Kunnanjohtajan blogi

Rati riti ralla

Jopas aikaa vierähti edellisestä tekstistä! Ei voi kuin todeta, että syksy oli niin vauhdikas, että ajatusten kirjoittaminen jäi usein puolitiehen.

Aloittakoon blogivuoden nyt perinteinen kunnanjohtajan katsaus.

Toivottavasti vuoden 2021 ensimmäiset viikot ovat sujuneet hyvin. On ihanaa, että meillä Toivakassakin on saatu nauttia oikeasta talvesta, lumesta ja pienestä pakkasestakin. Tätä kirjoittaessanikin lunta oikein pyryttää: tammikuu tuntuu kerrankin tammikuulta myös kelien osalta. Päässäkin alkoi heti soimaan kaikille tuttu lastenlaulu, ”rati riti ralla”.

Toivottavasti moni on jo ehtinyt luistelemaan, hiihtämään ja laskemaan pulkkamäkeä. Vaikka kiihtynyt koronatilanne pakottikin ennen joulua kaikkia keskisuomalaisia kuntia tiukentamaan koronarajoituksia, ovat hyvät ulkoilusäät paikanneet tilannetta, ainakin liikuntamahdollisuuksien osalta. Toivotaan, että hyvät ulkoilusäät jatkuisivat pitkälle kevääseen, mutta myös tautitilanne rauhoittuisi ja pystyisimme purkamaan koronarajoituksia suunnitellun mukaisesti.

Toivakassa koronatilanne on toistaiseksi ollut maltillinen, onneksi. Lähetän suuren kiitoksen kaikille kuntalaisille siitä kärsivällisyydestä, jolla olette noudattaneet annettuja koronasuosituksia ja -ohjeita. Paremmat ajat tulevat vielä, vaikka se edellyttäisikin suositusten ja ohjeistusten noudattamista vielä jonkin aikaa.

Tulevasta keväästä on tulossa kunnassa vauhdikas. Valmistelemme vuoden 2020 tilinpäätöstä ja huhtikuussa järjestetään kuntavaalit! Uusi valtuustokausi käynnistyy kesäkuussa ja uusien valtuutettujen kanssa pureudumme myös kuntastrategian päivittämiseen. Pyrimme tekemään strategiaprosessista osallistavan. Jännityksellä seuraamme myös valtakunnallisen soteuudistuksen etenemistä. Kunnan talousarvio vuodelle 2021 on hiukan ylijäämäinen, vaikka taloussuunnitelmavuosina tasapainotettavaa vielä riittääkin. Tämä tulee pitää mielessä taloussuunnittelua tehdessä.

Muistattehan myös, että Toivakan kirjasto täyttää tänä vuonna 130 vuotta. Juhlavuoden uutisia voi seurata kirjaston Facebook -sivulta ja toivottavasti korona sallii myös juhlakahvittelut sopivassa vaiheessa.

 

Toivotan kaikille kuntalaisille oikein mukavaa alkanutta vuotta, pysytään yhdessä terveinä!

Kesän korvilla

Vilkas koronakevät takana. Korona näyttää rauhoittuneen Keski-Suomessa toistaiseksi, vaikka toki on muistettava, että tauti on liikkeellä edelleen. Täällä Toivakassa saamme kuitenkin olla iloisia siitä, että koronatilanne meillä pysyi suhteellisen rauhallisena ja voimme pikkuhiljaa alkaa jälleen tarjoamaan palveluita kuntalaisillemme normaaliin tapaan.

Esimerkiksi kuntosali ja kirjasto aukeavat 1.6, tosin kirjastossa uloslainaus on mahdollista jo nyt. Toivakkatalo on kesäkuussa auki maanantaisin ja tiistaisin klo 09.00-15.00.

Valtava kiitos henkilöstölle ja kuntalaisille joustavuudesta kuluneina kuukausina!

Korona ei toki ole ainoa suuri asia viime viikkoina. Olemme laajentaneet talouden tasapainottamistyötämme siten, että syksylle valmistelemme talouden tasapainottamisohjelmaa yhdessä ulkopuolisen asiantuntijatahon kanssa. Rahoitus tulevina vuosina tulee olemaan haastava, verotulot tippuvat kaikissa Suomen kunnissa koronan seurauksena. Vaikutukset näkyvät jo tänä vuonna ja meillä Toivakassakin jäämme verotuloissa satojatuhansia euroja ennusteen alapuolelle. Tuotannollisista ja taloudellisista syistä kunnanhallitus päätti myös aloittaa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut, joissa etsimme säästöjä myös henkilöstömenoista vuosina 2020 ja 2021. Päätös ei ollut helppo, mutta taloudellisen tilanteen parantaminen ja tulevaisuuden näkymien turvaaminen edellyttävät, että kaikki keinot arvioidaan. Yhteistyöllä on selvittävä vaikeidenkin aikojen yli. Tavoitteena on, että neuvottelut saadaan loppuun kesäkuun aikana ja neuvottelujen lopputulos tulee kunnanhallituksen käsittelyyn vielä ennen heinäkuuta.

Noudatamme valtioneuvoston ohjeita kokoontumisrajoituksista, jonka vuoksi siirrämme kesämarkkinat vuodelle 2021. Vuonna 2021 järjestämme markkinat entistä ehompina! Esiintyjäkin on markkinoille jo buukattu.

Iloakin tähän kevääseen mahtuu. Toivottavasti moni on jo kokeillut vapaa-aikatoimen lanseeraamia livejumppia Facebookin välityksellä tai kokeillut Syke Tribe-sovelluksen treeniohjelmia. Tällä viikolla on mahdollista jumpata myös ulkona ennakkoilmoittautumisella. ”Voi Hyvin Toivakka” -sivun kampanjat ovat tavoittaneet laajan osallistujamäärän ja 4H:n järjestämät mainiot livelähetykset ovat esitelleet mielenkiintoisia aiheita laidasta laitaan. Mahtavaa työtä! Poikkeukselliset tilanteet onneksi monesti synnyttävät myös uusia ja innovatiivisia kokeiluja. Hyvä niin.

Tällä viikolla paistaa aurinko ja keli on kesäinen. Nautitaan siitä.

Toivotan myös lämpimät onnittelut toivakkalaisille valmistuneille ja peruskoulunsa päättäville! Ihanaa kesää!

 

Helena

Pidetään huolta

Normaali arki tilinpäätöksineen ja esityslistoineen tuntuu nyt toissijaiselta ja kaukaiselta.
Eniten huolettaa se, että miten me kaikki pysymme terveenä ja mihin tämä vallitseva tilanne johtaa.
Viikon sisällä olemme johtoryhmänä joutuneet täysin uuteen tilanteeseen. Johtamaan kuntaa valmiustilassa, miettimään sitä, miten turvaamme ensisijaisesti kuntalaistemme terveyden vallitsevissa olosuhteissa.
Kotimaassamme on otettu käyttöön valmiuslainsäädäntö, ensimmäistä kertaa kymmeniin vuosiin. Olemme tilanteessa, jota kukaan ei osannut odottaa. Koronasta toki moni oli kuullut jo ennen tätä, mutta Kiina, Italiakin, tuntui kovin kaukaiselta.
Elämme nyt poikkeustilan aikaa. Tilannetta, joka muuttuu päivittäin, viikoittain.
Annetaan hoitohenkilökunnalle työrauha, kunnioitetaan kiitollisina sitä upeaa työtä, jota he tekevät. Noudatetaan ohjeita, joita saamme valtion taholta.  Ei ole hysteriaa noudattaa ohjeita ja käskyjä, ei tässä tilanteessa. Olemme kaikki uuden edessä, eikä syyllisiä kannata etsiä. Jokaiselle tämä tilanne on uusi.
 Pysytään turvassa ja ennen kaikkea, pidetään turvassa. Riskiryhmät, senioriväestö, lapset, naapurit, kaupan tädit. Varjellaan yhdessä terveyttä, omaa ja muiden.  Lähimmäisenrakkautta ja epäitsekkyyttä, sitä me nyt tarvitsemme.
Erityiskiitoksen haluan osoittaa kuntamme upealle henkilöstölle. He ovat osoittaneet viikon aikana mykistävää sitkeyttä, rohkeutta, joustavuutta, tehokkuutta ja mukautumista.
Halua pitää kuntalaisista huolta.
Pidetään huolta toisistamme!
Helena

Helmikuisia terveisiä

Alkuvuoden aikana on ratkottu Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n haasteita, taloutta, asiointikuljetuksia sekä montaa muuta asiaa. Tällä hetkellä näyttää ikävällä tavalla siltä, että KSVH:n myötä joudumme tekemään tilinpäätökseen alaskirjauksia, jotka vaikuttavat erittäin negatiivisella tavalla menneen tilikautemme tulokseen. Seuraamme yhtiön tilannetta koko tilinpäätösvalmistelumme ajan, mutta varaudumme siihen, että tänä vuonna tilinpäätöstuloksellamme ei juhlita. Onni kuitenkin on, että meillä on kunnassamme loistava valokuituinfra, jolla turvataan sekä nykyiset että tulevat tarpeet.

Talouden osalta meneillään ja edessä ovat taloudellisesti haasteelliset ajat, jotka joudumme huomioimaan toiminnassamme ja päätöksenteossa. Positiivisesti ajateltuna, ei tästä kuitenkaan ole suunta kuin ylöspäin.

Asiointikuljetukset kilpailutamme muiden sosiaalipalveluiden kuljetusten ohella ja kilpailutus on parhaillaan meneillään. Tavoitteenamme on, että asiointikyyti ajetaan kerran viikossa, samana päivänä kuin kirkonkylällä järjestettävä viriketupa. Pyrimme saamaan palvelun rullaamaan maaliskuun aikana ja tiedotamme heti, kun aikataulu varmistuu. Viriketupa pyritään käynnistämään myös maaliskuun alusta.

Keskustelua asiasta on käyty kiivaasti ja on toki hyvä, että asioita käydään läpi ja mielipiteitä vaihdetaan. Olemme halunneet, että lukuisista kuljetuspalveluistamme rakennetaan järkevä ja tasapuolinen kokonaisuus niin käyttäjälle kuin palveluntarjoajallekin, käyttäjämäärät huomioidaan ja lisäksi järjestelyssä otetaan huomioon kunnan taloudellinen tilanne. Otamme opiksemme prosessista ja saamastamme palautteesta.

Perusturvajohtajamme rekrytointi on nyt käynnissä ja hakuaikaa on vielä ensi tiistaihin saakka. Uusi rehtorimme aloittaa maaliskuun alussa -muutokset puhaltavat siis monella saralla ja saamme lisää ammattilaisia joukkoomme. Rakennusmessut, Toivakan kamarimusiikkifestivaali, kesämarkkinat, Neste-rallit ja monta muuta tapahtumaa on tulossa ja joiden suunnittelussa olemme kuntana mukana. Lisäksi Viisarimäen yritysalueelle luodaan parhaillaan uusia markkinointisuunnitelmia. Kaavoja on valmistelussa ja uusia ideoitakin pyöritellään. Valtuuston puheenjohtajan vaihtumista odotetaan mielenkiinnolla -asia on käsiteltävänä 2.3 pidettävässä valtuuston kokouksessa.

Ulkona on talvi parhaimmillaan ja auringostakin on Toivakassa saatu nauttia. Onneksi meillä on käytössämme loistava kaukalo ja huikeat ladut, -nautitaan yhdessä niistä ja muista hyvistä puolista, joita kunnallamme on tarjota.

Hauskaa helmikuuta!

Helena

Toivakka tuntuu hyvältä -myös vuonna 2020!

Kas näin vaihtui vuosi ja vuosikymmen, aivan hetkessä ja melkein huomaamatta. Tänä vuonna juhlistamme 110-vuotiasta Toivakkaa, aika paljon alkaa kunnallamme olla jo ikää ja kokemusta. Toivakkaa ei kuitenkaan ikä paina; uutta vuosikymmentä kohti mennään vauhdilla ja avoimin mielin. Menneeseen voi aina katsoa ja sieltä oppia, mutta suunnan pitää olla kohti tulevaa.

Viimeinen vuosikymmen on ollut kuntamaailmassa muutostentäyteinen. Maailmantalous, kotimainen talous ja kuntatalous ovat olleet muuttuvia, luoden jatkuvasti uutta toimintaympäristöä, etenkin meille pienille kunnille. Valtakunnan politiikka, hallitusohjelmat ja kovasti kaavailtu sote- ja maakuntauudistus ovat vaikuttaneet suuresti myös siihen, miten pienten kuntien toimintaa ja elinympäristöä on rakennettu ja uudistettu. Muutos on ollut läsnä koko ajan, eikä siitä varmasti päästä eroon 2020-luvullakaan.

Takana on kohta ensimmäiset sata päivääni kunnanjohtajana. Työ on mielenkiintoista, motivoivaa, haasteellistakin. Parasta ovat kuitenkin ihmiset; henkilöstö, kuntalaiset, päättäjät, järjestöt, yrittäjät, kollegat, sidosryhmät -kun tullaan tutuiksi on yhteisten asioiden eteenpäin vieminen paljon helpompaa. Pikkuhiljaa myös paikat alkavat tulla tutuiksi, eikä enää ole haasteita hahmottaa missä mikäkin paikka sijaitsee. Viihdyn työssä täällä Toivakassa päivä päivältä paremmin, kiitos siitä teille.

Kuluneen kymmenen vuoden aikana väkilukumme on vaihdellut suuntaan ja toiseen, mutta aktiivisia toimia Toivakan kehittämisen eteen on myös tehty. On kaavoitettu ja rakennettu, purettu ja korjattu, kehitetty, mutta myös kunnioitettu vanhaa. Tulevana vuonna investoidaan muun muassa vesihuoltoon ja tieinfraan, kaavojakin on vielä tulossa päätöksentekoon. Perusasiamme ovat kunnossa ja niitä pyritään kehittämään tarpeita kuunnellen (myös asiointikyytiasia on valmistelussa), Yhteistä tahtoa luotsata Toivakkaa kohti 2020-lukua tuntuu löytyvän rutkasti!

Panostamme vuonna 2020 myös viestintään ja markkinointiin. Pyrimme etsimään ja kehittämään ratkaisuja, joilla tehostamme niin kunnan sisäistä kuin ulkoistakin viestintää. Pyrimme olemaan ajassa ja läsnä.

Juuri ennen vuodenvaihdetta uutisoitiin laajasti siitä, että lähes miljoona suomalaista miettii vakavasti maallemuuttoa ja yrittäjistäkin kolmasosa. Mikä lottopotti meille pienille kunnille! Maalla asuminen houkuttaa erityisesti työikäisiä ja yrittäjät toteavat olevansa selkeästi tyytyväisempiä palveluihin maaseutukunnissa kuin kaupungeissa. Millä houkuttelisimme miljoona asukasta meille? Siinäpä meille pieni  pähkinä purtavaksi uudelle vuosikymmenelle astuttaessa ja samalla haaste, johon haastan kaikki kuntalaiset ja muut Toivakan ystävät; pyritään viemään positiivisia viestejä ja tarinoita Toivakasta myös muualle. Tunnetusti hyvä kello kauas kuuluu.

Tämä kirjoitus on julkaistu osittain myös Paikallisuutisissa. Olkoon se samalla ensimmäinen virallinen blogikirjoitukseni 🙂

 

Riemukasta vuodenalkua!