Kunnanjohtajan blogi

Helmikuisia terveisiä

Alkuvuoden aikana on ratkottu Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n haasteita, taloutta, asiointikuljetuksia sekä montaa muuta asiaa. Tällä hetkellä näyttää ikävällä tavalla siltä, että KSVH:n myötä joudumme tekemään tilinpäätökseen alaskirjauksia, jotka vaikuttavat erittäin negatiivisella tavalla menneen tilikautemme tulokseen. Seuraamme yhtiön tilannetta koko tilinpäätösvalmistelumme ajan, mutta varaudumme siihen, että tänä vuonna tilinpäätöstuloksellamme ei juhlita. Onni kuitenkin on, että meillä on kunnassamme loistava valokuituinfra, jolla turvataan sekä nykyiset että tulevat tarpeet.

Talouden osalta meneillään ja edessä ovat taloudellisesti haasteelliset ajat, jotka joudumme huomioimaan toiminnassamme ja päätöksenteossa. Positiivisesti ajateltuna, ei tästä kuitenkaan ole suunta kuin ylöspäin.

Asiointikuljetukset kilpailutamme muiden sosiaalipalveluiden kuljetusten ohella ja kilpailutus on parhaillaan meneillään. Tavoitteenamme on, että asiointikyyti ajetaan kerran viikossa, samana päivänä kuin kirkonkylällä järjestettävä viriketupa. Pyrimme saamaan palvelun rullaamaan maaliskuun aikana ja tiedotamme heti, kun aikataulu varmistuu. Viriketupa pyritään käynnistämään myös maaliskuun alusta.

Keskustelua asiasta on käyty kiivaasti ja on toki hyvä, että asioita käydään läpi ja mielipiteitä vaihdetaan. Olemme halunneet, että lukuisista kuljetuspalveluistamme rakennetaan järkevä ja tasapuolinen kokonaisuus niin käyttäjälle kuin palveluntarjoajallekin, käyttäjämäärät huomioidaan ja lisäksi järjestelyssä otetaan huomioon kunnan taloudellinen tilanne. Otamme opiksemme prosessista ja saamastamme palautteesta.

Perusturvajohtajamme rekrytointi on nyt käynnissä ja hakuaikaa on vielä ensi tiistaihin saakka. Uusi rehtorimme aloittaa maaliskuun alussa -muutokset puhaltavat siis monella saralla ja saamme lisää ammattilaisia joukkoomme. Rakennusmessut, Toivakan kamarimusiikkifestivaali, kesämarkkinat, Neste-rallit ja monta muuta tapahtumaa on tulossa ja joiden suunnittelussa olemme kuntana mukana. Lisäksi Viisarimäen yritysalueelle luodaan parhaillaan uusia markkinointisuunnitelmia. Kaavoja on valmistelussa ja uusia ideoitakin pyöritellään. Valtuuston puheenjohtajan vaihtumista odotetaan mielenkiinnolla -asia on käsiteltävänä 2.3 pidettävässä valtuuston kokouksessa.

Ulkona on talvi parhaimmillaan ja auringostakin on Toivakassa saatu nauttia. Onneksi meillä on käytössämme loistava kaukalo ja huikeat ladut, -nautitaan yhdessä niistä ja muista hyvistä puolista, joita kunnallamme on tarjota.

Hauskaa helmikuuta!

Helena

Toivakka tuntuu hyvältä -myös vuonna 2020!

Kas näin vaihtui vuosi ja vuosikymmen, aivan hetkessä ja melkein huomaamatta. Tänä vuonna juhlistamme 110-vuotiasta Toivakkaa, aika paljon alkaa kunnallamme olla jo ikää ja kokemusta. Toivakkaa ei kuitenkaan ikä paina; uutta vuosikymmentä kohti mennään vauhdilla ja avoimin mielin. Menneeseen voi aina katsoa ja sieltä oppia, mutta suunnan pitää olla kohti tulevaa.

Viimeinen vuosikymmen on ollut kuntamaailmassa muutostentäyteinen. Maailmantalous, kotimainen talous ja kuntatalous ovat olleet muuttuvia, luoden jatkuvasti uutta toimintaympäristöä, etenkin meille pienille kunnille. Valtakunnan politiikka, hallitusohjelmat ja kovasti kaavailtu sote- ja maakuntauudistus ovat vaikuttaneet suuresti myös siihen, miten pienten kuntien toimintaa ja elinympäristöä on rakennettu ja uudistettu. Muutos on ollut läsnä koko ajan, eikä siitä varmasti päästä eroon 2020-luvullakaan.

Takana on kohta ensimmäiset sata päivääni kunnanjohtajana. Työ on mielenkiintoista, motivoivaa, haasteellistakin. Parasta ovat kuitenkin ihmiset; henkilöstö, kuntalaiset, päättäjät, järjestöt, yrittäjät, kollegat, sidosryhmät -kun tullaan tutuiksi on yhteisten asioiden eteenpäin vieminen paljon helpompaa. Pikkuhiljaa myös paikat alkavat tulla tutuiksi, eikä enää ole haasteita hahmottaa missä mikäkin paikka sijaitsee. Viihdyn työssä täällä Toivakassa päivä päivältä paremmin, kiitos siitä teille.

Kuluneen kymmenen vuoden aikana väkilukumme on vaihdellut suuntaan ja toiseen, mutta aktiivisia toimia Toivakan kehittämisen eteen on myös tehty. On kaavoitettu ja rakennettu, purettu ja korjattu, kehitetty, mutta myös kunnioitettu vanhaa. Tulevana vuonna investoidaan muun muassa vesihuoltoon ja tieinfraan, kaavojakin on vielä tulossa päätöksentekoon. Perusasiamme ovat kunnossa ja niitä pyritään kehittämään tarpeita kuunnellen (myös asiointikyytiasia on valmistelussa), Yhteistä tahtoa luotsata Toivakkaa kohti 2020-lukua tuntuu löytyvän rutkasti!

Panostamme vuonna 2020 myös viestintään ja markkinointiin. Pyrimme etsimään ja kehittämään ratkaisuja, joilla tehostamme niin kunnan sisäistä kuin ulkoistakin viestintää. Pyrimme olemaan ajassa ja läsnä.

Juuri ennen vuodenvaihdetta uutisoitiin laajasti siitä, että lähes miljoona suomalaista miettii vakavasti maallemuuttoa ja yrittäjistäkin kolmasosa. Mikä lottopotti meille pienille kunnille! Maalla asuminen houkuttaa erityisesti työikäisiä ja yrittäjät toteavat olevansa selkeästi tyytyväisempiä palveluihin maaseutukunnissa kuin kaupungeissa. Millä houkuttelisimme miljoona asukasta meille? Siinäpä meille pieni  pähkinä purtavaksi uudelle vuosikymmenelle astuttaessa ja samalla haaste, johon haastan kaikki kuntalaiset ja muut Toivakan ystävät; pyritään viemään positiivisia viestejä ja tarinoita Toivakasta myös muualle. Tunnetusti hyvä kello kauas kuuluu.

Tämä kirjoitus on julkaistu osittain myös Paikallisuutisissa. Olkoon se samalla ensimmäinen virallinen blogikirjoitukseni 🙂

 

Riemukasta vuodenalkua!