uk de

Kunnanjohtajan blogi

On aika lähteä 15.8.2019

Muutin Toivakkaan yhdeksän vuotta sitten. Tulin pieneen kauniiseen ja vireään kuntaan keskelle Suomea. Tuolloin tein töitä, jotka vaativat ajamista eri puolille Suomea. Toivakasta oli helppo lähteä ja tänne oli mukava palata, kotiin.

Muutama vuosi kuntaan tutustumisen jälkeen, sain mielenkiintoisen näköalapaikan Toivakassa tullessani valituksi kunnanjohtajaksi. Olen saanut palvella lähes viisi vuotta Toivakan kunnan asukkaita ja samalla nauttia elämästä maaseudulla. Olen pyrkinyt tekemään parhaani toivakkalaisten hyväksi työkavereideni ja päättäjien tukemana.

Katselen kiitollisena taakse päin elämääni Toivakassa. Kunta on viihtyisä, ihmiset mukavia, palveluja on riittävästi ja ne toimivat. Elämänmeno on leppoisaa. Kunta tarjosi kiinnostavan työn ja yhteistyö sekä päättäjien että kunnan työntekijöiden kanssa on tuntunut mutkattomalta sekä sujuvalta.

Vaikka Toivakka on tuntunut hyvältä, lähden pois, lasteni lähelle. Vien täällä syntyneet muistot mielessäni ja jään seuraamaan eri medioiden välityksellä kunnan elämää. Toivakalle toivon kaikkea hyvää, onnea ja menestystä!

Olen iloinen saadessani luovuttaa ”viestikapulan” nuorelle, motivoituneelle ja energiselle Helena Vuopionperälle, joka aloittaa työt kunnassa 1.10.2019.

Kiitos teille työkaverit, päättäjät ja kaikki toivakkalaiset yhteistyöstä sekä saamastani kannustuksesta, palautteesta ja tuesta!

Minun aikani on lähteä… (viimeinen työpäiväni on 18.9.2019)

Pirkko-Liisa Vesterinen
Kunnanjohtaja

 

Toivakan tapahtumarikas kesä 29.5.2019

Kesä kehkeytyi jälleen nopeasti. Tuomet lopettelevat kukintaansa ja sireenit aukaisevat nuppujaan. Kesän kynnyksellä vietetään useassa toivakkalaisessa kodissa ylioppilas- ja valmistujaisjuhlia. Toivottavasti nuoret tutkinnonsuorittaneet muistavat hakea kunnalta stipendiä, mikäli asuivat Toivakassa koulunkäyntinsä ajan.

Kotijuhlien jälkeen kesä jatkuu Toivakassa tapahtumarikkaana. Lauantaina 8.6. kylä täyttyy ralliurheilijoista ja kuntalaiset pääsevät seuraamaan vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Seuraavana viikonloppuna ovat Toivakan ensimmäiset kamarimusiikkijuhlat, joiden ohjelmassa on konsertteja perjantaista sunnuntaihin. Toivottavasti musiikin ystäviä saadaan läheltä ja kaukaa nauttimaan lahjakkaiden nuorten esittämää korkeatasoista musiikkia.

Kesäkuun viimeisenä lauantaina ovat perinteiset maalaismarkkinat Toivakkatalon pihapiirissä ja markkinatunnelma jatkuu elokuun ensimmäisenä lauantaina Toivakan Leijonien huutokauppa -tapahtumassa. Isojen tapahtumien lisäksi on monia muita liikunnallisia ja kulttuurisia tapahtumia, jotka löytyvät kunnan toimintakalenterista. Osallistutaanpa ahkerasti tilaisuuksiin ja tutustutaan toisiimme.

Kunnassa tapahtuu lähikuukausina merkittäviä henkilöstövaihdoksia. Uusi kunnanjohtaja aloittaa tulevan syksyn aikana ja pian hänen jälkeensä valitaan seuraajaa pitkään Toivakkaa palvelleelle rehtori-/ sivistysjohtajalle. Uudet valitut näkevät meille tutuiksi tulleet asiat toisin silmin ja tuovat toivottavasti tullessaan mukavaa uudenlaista virtaa kunnan toimintaan. Toivakka on eteenpäin menevä pirteä kunta, joka kehittää sekä kehittyy.

Riemukasta kesää kaikille toivakkalaisille ja myös kesätoivakkalaisille mökkiläisille!

Pirkko-Liisa Vesterinen
Kunnanjohtaja

 

Mitä kuuluu Toivakkaan maaliskuussa 2019? 7.3.2019

Talvi alkaa taittua kevääksi. Päivät pitenevät ja hiihtokelit jatkuvat. Ladut ovatkin olleet loistavassa kunnossa koko kunnan alueella, joten hiihtohalukkailla on ollut hyvät mahdollisuudet liikkua.

Elo Toivakassa on toiveikasta. Huolimatta siitä, että viime vuoden tilinpäätös ei täytä toiveita ollen viiden positiivisen vuoden jälkeen miinusmerkkinen, niin hyviä asioita kuitenkin tapahtuu. Viime vuonna kunnan yritykset ovat palkanneet enemmän uusia työntekijöitä kuin edellisinä vuosina, työttömiä kunnassa on keskimäärin vähemmän kuin muissa Keski-Suomen kunnissa, muutamia uusia yrityksiä on aloittanut toimintansa, olemassa olevat yritykset ovat kasvaneet ja kunnan asukasluku on edelleen noususuuntainen Jyväskylän, Muuramen ja Uuraisten kanssa. Muissa Keski-Suomen kunnissa asukasluku on pienentynyt.

Jyväskylän kainalossa sijaitseva Toivakka houkuttelee uusia asukkaita ja yrittäjiä. Tontteja sekä omakotirakentajille että yrittäjille on runsaasti tarjolla. Maaliskuun aikana on mahdollista kokeilla pääsisikö Toivakkaan asumaan arpaonnella. Kunta arpoo yhden vapaavalintaisen tontin. Arpajaisiin voi osallistua kunnan nettisivulla www.toivakka.fi

Jos arpaonni ei suosi, niin tontin tai määräalan voi saada omakseen ostamalla sen 1€/m². Parhaita tontteja on rantojen tuntumassa sekä uuden kyläkoulun lähellä Kankaisilla.

Toivakasta löytyy modernia maalaisidylliä, ylivertaista yhteisöllisyyttä, toimivia palveluja ja ennen kaikkea Toivakka tuntuu hyvältä.

Pirkko-Liisa Vesterinen
Kunnanjohtaja

 

Toivakan kunnan vuoden talousarvio on taas tehty 5.12.2018

Vuoden 2019 talousarvion laadinta on ollut haasteellista hyvin menneiden vuosien jälkeen. Toivakan kunta on laatinut budjettiaan tilanteessa, jossa kuntatalouden näkymät valtakunnallisesti ovat yhtäkkiä heikentyneet. Syntyvyysluvut laskevat, maaltamuutto kaupunkeihin lisääntyy sekä väestö vanhenee. Kuntatalous ei ole kehittynyt yhtä paljon kuin kansantalouden kasvu antaisi ymmärtää. Ensi vuoden talouden näkymät ovat heikommat useaan aikaisempaan vuoteen verrattuna. Valtionosuudet ja verotulot ovat kutistuneet Toivakassa, kuten monessa muussakin kunnassa. Toivakassa päädyttiin kuitenkin siihen, ettei kunnallisveroa koroteta. Kunnan tuloveroprosentti on 21. Jos katsoo puhtaasti ensi vuotta, niin ehkä veroprosenttia olisi pitänyt korottaa. Verotuksen tilanne on kuitenkin niin poikkeuksellisen heiluva, ettei voi tietää mikä on pitkän aikavälin normaali taso. Ensi vuosi katsotaan rauhassa ja samalla odotetaan päätöksiä maakunta- ja SOTE-uudistuksesta. Tähän pystytään, koska kunnan taloudella on edelleen suhteellisen vahva pohja.

