapaa-aika Uimaranta

Osoite: Toivakantie 62, 41660 Toivakka

Muut uimarannat

Nisulan kylän uimaranta Päijänteen rannalla.

Melontaretket

Toivakan kauniisiin vesistöihin voi tutustua myös meloen. Lisätietoa melontavälineiden vuokrauksesta, melontaretkistä ja melontareiteistä: Pisto Pro Oy, Toivakantie 94, 41660 Toivakka, p. 040 743 5151

Kalastus

Kalastusmuotojen luvat riippuvat paitsi harjoitetusta kalastustavasta ja käytetyistä välineistä, myös kalastajan iästä sekä vesialueesta, jolla kalastetaan. Tarkista kalastuslupaohjeet www.kalapaikka.net

Parkour-puisto ja RC- autorata

Parkour-puisto koulun piha-alueella ja RC-autorata pururadan ja urheilukentän alueella.

Ralli

Toivakka-Ralli kilpaillaan Toivakan ympäristössä kesäkaudella. Lisätietoja www.toivakkaauk.fi

Suomen suurin havupuu

Toivakassa sijaitsee taivasta kohti kurottava 15 kuution mänty, joka on mitattu Suomen isoimmaksi havupuuksi.

  • Kartta

Suomen sisävesien syvin kohta

Suomen sisävesien syvin kohta sijaitsee Päijänteen Ristinselässä Toivakan länsiosassa Rappukallion edustalla. Syvänne on merkitty Päijänteen Ristinselälle sekä Päijänteen merikarttasarjaan erikoismerkillä.

Toivakan kunnan harrastustilat ja -alueet

Toivakan kunta tarjoaa monipuoliset harrastusmahdollisuudet. Tarjonnassa mm. liikuntasali, kuntosali, frisbeegolfrata, pienpalloilualue (sis. tenniskenttä, skeittialue, katukorit, hiihtoladut, jääkiekkokaukalot/luisteluradat, pulkkamäki, tekonurmikenttä ja urheilukenttä (jalkapallomaalit).

Tutustu tarjontaan Toivakan vapaa-ajantoimen sivuilla: