uk de

Ajankohtaista

Yleisten kirjastojen käyttäjäkysely 2018 / Avoimet kommentit  

Yleisten kirjastojen käyttäjäkysely toteutettiin keväällä 2018 kaikissa kunnissa. Toivakan kirjaston kouluarvosanaksi tuli 9,12. Käyttäjäkyselyn avoimissa kommenteissa saimme paljon kiittävää palautetta kirjastostamme. Asiakkaat ovat tyytyväisiä kirjaston aukioloaikoihin, hyvään sijaintiin, näyttelyihin sekä ystävälliseen ja ammattitaitoiseen henkilökuntaan. Varausten maksuttomuutta ja pienen kirjaston kokoelmaakin kiiteltiin. Erityisen paljon kehuja sai odotetusti omatoimikirjasto ja sen tarjoamat laajat aukioloajat. 

Asiat, joihin ei olla tyytyväisiä olivat hyvin moninaisia. Joku toivoi skannausmahdollisuutta. Tähän vastaamme, että omatoimiskannaus on toki mahdollista kirjaston aukioloaikoina eli muutaman skannattavan asiakirjan voi toki kirjaston monitoimitulostimellamme lähettää, mutta varsinaista skannauspalvelua meillä ei ole. 

Kirjaston keittiötä pidettiin liian pienenä kahvitusten järjestämiseen. Tämä lienee ihan totta suurten kahvitusten järjestämisen suhteen, mutta pienemmät kahvitilaisuudet ovat meidän kokemuksemme mukaan sujuneet pikku keittiöstämme käsin ihan mukavasti. 

Poistokirja-alueen valaistusta moitittiin hämäräksi ja tilaa ylipäätään epäviihtyisäksi. Toiveena oli rento lukunurkkaus. Tästä olemme ihan samaa mieltä ja ko. tilaa koskien meillä on jo tiettyjä suunnitelmia vireillä, mutta niistä lisää myöhemmin. 

Tanssi- ja jumppacd –tarjontaa toivottiin lisää, mutta tähän täytyy todeta, että meille tarjottava valikoimakin on hyvin pieni. Mutta laitamme toiveen kyllä muistiin. 

Kulttuuripalveluihin Toivakassa oli yksi vastaaja tyytymätön. Totta onkin, ettei kulttuuritarjonta ole kovin laveaa, mutta pieneksi toimijaksi, jolla on käytössä hyvin pienet resurssit, yritämme kuitenkin parhaamme. Viime vuosihan oli oikea tapahtumavuosi, kun Suomi 100 –juhlavuoden merkeissä saatiin aikaan paljon tapahtumia eri järjestöjen kanssa yhteistyössä. Tänä vuonna on ollut vähän hiljaisempaa, mutta pari suurempaa vierailua on toteutunut eli Jyväskylä Sinfonian vierailukonsertti ja Teatteri Eurooppa Neljän vierailu. Olemme kohdentaneet kulttuuritarjontaa tänä vuonna paljon lapsille ja nuorille; on ollut kirjailijavieraita useammallekin ikäluokalle sekä myös konserttivieraita ja tanssitaidetta. Yhteistyössä Hoivakoti Soivakan kanssa järjestettiin kesällä maalaustyöpaja sen asukkaille. 

Omatoimiaikaa toivottiin myös aamupäiviin ja toisaalla kritisoitiin sitä, että omatoimikirjastoa voi käyttää vasta 15-vuotiaana. Ne aamupäivät, jotka eivät ole omatoimikäytössä eli ma-to on varattu kirjaston sisätöille eli hyllytykseen ja muihin kirjaston juokseviin töihin. Usein ajoitamme aamupäiviin varhaiskasvatuksen ja koululaisten kirjastovierailuja ja myös siivoukset tehdään aamupäivällä. 

Suurimmassa osassa omatoimikirjastoja, mm. Jyväskylän kirjastoissa, ikäraja omatoimiasiointiin on 18 vuotta. Meillä Toivakassa ikärajaksi on valittu 15 vuotta, joka on myös ikäraja kirjaston palvelujen itsenäiseen käyttöön. Meidän näkökulmastamme ikäraja on toiminut käytännössä hyvin, eikä mitään häiriöitä ole ilmennyt. Yleensä nuoremmat käyttäjät pääsevät vanhempiensa seurassa omatoimikirjastoon. 