Kansallinen hyvä talousvire ja työllisyyden kasvu eivät ole välittyneet kuntien kassaan. Suomen hallitus arvioi viime vuoden tulopohjan väärin. Sen seurauksena kunnat joutuivat hankalaan tilanteeseen. Lisäksi valtionosuuksien leikkaukset jatkuvat ensi vuonna. Leikkaus koskee myös Toivakkaa. Se iskee armottomasti etenkin siitä syystä, että perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon kustannukset ovat nousseet ja niissä ei ole mahdollista säästää.

Väestörakenteen muutos vanhuspainotteiseksi sekä perheiden pahoinvointi näkyvät kunnan taloudessa tulevina vuosina. Sote- ja maakuntauudistuksen toteutuessa kyseisten palvelujen järjestäminen siirtyy maakuntaan, mutta pahoinvoinnin ennaltaehkäisyn merkitys korostuu kunnassa. Kunnan tehtäväksi jää huolehtia väestön hyvinvoinnista sekä elinvoimasta yhä painokkaammin. Siksi talousarviota ja investointeja suunniteltaessa on tärkeää arvioida valittavia ratkaisuja siitä näkökulmasta, miten hyvin ne edistävät kuntalaisten hyvinvointia ja kunnan elinvoimaa.

Talousarvion tehtävä on ensisijaisesti taata kunnan lakisääteisten velvollisuuksien toteutuminen. Edellä mainittujen perusturvapalvelujen lisäksi on tärkeää huolehtia vesihuollosta sekä taata laadukkaat opetus- ja varhaiskasvatuksen palvelut. Kunnan infra ja kiinteistöt vaativat jatkuvaa kunnossapitoa ja hoitoa. Kaavoituksella edistetään kunnan maankäyttöä. Onnistunut kaavoitus on lähtökohta kunnan elinvoimatekijöitä suunniteltaessa.

Pienen kunnan vastuulla on yhtä paljon lakisääteisiä tehtäviä kuin suuressa kaupungissa. Ongelmaksi muodostuu se, että henkilöstöä kyseisiä tehtäviä toteuttamaan on vain kourallinen. Henkilöstömenot voivat näyttää suurilta, mutta niitä on vaikea lähteä supistamaan ilman, että myös osa tehtävistä jäisi tekemättä.

Nykyisessä epävarmuuden tilanteen keskellä viranhaltijat laativat talousarviota yhdessä päättäjien kanssa ja ohjeistuksella. Keskusteluja käytiin useaan otteeseen hallituksessa, puheenjohtajistossa, valtuustoseminaarissa sekä ylimääräisesti järjestetyssä talousseminaarissa, johon oli kutsuttu hallitus ja lautakuntien puheenjohtajat. Ahkerasta työskentelystä ja kriittisestä tarkastelusta huolimatta vuoden 2019 talousarvio jäi alijäämäiseksi.

Palvelut kunnassa ovat edelleen hyvät. Päivähoidossa voidaan tarjota vaihtoehtoja sekä koulujen ryhmäkoot ovat pienet. Erityisen maininnan ansaitsee Kankaisten kyläkoulu, joka mahdollistaa vuosia eteenpäin lasten turvallisen koulun käynnin. Myös perusturvan palveluja on kehitetty ja kehitetään edelleen tiukasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta.

Ensi vuoden tavoitteita ja talousarviota lähdetään toteuttamaan toiveikkaalla mielellä.

Pirkko-Liisa Vesterinen
Kunnanjohtaja

 

Kesälaitumille 6.7.2018

Toivakkatalo hiljenee kolmeksi viikoksi, koska suuri osa kunnan henkilöstöstä viettää lomaa heinäkuussa. Palvelut kuitenkin pelaavat. Perusturvassa toimitaan koko ajan, kotihoidon asiakkaiden palvelut turvataan ja teknisessä toimessa vastataan rakentamista koskeviin kysymyksiin. Vaikka Toivakkatalon ovet ovat lukossa, työssä olevia henkilöitä on mahdollista tavoittaa puhelimitse, jotta kiireelliset asiat saa hoidettua.

Pienessä kunnassa asioita vyöryy jatkuvasti jokaisen työntekijän ”pöydälle” ja tuntuu, että lomalle on vaikea irrottautua. Koska henkilöstöä on hyvin vähän, jokainen työntekijä tietää, että loman jälkeen on ruuhka odottamassa. Siitä huolimatta on irrottauduttava ja antaa aikaa mielen ja kehon levätä.

Toivottavasti kesä virkistää jokaista toivakkalaista. Kunnassa on tarjolla monenlaisia virikkeitä, tapahtumia ja harrastusmahdollisuuksia kaikenikäisille. Kannattaa seurata kunnan kotisivulla olevaa tapahtumakalenteria sekä Keskisuomalaisen ja Paikallisuutisten ilmoittelua.

Itse aion käydä Riihiteatterissa Taulun Kartanossa lapsenlasteni kanssa. Toivon ehtiväni mukaan myös polkujuoksuihin sekä torstaiseen toiminnalliseen treeniin Huikon lavalle. Elokuun 30. päivä on kunnan koulukeskuksessa Jyväskylän sinfoniaorkesterin konsertti, johon ehdottomasti toivon pääseväni osallistumaan.

Olen toiveikkaalla mielellä palaamassa loman jälkeen töihin. Kunnassa on monta asiaa vireillä, jotka suotuisasti ratkettuaan voivat viedä kehitystä eteenpäin. Toivakan kunnan tulevaisuus näyttää muihin Keski-Suomen kuntiin verrattuna kohtalaisen hyvältä monin eri mittarein mitattuna. Työllisyyden hoidossa kunta oli kärjessä koko viime vuoden sekä kuluneen vuoden näihin päiviin saakka. Velkataakka on toistaiseksi vielä kohtuullinen ja kuntalaisten palveluista ei tingitä. Uskallan todeta, että Toivakalla menee hyvin!

Hyvää kesää kaikille!

Pirkko-Liisa Vesterinen
Kunnanjohtaja

 

Reipasta toukokuuta! 8.5.2018

Hiihtoladut ovat sulaneet ja kevät on tullut. Toivakkalaiset saivat nauttia pitkän talven mahdollistamista aktiviteeteista ja ennen kaikkea hyvin hoidetuista laduista. Kuntalaisia on pyritty liikuttamaan paitsi laduilla, niin monin eri tavoin. Kunnassa on tarjolla kuntosalia, sählyä, pilatesta, kahvakuulajumppaa, joogaa, lentopalloa ja paljon muuta. Frisbeegolfrata on paljastunut lumen alta, samoin sata porrasta Paikkalanvuorelle. Pesispelitkin ovat alkaneet. Uskoisin jokaiselle löytyvän mieluinen liikuntaharrastus kotoisia halonhakkuita ja puutarhahommia unohtamatta.

Kannattaa liikkua! Toivakan kunta lähti viime syksynä mukaan maakunnalliseen ”Meijän polku” – hankkeeseen. Hankkeen tavoitteena on liikuttaa keskisuomalaisia siten, että saadaan mitattavissa olevia terveysvaikutuksia näkyville. Hanke kestää 30v ja yhteisenä toiveena on saada väestön terveys kohoamaan. Hankkeen teemana ovat luonto, lepo, liikunta ja hyvinvointi. Luonnon merkitys ihmisen hyvinvoinnille on osoitettu monin eri tutkimuksin. Luonnossa kulkeminen laskee stressiä, hoitaa masennusta ja nostaa kuntoa. Nykyisessä hektisessä elämänmenossa levolle jää usein liian vähän aikaa. Jokaisen olisi muistettava huolehtia levon riittävyydestä. Hyvä nyrkkisääntö elämän rytmittämiseksi on kahdeksan tuntia lepoa, kahdeksan tuntia työtä ja kahdeksan tuntia harrastuksia, perheen ja ystävien kanssa seurustelua tai muuta mukavaa oloa.

Liikunnan määrä on vähentynyt huolestuttavasti kaikissa ikäryhmissä. Siispä Meijän polku- hankkeessa on siihen kiinnitetty erityistä huomiota. Olisi hienoa, jos Toivakassa syntyisi spontaanisti erilaisia liikuntaryhmiä. Esimerkiksi yhteiset retket luontopoluille, pelit ja leikit paitsi nostavat kuntoa ja lisäävät terveyttä myös ruokkivat sosiaalista elämää. Yhdessä on mukava liikkua.

Muutamia kuntalaisten tekemiä uusia liikuntaehdotuksia on parhaillaan toteutumassa. Seuratkaa ilmoittelua kunnan kotisivulla, Facebookissa ja Paikallisuutisissa. Tulossa on muun muassa polkujuoksua sekä juoksu ”uhanalaisen Toivakan puolesta”. Uusi avaus on myös e-sport. Toivottavasti jokaiselle toivakkalaiselle löytyy sopiva liikkumismuoto ja jokainen lisää omaa liikuntaansa.

Pirkko-Liisa vesterinen, kunnanjohtaja

 

Työrukkanen kunnan koneistossa 19.2.2018

Minulle tulee tasaiseen tahtiin yhteydenottoja kuntalaisilta, joissa pyydetään apua kunnanjohtajalta mitä erilaisimmissa asioissa. Ohjailen yhteydenottajat oikeisiin osoitteisiin eri toimialoille, koska kunnanjohtaja ei voi auttaa asioissa, jotka kuuluvat perusturvan -, sivistyksen -, teknisen - tai ympäristötoimialalle.

Apua pyydetään silloin kun joihinkin työntekijöiden kanssa käytyihin keskusteluihin tai viranomais- sekä lautakuntapäätöksiin ollaan tyytymättömiä. Minulle esitetään myös paljon toiveita ”voisiko kunta” tehdä sitä ja tätä. Jotkut pyynnöt koskevat asioita, jotka kysyjän tulisi tehdä itse. Tuo ”kunta” tuntuu olevan mystinen organismi ihmisten käsityksissä.

Kunta olemme me kaikki. Kunta ei ole ne työntekijät, jotka työskentelevät kunnan palkkalistoilla, vaan me kaikki toivakkalaiset. Kunnan tehtävä on ensisijaisesti suorittaa ne lakisääteiset tehtävät (n. 700), jotka laista sille määritellään. Noita tehtäviä varten on olemassa kunnan koneisto. Kunnanjohtaja on vain yksi työrukkanen tuossa kokonaisuudessa. Kunnanjohtaja ei ole ykkönen. Kunnan protokollassa kunnanjohtaja on kolmannella sijalla valtuuston ja kunnanhallituksen puheenjohtajien jälkeen.

Kunnan palkkaamien työntekijöiden lisäksi kunnan koneistoon kuuluvat päättäjät. Lähes kaikki kunnan asiat päätetään demokraattisesti muodostetuissa päätöselimissä.

Toivakassa päätöksenteko etenee siten, että kunnanhallituksen listalle tulevat asiat puidaan ja käsitellään ensin johtoryhmässä ja sen jälkeen käydään lähetekeskustelu valtuuston ja hallituksen puheenjohtajiston kanssa. Hallintojohtaja valmistelee edellä mainittujen keskustelujen perustalta esityksen hallitukselle. Hallitus tekee päätöksen ja riippuen asiasta esittää esityksen edelleen valtuustolle päätettäväksi. Toisin sanoen: ainuttakaan kunnanhallitukselle menevää esitystä ei tee kukaan yksin, vaan esityksen takana on ollut paljon keskustelua, selvityksiä ja harkintaa.

Suurimpien asioiden yhteydessä kutsutaan koolle valtuustoseminaari, jossa on mahdollista keskustella asiasta moniäänisesti. Seminaarin tarkoitus on myös briiffata esityksen tekijää tekemään mahdollisimman hyvä esitys. Päätöksenteko on yhteistyötä.

Lautakuntatyöskentely menee hyvin paljon samalla tavalla. Lautakuntiin meneviä asioita käsitellään johtoryhmässä ja sen jälkeen vähintäänkin lautakunnan puheenjohtajan kanssa ennen esityksen kirjoittamista esityslistaan. Tarkoitus on, että yhä enemmän käydään lähetekeskusteluja myös lautakunnan jäsenten kanssa lautakuntien päätöksentekoon ja käsittelyyn tulevista asioista. Osa lautakuntien asioista jatkaa matkaa päätösprosessissa hallitukseen ja edelleen valtuustoon.

Vaikka esityslistoissa ja päätöspöytäkirjoissa näkyy valmistelijan ja esittelijän nimi, eivät esitykset ole yksin edellä mainittujen henkilöiden tekemiä. Valmistelija on ainoastaan kirjannut asiat, koska niistä on keskusteltu etukäteen päättäjien kanssa. Toivoisin, että jokainen kuntalainen ymmärtäisi päätöksentekoprosessin. Tällainen toimintatapa on nykyaikaa ja sitä tulee kehittää edelleen. Uusi kunta 2020 tarkoittaa sitä, että siinä osallistetaan ja osallistutaan yhä vahvemmin. Toivakassa on oikea suunta!


Pirkko-Liisa vesterinen, kunnanjohtaja

 

Blogi 7.12.2017

Suomen 100 v syntymäpäivää on juhlittu Toivakassa yhdessä koko Suomen kanssa. Juhlahumu jatkuu joulua odotellessa. On pikkujouluja, joulujuhlia ja lopulta jokaisen oma joulujuhla, jota itse kukin viettää parhaaksi katsomallaan tavalla.

Vuosi 2017 meni jälleen nopeasti. Vuoden aikana tehtiin suuria päätöksiä ja valittiin uudet päättäjät luotsaamaan Toivakkaa kohti tulevia haasteita. Tekemisen meininki on ollut hyvä ja monissa asioissa on päästy ripeästi etenemään.

Silloin tällöin tulee kuitenkin kuntalaisilta viestiä siitä, että Toivakka on ”sisäänlämpiävä” paikka ja asiat eivät etene ”alkuperäisväestön” vastustuksen seurauksena. Toivoisin, että tuollainen muinaisiin aikoihin liittyvä puhe loppuisi, koska todellisuus on toinen.

Kunnan väestöstä vain 983:lla on syntymäkunta sama kuin asuinkunta. Syntymäkunnassa asuvien osuus on siis noin 32% koko kunnan väkimäärästä. Toivakassa asuu muualta muuttaneita 1450. Sisään lämpiäminen on viilentynyt muuttoliikkeen myötä. Itse koen, että raikkaat tuulet puhaltavat ja Toivakka luotsaa täysin purjein Suomen kartalle vireänä ja haluttavana paikkana asua ja yrittää. Kiitos siitä kuuluu aikaansaaville ja osaaville viranhaltijoillemme sekä viisaille päättäjille.

Juuri hyväksytyn strategian mukaan Toivakka pyrkii olemaan avoin ja rohkea sekä oppiva ja kehittyvä kunta. Tässä ajassa tarvitaan ennen kaikkea rohkeutta jokaisessa päättäjässä. Jokaisessa päätöksessä on muistettava päätehtävämme kuntalaisten hyvinvoinnista huolehtiminen sekä elinvoiman ylläpitäminen ja kehittäminen. Erityisesti yritysvaikutusten arvioiminen päätöksenteossa on keskeistä. Päätösten on edistettävä yrittäjyyttä kunnassa, jossa yrityksiä on lähes 150. Tavoittelemme strategiassamme idyllistä maaseutuelämistä, Toivakan tunnettuutta, hyviä palveluja sekä yhteisöllisyyttä. Pyrimme kannustamaan toivakkalaisia käyttämään oman kunnan yrittäjien palveluja, jotta palvelut säilyisivät kunnassa.

Tehdään yhdessä vielä parempi Toivakka!

Leppoisaa joulunaikaa jokaiselle!

Pirkko-Liisa Vesterinen

 

Sykkivää syyskuuta 21.9.2017

Koivut kellastuvat, puolukat punertuvat, illat pimenevät ja metsät hiljenevät muuttolintujen lähdettyä. Vuodenajat vaihtuvat ja Toivakan elämä kulkee sutjakkaasti eteenpäin.

Kunnassa viranhaltijat laativat parhaillaan seuraavien vuosien toimintasuunnitelmia yhteisvoimin päättäjien kanssa. Tavoitteena on ylläpitää ja kasvattaa Toivakan elinvoimaisuutta niin, että kaikilla olisi hyvä elää ja kuntalaiset kokisivat yhä enemmän olevansa osallisia kunnan toiminnassa ja elämässä.

Iso tavoite vuodesta toiseen on saada Toivakkaan lisää asukkaita. Haastankin jokaisen toivakkalaisen houkuttelemaan sukulaisiaan, ystäviään, tuttuja ja tuntemattomia asumaan idylliseen kuntaamme. Tällä hetkellä tonttitarjonta on runsasta, joten Toivakassa on omakotitalorakentajien markkinat. Vuokra-asuntoja Toivakassa on liian vähän. Rohkaisisin yksityisiä sijoittajia ja rakentajia rakentamaan vuokra-asuntoja, joille tuntuu olevan kysyntää jatkuvasti.

Haastan toivakkalaiset talkoisiin myös yritysalueen täyttämisessä. Informoikaa omissa verkostoissanne Viisarimäen yritysalueesta, joka on logistisesti erinomaisella paikalla Keski-Suomessa.

Toivakassa on ollut kuluvana vuotena kiitettävästi erilaisia tapahtumia Suomi 100 teemaan liittyen. Kyseiset tapahtumat ovat koonneet yhteen kymmeniä toivakkalaisia. Juhlavuosi on vielä kesken ja tapahtumia on runsaasti edelleen tulossa. Toivakassa alkaa syksyn aikana uutena myös elokuvatoiminta! Tapahtumat löytyvät kunnan kotisivulta sekä ne on julkaistu Paikallisuutisten yhteydessä erillisessä liitteessä. Tapahtumat yhdistävät mukavalla tavalla ihmisiä.

Keski-Suomessa käynnistettiin 12.9.2017 alkujaan sairaanhoitopiirin ideoima ”Meijän polku” hanke. Hankkeen avulla kiinnitetään liikkumiseen yhä enemmän huomiota ja pyritään saamaan koko Keski-Suomi liikkumaan enemmän kuin nykyään. Hanke kestää 30v ja sen aikana tutkitaan ihmisiä, miten heidän terveys edistyy liikunnan lisäämisen avulla. Tavoitteena on saada liikunnalla terveyttä ja hyvinvointia lisää. Haastan jokaisen toivakkalaisen arvioimaan nykyistä liikkumistaan ja lisäämään sitä pienillä ja suurilla teoilla. Haastakaa toisianne vaikkapa iltalenkille. Tervetuloa myös kaiken kansan kävelylenkille, joka starttaa joka perjantai klo 10.00 Toivakkatalon portailta. Yritän itsekin liikkua enemmän!

Pirkko-Liisa Vesterinen
Kunnanjohtaja

 

Pidetään porukalla Toivakka voimissaan! 12.4.2017

Olen viime päivinä saanut palautetta joiltakin Toivakan yrittäjiltä, että heidän palvelujensa kysyntä hiipuu. Heräsin tähän viestiin välittömästi! En tiedä mistä kenties palvelujen kysynnän väheneminen johtuu, mutta silti…

Mielestäni Toivakasta löytyy palveluja lähes jokaiseen tarpeeseen. Jos tarvitset palvelua rakentamiseen, auton huoltoon, lasten hoitoon, hyvinvointiin, kauneudenhoitoon, kuntoiluun, mökkeilyyn, metsän hoitoon, puutarha-asioihin, terveyteen ja sairauteen, ravitsemukseen ja niin edelleen, niin kaikkeen löytyy apua. Palvelut eivät kunnassamme kuitenkaan pysy ellei niitä käytetä. Siispä etsithän aina ensin tarpeeseesi palvelua kunnan omilta yrittäjiltä ennen kuin turvaudut kauempana oleviin palvelun tarjoajiin.

Palvelut löytyvät helposti osoitteesta http://www.toivakka.fi/yrittajalle/yrittajat-palvelut. Kurkista heti sivulle ja hämmästy, mitä kaikkea Toivakasta saakaan!

Palveluiden lisäksi muistutan vilkkaasta yhdistys- ja seuratoiminnasta. Toivakkalaiselle asukkaalle, joka tuntee olonsa yksinäiseksi tai haluaa kokea olevansa tärkeä ja tarpeellinen, on tarjolla lukuisia yhteisöjä, joiden toiminnassa on mahdollista saada uusia ystäviä ja mukavaa sekä mielekästä tekemistä. Martat, eläkeläiset, SPR, metsästäjät ja kalastajat, 4H, MLL ja niin edelleen. Katso löydätkö omasi tältä sivulta: http://www.toivakka.fi/asukkaalle/jarjestot . Järjestöt ovat saaneet tiloja toiminnalleen vanhassa kunnantalossa, josta onkin tullut järjestöjen ja nuorten talo. Toivottavasti yhteisen katon alla syntyy uusia toimintamuotoja. Talo voisi olla myös kokoontumispaikka yhä useammille toivakkalaisille.

Kesän korvalla näemme jälleen konkreettisesti, miten Toivakan kehitys ja elämä menee eteenpäin. Viisarimäen yritysalueella alkaa myllerrys, kun sinne aletaan rakentaa kunnallistekniikkaa. Uuden palvelutalon tontille alkaa nousta koti ikä-ihmisillemme.

Juuri valitut päättäjät aloittavat nelivuotisen urakkansa 5.6.2017, jolloin on ensimmäinen valtuuston kokous uudella kokoonpanolla. Esimakua tulevaan kauteen haetaan 25.4. 2017 klo 17.00 kirjastolla pidettävässä kuntalaisseminaarissa, jossa aloitetaan kunnan strategian laadinta uusien ja vanhojen päättäjien, järjestöjen, kylien sekä yrittäjien kanssa. Tervetuloa!

Pirkko-Liisa Vesterinen

 

Hyvään suuntaan mennään 27.2.2017

Tänä aamuna töihin kävellessäni kuulin talitintin ti-ti-tyy –viserryksen. Kesä tulee!

Pimeä vuodenaika alkaa olla ohi ja eletään valoa kohti. Valoa kohti mennään myös kunnassa. Menneenä viikonloppuna avattiin Toivakassa pitkään odotettu ravintola, Sun Toive. Lukuisat paikalliset asukkaat ja ohikulkijat ovat toivoneet ravintolaa, joka olisi avoinna iltaisin ja viikonloppuisin sekä tarjoaisi viihtyisän ja viihteellisen kokoontumispaikan toivakkalaisten lisäksi lähiseudun asukkaille. Nyt ravintola on saatu ja toivottavasti ensimmäisten päivien kaltainen suosio jatkuu. Ihmisten kohtaaminen vapaa-ajalla mukavissa merkeissä lisää toivottua yhteisöllisyyttä kunnassamme.

Toivakasta löytyy vertaansa vailla olevaa auttamishalua, talkoohenkeä ja aktiivisuutta tehdä asioita yhdessä hyvinvoinnin edistämiseksi. Marttojen kutomat villasukat kaikille ekaluokkalaisille ja vauvoille, kylien erilaiset innostavat yhteiset liikunta-, kulttuuri-, kestitys-, ja rakennustapahtumat kertovat yhteen hiileen puhaltamisen halusta sekä toisista välittämisestä. Rivakka suunnittelee uusia asioita liikuttaakseen toivakkalaisia ja lisätäkseen siten eri -ikäisten hyvinvointia. Tapahtumia on paljon ja ne löytyvät kunnan kotisivun tapahtumakalenterista sekä facebookista. Kannattaa osallistua!

Viisarimäen yritysalue saadaan pikkuhiljaa valmiiksi. Kiinnostusta aluetta kohtaan on ollut ja uskoisin, että pian saadaan tehtyä ensimmäisiä tonttikauppoja.

Valtuusto teki rohkean päätöksen lähteä arpomaan yhtä kunnan omakotitonteista kevään aikana. On mielenkiintoista nähdä, miten vilkkaasti arvontaan osallistutaan ja kuka on onnekas voittaja. Tonttiarpajaisiin voi osallistua rakennusmessujen yhteydessä sekä kunnan kotisivulla toukokuun loppuun saakka.

Rohkea oli myös vanhusten palvelutaloa koskeva päätös, jonka mukaan kunta antaa yksityisille vanhuspalvelujen tarjoajille mahdollisuuden rakentaa uusi palvelutalo. Näin toimien kunnan ei tarvitse ottaa miljoonien lainaa ja kiinteistöriskiä tässä valtakunnallisessa epävarmuuden tilassa, jossa ei voida tietää, mitä SOTE-palvelujen siirtyminen maakuntaan 1.1.2019 tarkoittaa.

Toivakan väkiluku on kaikkien arvioiden ja mittareiden mukaan noususuuntainen. Haastan jokaisen toivakkalaisen haalimaan tänne viihtyisään kylään vielä lisää väkeä. Mitä enemmän saadaan veronmaksajia kuntaamme, sitä parempia palveluja voidaan kehittää ja järjestää tulevaisuudessa.

Hiihtäkää paljon! Ladut ovat hyvässä kunnossa ja niitä taitaa löytyä joka kylältä.

Aurinkoista kevättä toivoo Pirkko-Liisa

 DSC02178

 

Joulun viettoon

Syksy hurahti hurjaa vauhtia jouluun. Melkeinpä ei ole meinannut matkassa pysyä ajan kiitäessä. Työpäivät ovat venyneet luvattoman pitkiksi ja en ole juurikaan ehtinyt nähdä valoisaa aikaa päivistä.

Työpäivien pituutta on lisännyt kunnan hallinnon henkilöstöpula. Onneksi saimme juuri ennen joulua tietää henkilöt, jotka tulevat täydentämään joukkojamme. Kunnassa aloitti kuukausi sitten uusi tekninen johtaja, Jukka Paalanen ja helmikuun 2017 alussa aloittaa juuri valittu hallintojohtaja Eero Raittila. Uudet ihmiset tuovat varmasti uusia tuulia. Ainakin teknisessä toimessa hommat ovat lähteneet etenemään rivakasti raikkaalla otteella.

Toivakkatalo on osoittautunut toimivaksi ja käytännölliseksi kuntalaisten palvelutaloksi. Jokainen neliö on tehokkaassa käytössä. Taloa on ”asuttu” myös iltaisin ja viikonloppuisin. On ollut ilo huomata, miten muutaman kerran on joku ikäihminen tullut levähtämään kauppareissulla Toivakkatalon aulan sohvalle. Samalla hän on saanut juoda kupposen kuumaa kahvia. Perjantaikahvila, jossa järjestöt ja koululuokat ovat kartuttaneet kassaansa herkullisilla tarjoiluilla, on ollut piristävä lisä talossa asioiville ja työssä oleville.

Toivakka menee eteenpäin! Uusia yrityksiä, uusia tapahtumia, uusia ihmisiä, uutta ilmettä, uusia päätöksiä. Paikalleen ei jäädä ensi vuonnakaan, joka on Suomen 100v juhlavuosi. Juhlavuoden kalenteria ollaan laatimassa myös Toivakkaan. Tapahtumia tulee olemaan ja paljon muuta mukavaa uutta. Seurataanpa jokainen ilmoittelua ja osallistutaan suurin joukoin yhteisiin juttuihin myös ensi vuonna!

Lämmintä joulumieltä ja onnea vuodelle 2017!

20.12.2016

Pirkko-Liisa

 

Hyvän olon Toivakka 14.4.2016

Mikä on mielikuvasi Toivakan kunnasta? Millaisen haluaisit kunnan olevan kuntalaisilleen ja millaisena haluaisit sen näyttäytyvän kunnan ulkopuolelle? Olemme yhdessä yrittäjien, päättäjien ja kuntalaisten kanssa eri tilaisuuksissa pohtineet, mikä olisi Toivakan brändi? Mistä Toivakka tunnettaisiin yhä paremmin? Miksi yhä useampi haluaisi tulla Toivakkaan asumaan? Mitä annettavaa Toivakalla olisi matkailijoille ja muille kävijöille? Ehdotettiin brändiksi iloa. Ilo ei kuitenkaan sytyttänyt, syttynyt.

Yhdeksän toivakkalaista matkailun ja hyvinvoinnin yrittäjää liittivät voimansa yhteen ja ovat käynnistämässä Keski-Suomessa ja koko Suomessa ainutlaatuista hanketta. Toivakan yritykset verkostoituivat tuottamaan yhdessä hyvää oloa paikallisille, kansallisille ja jopa kansainvälisille ihmisille. Hanke kulkee nimellä ”Pure Toivakka” ja toivottaa jokaisen tervetulleeksi hyvän olon kylään.

Yrittäjät sen oivalsivat! Rakennetaan yhdessä hyvän olon Toivakkaa. Talkoisiin pääsevät mukaan kaikki. Yrittäjien lisäksi meillä on kyläseurat ja aktiiviset järjestöt, jotka omalta osaltaan edistävät kuntalaisten hyvää oloa.

Olemme myös kunnan johtoryhmässä pohdiskelleet, miten saamme kaikki toimijat yhdessä kunnan työntekijöiden kanssa edistämään hyvinvointia kunnassamme. Ideoita ja idean aihioita on paljonkin. Tämän vuoden aikana saadaan aikaan varmasti jotakin konkreettista iloa unohtamatta!

 

Oma kunta 29.10.2015

Tällä hetkellä kuntakentällä SOTE-päätöstä odottaessa, pohditaan kuumeisesti kunnan uutta roolia. Sosiaali- ja terveyspalveluiden mahdollisesti siirtyessä maakuntien vastuulle, kunnan tehtävät tulee määrittää uudelleen. Keskusteluissa korostetaan, että tulevaisuudessa menestyjä on kunta, jonka kuntalaiset kokevat omakseen. Kokevatko toivakkalaiset kunnan omakseen? Edistävätkö kaikki toivakkalaiset oman kunnan menestystä?
Harmillista on se, että väkiluku näyttää vähitellen laskevan nousun sijaan. Hienoa on se, että yrittäjiä on tullut lisää ja pienet yritykset näyttävät myös kasvun merkkejä. Yritystoiminnan kasvaminen merkitsee kunnan elinvoimaisuuden lisääntymistä. Elinvoimaisuuden lisäämisen edellytys on, että kaikki päätökset luottamuselimissä tulisi arvioida kunnan elinvoiman lisäämisen valossa. Elinvoima kehittyy, jos kunnassa on työpaikkoja, asukkaita, aktiivisia kuntalaisia sekä kunnan ja yritysten lähipalveluja. Päätöksissä täytyy kysyä lisääkö tämä päätös työpaikkoja ja asukkaita, lisääkö päätös aktiivisuutta kunnassa ja saadaanko päätöksen seurauksena uusia palveluja ja edistetäänkö yrittäjyyttä.

Toivakka on tällä hetkellä kilpailukykyinen asuinpaikka ja vetovoimainen loma-asumiskohde. Toivakasta löytyy kiinnostavia kohteita matkailijoille, ainakin retkeilijöille. Kuntakuvaa tulisi hioa ja saada tunnettuutta lisää. Mikä olisi esimerkiksi vuosittainen tapahtuma Toivakassa, joka saisi ihmiset vierailemaan kunnassamme? Haastan toivakkalaisia ideoimaan tapahtumia ja muita vetovoimaisia asioita, joilla saadaan virtaa lisää omaan kuntaamme. Markkinoidaan kuntaamme joka tilanteessa. Vapaita tontteja on edelleen paljon, yritystontteja kaavoitetaan ja uusia asuntoja rakennetaan erilaisiin tarpeisiin. Tänne on hyvä asettua asumaan lähelle liikekeskuksia omaan rauhaan.

 

Ilo irti Toivakassa 25.8.2015

Tämän syksyn yksi suuri homma on saada Toivakan brändäys alkuun. Wikipedian mukaan brändi on jonkin asian ympärille muodostunut positiivinen maine. Brändin arvo muodostuu tunnettuudesta ja brändiin liitetyistä mielikuvista. Brändi on tuotteen tai palvelun sisällön tai identiteetin eräänlainen yhteenveto, joka voi luoda lisäarvoa ja vahvistaa käyttäjänsä identiteettiä. Brändin identiteetti ovat ne mielleyhtymät, joita brändin luoja pyrkii vahvistamaan. Nämä mielleyhtymät voivat olla esimerkiksi innovatiivisuus, korkea palvelutaso tai hyvä asumismukavuus. Brändi, imago ja maine ovat kaikki kohderyhmän mielikuvia tai mielipiteitä kunnasta. Termi tulee yritysmaailmasta, mutta sopii hyvin myös julkiselle puolelle.

Olemme Toivakassa eri yhteyksissä ideoineet aihetta, jonka ympärille lähdemme brändiä luomaan. Toivakan oma ilopilleri Arja Koriseva lanseerasi eräässä tilaisuudessa ajatuksen, ”olisiko ILO se juttu”. Mielestäni ilon ympärille on helppo lähteä rakentamaan erilaisia hyviä asioita. Miltä näyttäisi ja tuntuisi seuraavat sloganit: ”Ilo löytyy Toivakasta”, ”Toivakasta löytyy ilon pesä”, ”Toivakasta voi hakea ilotartunnan”, ”Toivakkaan voi tulla iloitsemaan yhdessä” jne. Ilo synnyttää hyvää energiaa niin kotona, koulussa ja työpaikoilla. Ilosta voi ammentaa voimaa ystävyyssuhteisiin, parisuhteeseen, perhesuhteisiin ja kaikkeen ihmisten väliseen kanssakäymiseen.

Ilo- teema liittyy positiiviseen elämänasenteeseen. Vaikka suomalaiset uskovatkin, että ”pessimisti ei pety”, on siitä huolimatta positiivinen elämänasenne tavoiteltavampi kuin pessimistinen. Positiivisuutta on jokaisen mahdollisuus oppia. Erään tutkimuksen mukaan positiivinen elämänasenne on 50%:sti perittyä. Mikäli tuota perintöä ei ole saanut, on positiivisuutta mahdollista oppia tuo toiset 50%. Oppiminen lähtee siitä, että näkee päällimmäisenä ne asiat, mitkä omassa elämässä ovat hyvin, vaikka olisi paljon ikäviäkin asioita.

Jos me saadaan aikaan Toivakassa vielä enemmän iloisia asioita, mukavia tapahtumia, yhteisöllisyyttä, toisista välittämistä, hyvää oloa ja hyvinvointia, luulisi maineen kiirivän ja saadaan uusia ihmisiä tänne iloitsemaan kanssamme.

 

Markkinapuhe 27.6.2015

Toivakan markkinat ovat yrittäjien ja kunnan yhteinen ponnistus. Markkinoilla on varsinaisten toivakkalaisten lisäksi paljon kesäasukkaita ja vieraita muilta paikkakunnilta. Jyväskylästä tulee bussikyydillisiä väkeä. Markkinoiden teemana tänä vuonna ovat hyvinvointi, matkailu ja kädentaidot. Mukana on myös paljon muita palveluiden ja tavaroiden tarjoajia.

Markkinat ovat historiallisesti vuosikymmeniä sitten olleet paikkakunnan suurin tapahtuma ja liittynyt kiinteästi, eri elinkeinojen harjoittamiseen. Tavara on vaihtanut omistajaa ja monet yrittäjät ovat tehneet vuoden ainoan tilinsä markkinoilla. Tänä päivänä markkinoilla ei enää näe ketun- ja oravannahkakauppiaita. Ei näe myöskään kotieläinkauppiaita. Markkinoilta ei osteta hevosta eikä lehmää. Markkinat ovat säilyneet, mutta tavara on vaihtunut osin toisenlaiseksi. Toivakan maalaismarkkinat ovat tapahtuma, josta jokainen löytää jotakin ostettavaa. Viime kesän markkinat olivat kävijämäärältään ennätys ja tänä kesänä odotamme vähintäänkin yhtä suurta väkimäärää markkinoillemme.

Olen asunut Toivakassa yli neljä vuotta ja voin tällä kokemuksella todeta, että Toivakka on mukava maalaispitäjä. Palvelut ovat erinomaiset! Kaikkea saa, mitä ihminen tarvitsee. Apu löytyy jokaiseen asiaan ja tilanteeseen. Kohtaamani ihmiset ovat lämpimiä ja helposti lähestyttäviä. Markkinat ovat yksi toivakkalaisia yhdistävä tekijä, mukava kohtaamispaikka.

Huoliakin on. Kuten koko Suomessa niin myös Toivakassa työttömyys kasvaa ja sen mukanaan tuoma syrjäytyminen lisääntyy. Toivoisin, että keksisimme Toivakassa keinon saada työttömäksi jääneet ihmiset tavalla tai toisella Toivakan menoon mukaan, etteivät ihmiset kokisi jääneensä elämän ulkopuolelle. Tähän asiaan liittyen kaikki ideat ovat tervetulleita.

Minulla kunnanjohtajana on huoli koko kunnan kaikkien asukkaiden hyvinvoinnista. Resurssien vähetessä valtion kiristäessä rahahanoja, joudumme keksimään uusia tapoja pitää hyvinvointia yllä. Jo lähitulevaisuudessa tarvitsemme vapaaehtoisten apua yhä enemmän voidaksemme taata ihmisten hyvinvointia. Kunta tulee olemaan pakotettu karsimaan sellaisia palveluja, jotka sille eivät lakisääteisesti kuulu. Tällaisia palveluja on jokaisessa kunnassa ja niistä karsiminen on vaikeaa.

Tässä yhteydessä haluan korostaa sitä, että kunta olemme me kaikki! Kunta ei ole vain päättäjät, kunnan virkamiehet ja työntekijät. Kunta olemme me jokainen ja me yhdessä teemme Toivakasta vielä paremman paikan asua. Toivon Toivakan olevan Suomen paras ja kaunein kunta, jossa ihmiset voivat hyvin ja ovat iloisia!

Olemme tehneet kevään aikana yhdessä yrittäjien, päättäjien ja kunnan johtoryhmän kanssa elinvoimaohjelman Toivakalle ja lähdemme toteuttamaan sitä aktiivisesti lomien jälkeen. Yksi elinvoimaohjelman tavoite on rakentaa Toivakka-brändi. En tässä vaiheessa osaa vielä sanoa, millaisten asioiden ympärille brändiä lähdetään rakentamaan, mutta toivoisin ytimessä olevan ILO. Tuon ”ilo” -idean lanseerasi Toivakan ilopilleri Arja Koriseva eräässä tilaisuudessa tammikuussa ja ainakin minut tuo teema sytytti. Odotan, että saamme paljon uutta pöhinää aikaan ilon ympärille.

Viihtykää, nauttikaa ja ostakaa paljon! Voitte viihtyä jopa huomisen puolelle, jos jatkatte mukavaa päivää Letkaliiterissä Rutalahdessa tai viehättävässä kahvilassa Huikossa. Molemmissa tapahtuu! Parasta on, että teidän ei tarvitse jäädä odottamaan seuraavia markkinoita tullaksenne Toivakkaan, vaan olette tervetulleita tänne myös asumaan. Kysykää asumismahdollisuuksista Toivakassa.

 

Hyvinvointia työssä ja kotona 23.6.2015

Ihmisen hyvinvointi perustuu siihen, miten hyvin perustarpeet ovat tyydyttyneet. Osasta perustarpeiden tyydyttämisestä voimme huolehtia itse, osan tyydyttämiseen, muun muassa arvostuksen osoittamiseen, tarvitaan toista ihmistä. Ihmisen perustarpeita on luokiteltu eri tavoin. Yksi käytetyimmistä luokituksista on Abraham Maslowin (1943) esittämä tarveluokitus. Kyseinen tarveluokituksen perusta ovat fysiologiset tarpeet. Jokainen meistä on kokenut nälästä tai väsymyksestä johtuvan epämukavan olon. Joidenkin käyttäytyminen voi muuttua jopa kiukkuiseksi verensokerin laskiessa alhaiseksi ruokavälin venyessä liian pitkäksi.

Seuraavaksi luokituksessa ovat turvallisuuden tarpeet. Hyvinvoinnin kannalta on tärkeää kokea turvallisuutta työssä ja vapaa-ajalla. Perustarpeita ovat myös sosiaaliset tarpeet. Ihminen tarvitsee toisia ihmisiä lähelleen ja ympärilleen voidakseen hyvin. Tärkeää on, että nuo ihmissuhteet ovat myös kunnossa. Perustarpeita ovat edelleen arvostuksen saaminen ja mahdollisuus toteuttaa itseään! Muistammeko me osoittaa arvostusta riittävästi työtovereillemme ja läheisillemme? Tässä asiassa jokaisella on varmasti petrattavaa. Entä toteutammeko me itseämme? Kuinka moni meistä unohtaa itsensä ja oman hyvinvointinsa elämän temmellyskentällä? Olisiko kesä ja loma se aika, jolloin itsekukin pysähdymme ja huolehdimme itsestämme ja toisistamme paremmin sekä opettelemme ennen kaikkea osoittamaan arvostusta toisillemme!

 

Kunnanjohtajan terveisiä uudelle hallitukselle 25.5.2015

Minua haastateltiin viime viikolla (19.5.2015) Kuntarahoituksen asiakaslehteen ”Huomisen tekijä”.
Sain vastata Soili Helmisen esittämään kysymykseen: ”Mitä terveisä lähetän tulevalle hallitukselle”. Terveiseni tässä ovat haastattelijani kiteyttäminä.

”Toivakan ilonaiheita ovat viime vuoden ylijäämä ja selkeät roolit luottamushenkilöiden ja virkamiesten välillä. Kunnan menestys riippuu yrittäjistä. Työstämme parhaillaan yhdessä elinkeinostrategiaa ja Toivakka pyrkii kaikin tavoin tukemaan yrittäjien toimintaa.

Työttömyyden hoito vaatii rakenteellisia ratkaisuja. Työllisyyden hoito siirrettiin valtiolta kunnille kesken viime hallituskauden. Samalla työllistämiseen liittyviä ehtoja muutettiin kunnille epäedullisiksi ja kustannukset lisääntyivät rajusti.

Työllistämiselle on liikaa rajoituksia ja itse järjestelmä synnyttää työttömyyttä. Työttömyysturva on niin korkea, että jotkut valitsevat mieluummin sen kuin matalapalkkatyön. Vastuu työllisyydestä pitäisi ulottaa myös niihin yrityksiin, jotka saavat valtion tukea. Irtisanominen ei saisi olla niin helppoa kuin se nyt on.

Työllisyyden hoidon esteitä pitää purkaa. Niitä ovat esimerkiksi yksityisyyden suoja: kunnan on melkein mahdotonta tietää keitä työttömät kunnassa ovat, vaikka heidän työllistämisensä on kunnan vastuulla. Tieto on ELY-toimistossa, ei kunnilla. Työttömyyteen pitäisi päästä käsiksi nopeammin, sillä työelämän ulkopuolelle jääminen syrjäyttää nopeasti, jopa muutamassa kuukaudessa.

ELY-keskusten ja Aluehallintovirastojen rooleja pitäisi tarkistaa. Voiko niiden toimintoja yhdistää tai tehdä kevyemmiksi? ELYt ja AVIt jarruttavat kuntien toimintaa ja sotkeutuvat joissakin tapauksissa jopa kuntien itsemääräysoikeuteen. Kuntia ei tarvitse holhota vaan palvella.

Kaavoitusasioissa ympäristönsuojelu on mennyt ihmisen suojelun edelle: lepakot, viitasammakot, valkoselkätikat ja noropurot määrittelevät sen mihin kaavan saa tehdä. Ihmiset siirretään tekoaltaiden ja moottoriteiden alta ilman suojelua.

Hallituksen pitäisi antaa kuntien keskittyä olennaiseen. Perusturvapalveluja pitäisi lisätä, mutta rahan nielevät muut hankkeet, esimerkiksi liian nopeasti etenevä digitalisointihanke. Meillä on vielä 20 vuotta ikäihmisiä, jotka eivät osaa tai halua käyttää sähköisiä palveluja.

Sote-uudistuksen lähtökohdan pitäisi olla ihminen, se, miten palvelujen saatavuus ja laatu paranevat. Palvelut eivät myöskään saa siirtyä liian kauas. Vaikka uudistuksen perusteluna käytetään säästöjä, niin se näyttää lisäävän kaikkien kuntien sote-kuluja ja aiheuttavat paineita veronkorotuksille.

 

Toivakan kunta voisi olla mahdollistaja 21.4.2015

Kuulin yllä olevan toiveen eräältä toivakkalaiselta yrittäjältä. Mitä tarkoittaa ”olla mahdollistaja”? Minulle se tarkoittaa kunnanjohtajana sitä, että vastaan jokaiseen ideaan, ehdotukseen, pyyntöön ja toiveeseen ”kyllä”. Kyllä- vastaus tarkoittaa myönteistä suhtautumista ja sitä, että asioita lähdetään tutkimaan, selvittämään, katsomaan pidemmälle, koettelemaan, arvioimaan ja ratkaisemaan yhdessä. Jos vastaus olisi ”ei”, tarkoittaisi se asioiden hylkäämistä. ”Ei”- asenteella toimien voidaan menettää uusia ideoita, kehityksen alkuja ja ennen kaikkea saadaan aikaan pahaa mieltä, passivoitumista sekä aloitekyvyttömyyttä kunnassa.

Toivoisin jokaisen kunnan työntekijän, luottamushenkilön ja asukkaan toimivan ”kyllä”-asenteella. Toivoisin myös jokaisen löytävän sisältään pienen yrittäjän, joka etsii jatkuvasti uusia mahdollisuuksia, tekee ehdotuksia ja on aktiivinen ja ahkera. Rakennetaan yhdessä vielä parempaa Toivakkaa!

 

Kunnan johtamista 23.3.2015

Hyvä johtaminen perustuu siihen, että johtaja tuntee johdettavansa sekä asiat, joita tulee johtaa. Tästä syystä olen pyrkinyt näiden ensimmäisten työviikkojeni aikana tutustumaan toivakkalaisiin mahdollisimman laajasti. Olen vieraillut erilaisissa tilaisuuksissa ja pitänyt pieniä puheita niissä. Kaikkialla vastaanotto on ollut lämmin, avoin ja leppoisa. Tuntuu mukavalta. Tutustuminen jatkuu, sillä kaikkia en ole vielä tavannut.

Olen saanut kuulla jonkin verran kunnan asukkaiden toiveita ja tarpeita ja minulta on pyydetty isoihin ja pieniin asioihin ratkaisuja. Minulle on tullut tunne, että kunnanjohtajalta odotetaan resursseja, ratkaisuja, vastauksia, apua, neuvoja, rahaa sekä päätöksiä myös sellaisissa asioissa, jotka eivät ole kunnanjohtajan päätettävissä. Hyvä johtaja kysyy mieluummin kuin vastaa. Siispä toivon saavani enemmän vastauksia kuin kysymyksiä. Vastaukset tarkoittavat ehdotuksia, uusia ideoita sekä ratkaisuehdotuksia erilaisiin tarpeisiin.

Kunnanjohtajan rooli on mielenkiintoinen. Vaikka kunnanjohtaja onkin monissa asioissa kunnan keulakuva, on hän kuitenkin hallituksen ”renki”. Päätöksiä kunnassa tekevät lautakunnat, hallitus ja valtuusto. Virkamiehillä on toki myös päätösvaltaa, mutta tärkeimmät ja suurimmat päätökset nuijii pöytään kunnanvaltuusto. Kunnanjohtaja johtaa operatiivista toimintaa. Toisin sanoen hän vie hallitukselle ja valtuustolle asioita päätettäväksi ja huolehtii siitä, että päätetyt asiat tulevat tehdyksi.

Kunnanjohtajalle on määritelty kunnan toiminnassa tehtäviä, joista hänen erityisesti tulee vastata. Yksi sellainen Toivakan kunnassa on elinkeinostrategian laatiminen. Tähän työhön haastan kanssani ensisijaisesti Toivakan yrittäjät yhdessä luottamushenkilöiden kanssa. Tulemme tämän kevään aikana laatimaan johdollani kyseisen strategian. Toivon, että panette ajatuksenne liikkeelle ja annatte ideoiden pulpahdella. Kokoamme työskentelynne tulokset ennen kesää strategiaksi, jota lähdemme saman tien toteuttamaan.

 

Iloa Toivakkaan 6.3.2015

Ensimmäinen viikko kunnanjohtajana alkaa kääntyä loppusuoralle. Olen tutustunut uusiin työtovereihini, kunnan asukkaisiin, järjestöihin ja kunnan toimintaan. Luonani on vieraillut muutamia kuntalaisia ja minua on pyydetty moneen menoon mukaan. Mukavalta tuntuu!

Viikon kokemuksen jälkeen näen tärkeänä ottaa yhden asian ikään kuin kertauksena esille: Kunta on kuntalaisia varten! Kaiken kunnan toiminnan tulee palvella kuntalaisia. Kunnan rahalliset - ja henkilöstö- resurssit ovat rajalliset. Kuitenkin kunnan on pyrittävä olemassa olevissa raameissa palvelemaan asukkaitaan mahdollisimman hyvin. Hyvään lopputulokseen päästään, kun kunnan asukkaat kertovat tarpeistaan ja niihin pyritään vastaamaan mahdollisuuksien mukaan. On huomattava, että joskus tarpeet ovat myös sellaisia, että niihin vastaaminen ei ole kunnan tehtävä. Rajanveto voi tuntua kipeältä. Niukkoina aikoina on keksittävä uusia ja palautettavia mieleen vanhoja hyviä keinoja selvitä ja auttaa toisia selviämään. Esimerkiksi naapuriapu on tärkeä tukimuoto. Nykyinen hyvinvointiyhteiskunta on erinomainen asia, mutta sillä on myös varjopuolia. Yksi varjopuoli on aloitteellisuuden, yritteliäisyyden ja omatoimisuuden sammuttaminen. Yhteiskunnasta on tullut holhoava.

Toivakassa on paljon hyviä asioita. Peruspalvelut ovat lähellä ja helposti saatavilla; liikenneyhteydet ovat erinomaiset; harrastusmahdollisuuksia on lukuisia; kansalaisopiston tarjonta on monipuolinen; kyliä ympäröi kaunis luonto ja paljon muuta.

Toiveeni on, että Toivakassa ideoitaisiin uusia tapoja toimia ja ratkaista asioita, jotka liittyvät asukkaiden hyvinvointiin. Erityisesti tarvittaisiin ideoita työttömien, vanhusten, vammaisten ja lapsiperheiden arjen helpottamiseen. Toivoisin myös vireää kulttuuritoimintaa, joka saa liikkeelle maakunnan ihmiset suuntaamaan kohti Toivakkaa. Maanomistajilta toivoisin halukkuutta myydä hyvää tonttimaata sekä omakotitaloja että yritystoimintaa varten.

Ensisijaisesti toivon, että Toivakassa räiskyisi näkyvästi ILO, joka nostattaa jokaisen kuntalaisen mieltä ja houkuttelee tänne lisää asukkaita.

Iloisin terveisin Pirkko-Liisa

P.S. Tulen mielelläni vierailemaan ja tutustumaan teihin, toivakkalaiset! Kutsukaa rohkeasti minua erilaisiin tilaisuuksiinne!


Lähetä palautetta blogiin liittyen