uk de

Ulkoilureitit

PERINNEPOLKU

Perinnepolku kiertelee Toivakan kirkonkylän lähituntumassa esitellen luonto- ja kulttuurikohteita. Reitin pituus on noin 6km ja lyhyempi (helpporeitti) noin 4km. Polun virallinen lähtöpaikka on Toivakan Vanhan Pappilan piha, mutta lähteä voi mistä vain osaa reittiä. Yksi hyvä lähtöpaikka on Toivakkatalon edusta ja Toivakan kirkon piha. Polku on tarkoitettu jalan kuljettavaksi, mutta reitin pääsee kulkemaan myös maastopyörällä. Reitin pahoja paikkoja voi oikoa, jos kulkee esim. lastenvaunujen kanssa. Reitti on merkitty maastoon Perinnepolku-paaluin (Vakka-Ukko kyltit). Perinnepolun ylläpidosta vastaa Toivakan kunta.

KARTTA1

KARTTA2

 

 

LAAVUNLENKKI, Huikko

Huikon kylällä sijaitsee 1,5 kilometrin pituinen lenkki, jonka varrella sijaitsee laavu ja nuotiopaikka. Talvella alueella on kunnan ylläpitämä hiihtolatu.

Lähtöosoite: Laavun lenkille pääset kääntymällä Huikontieltä Ampumaradan suuntaan, jonka varressa on parkkipaikka ja opasteet laavulle: Vapaa-aika Laavut.

 

Huikon Huilaus-laavu sekä Huikon Eräpeikkojen  ylläpitämä kota.

Huikon kyläseura

 

HAUTAVUORI / HAUTAJÄRVI, Kankainen Taulu

Kartta

TAULUN KARTANO

Hautajärvi ja sen takana kohoava Hautavuori ovat hieno lähikohde luonnosta kiinnostuneille. Hautajärvellä viihtyvät keväisin joutsenet ja tietenkin tavanomaiset; vesilinnut lokit ja sorsat. Hautajärvellä asustaa lisäksi Kanadan-majava yhdyskunta, jonka pesä sijaitsee järven pohjoispäässä.

Hautavuoren päältä avautuu mainiot näkymät kauemmaskin. Hautavuoren toinen puoli on jyrkkää kalliota ja toisella puolella on mahtava siirtokivilohkareikko, jota rinnalla tuntee itsensä pieneksi. Lohkareikko kätkee muutamia luolia ja metsä vuorella on luonnontilassa.

Hautavuoren eteläpuolella sijaitsee akonhauta eli jääkauden jäiden sulamisvesien muodosta laaja pyöreä suppa, painauma maastossa. Järven läheisyydessä kulkee luontopolku, jolta on myös merkitty yhdysreitti Rummakon luontopolulle (välimatka Rummakolle 6 km). Luontopolun alkupiste sijaitsee Taulun Kartanon riihen viereisellä pellolla. P-paikan ja sijainnin löydät TÄÄLTÄ. Kuvat lähttöpaikasta: kuva 1 ja kuva 2.

 

RUMMAKON PATIKKAREITTI, Ruuhimäki

Ruuhimäen kylällä on n. 4 kilomerin mittainen Rummakon patikkareitti (ei polku). Paikka sijaitsee Tauluntietä Leirintäalueen ohi ja edelleen Ranta-Kankaistentietä n. 1 km, jossa P-alue ja opaskartta, reitin varrella laavu, jossa nuotiopaikka. Vaikeakulkuinen maasto. P-paikan tarkan sijainnin löydät TÄÄLTÄ

  

VIISARIMÄEN LUONTOPOLKU

Viisarimäessä sijaitsee kylätoimikunnan ylläpitämä luontopolku. P-paikan Rutalahdentiellä ja kartan näet TÄÄLTÄ.

 

 

LEIVONMÄEN KANSALLISPUISTO

Leivonmäen kansallispuisto (pinta-ala 29 km²) naapurikunnassa Joutsassa (Leivonmäki 31.12.2007 asti) on Keski-Suomen arvokkaimpia maisema- ja luontokokonaisuuksia. Alueelta löytyy laajoja luonnontilaisia soita, monipuolista järvi- ja jokiluontoa sekä komeita harjuja ja metsiä.

Laaja ja ekologisesti merkittävä kokonaisuus koostuu useasta eri osa-alueesta: pohjoisessa Syysniemen yhtenäisestä metsäalueesta ja etelässä Haapasuon keidassuoalueesta sekä useiden kilometrien mittaisesta harjujaksosta. Kansainvälisestikin merkittävä Haapasuo on tärkeä linnuston ja suokasvillisuuden suojelualue.

Kansallispuiston asukkeja ovat monet metsien ja soiden lajit. Avosuot ovat kurjen ja kapustarinnan valtakuntaa. Valoisissa harjumänniköissä hyrrää kehrääjä. Vanhojen metsien kolopuissa viihtyy liito-orava ja monet pöllöt. Pienillä lammilla pesii arka kaakkuri ja jokivarsia partioi saukko.

METSÄHALLITUS

Harjujärven laavu Leivonmäki web

 

KOSKIKARAN LENKKI, Rutalahti

Lähtöpiste: Entinen Koskikaran koulu Rutalahdessa, Koskentie 128, 41710 Rutalahti.  Kartta TÄÄLLÄ.

 

SIIKAJÄRVEN LUONTOPOLKU

MAINOS

Siikajärven luontopolku tarjoaa kuntoilu- ja virkistysmahdollisuuden eri vuodenaikoina, sillä talvisin uralla on hoidettu hiihtolatu. Reitin varrella on sekä aarnimetsää että tehokkaan metsänhoidon tuloksia ja kaksi laavua taukoja varten. Polun pituus kääntöpaikalle on 6,3 km eli kokonaisuuspituus on 12,6 km. Polku alkaa Toukolan kyläseuran talolta.  Kartta Häppälänmäki.

 

Maanmittauslaitoksen maastokartan näet täältä.