Kirjastossa esitettävien elokuvien kuvanlaatuun ja näytösaikoihin ei oltu tyytyväisiä. Istuimia moitittiin myös huonoiksi. Elokuvien yleisömäärät vaihtelivat paljon ja selkeästi aikuisten elokuville ei ollut yleisöä. Lasten elokuvat sen sijaan keräsivätkin ihan kivan yleisömäärän. Tänä vuonna olemme esittäneet kohdennetusti varhaiskasvatuksen väelle elokuvan ja näin tulemme tekemään jatkossakin. Kaikille avoimiakin elokuvia toki harkitaan, mutta kovin paljon enempää emme voi panostaa elokuvalaitteistoihin, tuoleista puhumattakaan.

Joku myös huomautti, että omatoimikirjastossa tuntuu, että happi loppuu. Tähän asiaan saamme toivottavasti pian parannusta, kun kirjaston ilmastointia korjataan.

 

Kotiseutukokoelma asiakkaiden ulottuville

Kirjastossamme on kotiseutukokoelma, johon on kerätty Toivakka –aiheista kirjallisuutta ja tallenteita. Osa kokoelmasta on nyt siirretty varastosta käsikirjastohuoneeseen, jotta asiakkaat voivat tutustua aineistoon. Kotiseutukokoelma-aineisto ei ole lainattavissa, mutta useimmista teoksista on kirjastossa myös lainakappaleet.

 

Toivakan kirjastosta Celia-kirjasto

Toivakan kirjasto on liittynyt yhteisöasiakkaaksi Celiaan. Celia on saavutettavan kirjallisuuden ja julkaisemisen asiantuntijakeskus, joka tarjoaa lukemisesteisille kirjallisuutta esim. äänikirjoina. Celian kirjoja voivat käyttää kaikki, joille tavallisen kirjan lukeminen on vaikeaa sairauden, vamman tai vastaavan syyn vuoksi. Lisätietoa Celiasta löytyy osoitteesta http://www.celia.fi.

Kirjaston kautta voi hankkia tunnukset Celian palveluiden käyttämiseen ja kirjasto tarjoaa myös opastusta palvelujen käyttöön. Celian palveluiden käyttäminen on asiakkaalle täysin maksutonta. Lukemisesteinen asiakas voi rekisteröityä kirjastossa joko Celian äänikirjapalvelun tai CD-kirjakerhon käyttäjäksi. Äänikirjoja voi kuunnella verkkopalvelun kautta suoratoistona tai lataamalla ne omalle laitteelle.

Celia-asiakkaaksi rekisteröitymiseen voi varata ajan kirjastosta. Rekisteröitymistä varten tarvitaan kuvallinen henkilökortti. Äänikirjapalvelun käyttöä varten tarvitaan toimiva sähköpostiosoite ja verkonkäyttömahdollisuus. CD-kirjakerho on tarkoitettu asiakkaille, jotka eivät voi käyttää verkkopalvelua. Lääkärintodistusta lukemisesteestä ei tarvita, vaan suullinen ilmoitus riittää. Lisätietoja Anne Vihinen, p. 050 551 7515.

 

Saavutettavuuden parantaminen Keski-kirjastoissa -hankkeen tuloksena kartoitettiin myös Toivakan kirjaston saavutettavuustietoja:

INVAPYSÄKÖINTI

Liikkumisesteisten autopaikka sijaitsee kunnantalon ja kirjaston välissä olevalla parkkipaikalla, yli 10 metrin päässä kirjaston pääsisäänkäynnistä. Kirjaston pääsisäänkäynnille johtavalla kulkureitillä on loiva ylämäki.

ESTEETÖN SISÄÄNPÄÄSY

Pääsisäänkäynnin ovet ovat raskaat avata käsin, ei automaattista avausta. Sisäänkäynnin yhteydessä on yli 2cm korkea kynnys. Pääoven vieressä on ovikello, jota painamalla henkilökunta tulee auttamaan oven avaamisessa. Palautusluukku ja omatoimikirjaston kirjautumislaite sijaitsevat niin ikään pääoven vieressä.

HISSI/TILAT

Kirjaston huonekalujärjestelyt ovat selkeät ja sisätiloissa on tilaa liikkua pyörällisen apuvälineen kanssa. Kirjaston näyttely/kokoustilaan on noin 2cm korkea kynnys. Ystävällinen henkilökunta auttaa mielellään kirjastossa asioimisessa. 

INDUKTIOSILMUKKA/APUVÄLINEET

Kirjastosta löytyy asiakaskäyttöön lukulasit, lastenistuimella varustettu pyörällinen kävelytuki ja ylemmille hyllyille ulottumista helpottavia jakkaroita. Induktiosilmukkaa kirjastossa ei ole.

INVA-WC

Kirjastossa on esteetön wc, joka oven sisäpuolella on kaide. Wc-istuimen molemmin puolin on käsituet. Kirjastossa ei ole lastenhoitotilaa.

SUUREN KIRJASINKOON KOKOELMA/SAAVUTETTAVA AINEISTO

Kirjastossa on selkokielistä kirjallisuutta, äänikirjoja, vieraskielistä kirjallisuutta, tavutettuja ja helppolukuisia kirjoja, vieraskielisiä kuvakirjoja, isotekstistä kirjallisuutta sekä kielikurssipaketteja.

Toivakan MuisteluVakka lainattavissa kirjastosta

MuisteluVakkaan on koottu erilaisia arkeen ja juhlaan liittyviä esineitä ja asioita 1900-luvun alkupuolelta noin 1960-luvulle saakka. Vakan tarkoitus on toimia keskustelun herättäjänä ja työkaluna erityisesti ikäihmisten kanssa tehtävässä muistelutyössä. MuisteluVakka soveltuu myös muiden ryhmien käyttöön tai vaikka syntymäpäivien ohjelmanumeroksi.

MuisteluVakkaa voivat lainata yksityiset henkilöt ja yhdistykset Keski-kirjaston kirjastokortilla. Laina-aika on kaksi viikkoa. Tarkista ennen palautusta, että kaikki vakkaan kuuluvat esineet ovat mukana.

eMagz – kirjastossa ja kotona

Keski-kirjastot ovat ottaneet käyttöön etäkäyttöisen eMagz-aikakauslehtipalvelun. Etäkäyttöisiä kotimaisia aikakauslehtiä saa tällä hetkellä Suomessa ainoastaan Keski-kirjastoista.

Palvelussa ovat luettavissa muun muassa seuraavat lehdet: Kamera, Ilta-Sanomat, Urheilulehti, Seiska, Oma aika, Elle ja Fit. Lehden saa luettavaksi Keski-kirjastokortilla ja siihen kirjastosta saatavalla pin-koodilla.

Palvelun yhtäaikaisten käyttäjien määrä on rajoitettu, joten jos lehti ei ensi yrityksellä ole vapaana, kannattaa yrittää uudelleen. E-lehtiä ei voi varata eikä niistä mene myöhästymismaksuja.

Keski-kirjastojen eMagz-aikakauslehtipalvelu on kokeilu, joka jatkuu vuoden 2018 elokuuhun asti. Kokeilujakson tavoitteena on arvioida kotimaisten e-lehtien etäkäyttöä kirjastoissa. Kokemuksia kerätään kirjastojen ja kustantajien käyttöön. Palvelun toteutuksesta vastaa LM tietopalvelut.

Linkki palveluun:

https://keskikirjastot.emagz.fi/iisl/keski

Toivakan kirjaston asiakasmaksut muuttuvat 1.3.2017

Sivistystoimenlautakunta on kokouksessaan 21.2.2017 vahvistanut Toivakan kirjaston uudet asiakasmaksut. Maksut otetaan käyttöön 1.3.2017. Uudet maksut ovat seuraavat:

Maksu noutamattomasta seutuvarauksesta 2 €
Maksu noutamattomasta varauksesta 2 €
Kaukolainamaksu 3 € + mahdolliset lähettäjäkirjaston maksut
Uusi lainauskortti 2 €
Huomautusmaksut:
1. huomautus 2 €
2. huomautus 3 €
3. huomautus lasku aineistosta

Kirjastolain muuttumisen myötä varaukset ovat olleet vuoden alusta asti maksuttomia. Varausten noutoaika on yksi viikko. Jos varausta ei ole noudettu tai peruttu viimeiseen noutopäivään mennessä, kirjautuu tästä kahden euron maksu asiakkaan tietoihin.

Kaukolainaksi tilataan sellaista aineistoa, jota ei löydy Keski-kirjastojen kokoelmista. Kaukolainasta peritään 3 €:n maksu, jolla katetaan kirjan postittamisesta aiheutuvia kuluja. Kaukolainamaksun lisäksi peritään mahdolliset lainaajakirjaston maksut. Maakuntakirjastot, Varastokirjasto ja Eduskunnan kirjasto eivät peri kaukolainoistaan maksua, mutta tieteelliset kirjastot laskuttavat yleensä noin 10 €/laina.

Uudesta lainauskortista peritään maksua 2 €. Ensimmäinen kortti on maksuton.

Erääntyneestä aineistosta lähetetään asiakkaalle kaksi maksullista huomautusta. Mikäli näidenkään jälkeen aineisto ei palaudu, laskutetaan asiakkaalta aineiston korvaushinta.

Kirjaston käyttö on asiakkaalle täysin maksutonta, jos lainat palautetaan tai uusitaan ajallaan, ja varaukset noudetaan viimeiseen noutopäivään mennessä.

Vuodenvaihteen muutoksia kirjastossa

Kirjastojen varausmaksut poistuvat 2.1.2017 alkaen. Maksuttomuus koskee sekä kunnan sisällä tehtyjä varauksia että seutuvarauksia. Maksuttomuudella pyritään takaamaan kuntalaisille tasapuolinen aineistojen saatavuus.

Sen sijaan noutamattomasta seutuvarauksesta peritään kahden euron maksu. Asiakkaalle lähetettävässä noutoilmoituksessa on varauksen viimeinen noutopäivä. Jos asiakas ei nouda tai peru varausta ilmoitettuun noutopäivään mennessä, kirjautuu asiakkaan tietoihin kahden euron maksu.

Toivakan kirjaston asiakasmaksuja tarkistetaan helmikuussa ja uudet tarkistetut huomautusmaksut sekä maksu noutamattomasta varauksesta otetaan käyttöön 1.3.2017. Kirjaston käyttö tulee olemaan asiakkaalle täysin maksutonta, jos lainat palautetaan tai uusitaan ajallaan, ja varaukset noudetaan viimeiseen noutopäivään mennessä.

E-kirjastossa aloittaa vuodenvaihteessa uutena aineistona Rockway-internetmusiikkikoulu. Lehtipalvelu Zinion tilaus sen sijaan päättyy.

Verkkomaksaminen käyttöön

Toivakan kirjaston sakkoja ja varausmaksuja voi 1.9. alkaen maksaa verkkomaksuina. Maksaminen tapahtuu verkkokirjaston (www.keskikirjastot.fi) Maksut-sivulla, josta maksujen valitsemisen jälkeen siirrytään verkkomaksupalveluun.

Myös alle 15-vuotiaan huollettavan maksut näkyvät huoltajan maksutiedoissa, ja voit maksaa niitä samalla verkkomaksulla.

Minimimaksu on 1 €. Suosittelemme, että ihan pieniä maksuja (1-2 €) ei maksettaisi, vaan maksuja annettaisiin kertyä vähän enemmän. Älä kuitenkaan ylitä lainauskiellon rajaa eli 10 €.

Verkkomaksupalvelun Keski-kirjastoille on toteuttanut Paytrail, jonka pääkonttori on Jyväskylässä.

Kirjaston maksuja voi edelleen maksaa myös käteisellä kirjaston tiskillä.

Kirjasto on nyt myös Facebookissa!

Toivakan kunnankirjaston Facebook-sivuja tykkäämällä saat tietää oman kirjastosi tulevista tapahtumista sekä muista kirjastokuulumisista. Luvassa myös kirja- ja muita aineistovinkkejä. Sivuja voi lukea, vaikka et omistaisikaan Facebook-tiliä. Käy tykkäämässä täällä.

Kirjaston pysäköinti

Kirjaston parkkipaikka sijaitsee kirjaston ja Toivakkatalon välissä ja kirjaston asiakkaat voivat pysäköidä merkityille asiakaspaikoille. Asiakaspaikat on merkitty kyltillä Asiakas kirjasto. Huomaattehan muuttuneen ajosuunnan!

Varausten itsepalvelunouto

Varausten nouto mahdollista myös omatoimiaikoina 20.6.2016 alkaen varausnumeron perusteella. Noutoilmoituksessa asiakkaalle ilmoitetaan henkilökohtainen varausnumero, jota tarvitaan varausta noudettaessa. Lainaajan nimi tai muut tunnistetiedot eivät käy ilmi varauksista. Varatun aineiston voi lainata omatoimiaikoina lainausautomaatilla ja maksaa varausmaksun myöhemmin. Palveluaikoina aineiston voi lainata myös lainaustiskiltä ja maksaa varausmaksun heti.

Varattu aineisto löytyy lainausautomaatin luota hyllystä. Noutoaika 1 viikko.

Omatoimipalvelukirjasto

Kirjaston aukioloaikoja on laajennettu omatoimiajoilla, jolloin kirjastoon pääsee erillisinä omatoimiaikoina kirjautumalla kirjastokortilla ja tunnusluvulla sisään. Omatoimikirjaston käyttöoikeus on kaikilla yli 15-vuotiailla Toivakan asukkailla ja kesäasukkailla, joilla on voimassa oleva kirjastokortti Keski-kirjastoihin ja lainausoikeus kunnossa.

Kirjastossa voi omatoimiaikana lainata ja palauttaa aineistoa automaatilla, lukea lehtiä, varata tietokoneen käyttöönsä, opiskella ja oleskella. Sisään kirjautuva asiakas on vastuussa kaikista heistä, jotka tulevat hänen mukanaan sisälle. Huolehdi, että ovi tulee lukkoon jäljessäsi kun tulet sisään. Kirjastossa on tallentava kameravalvonta. Automaatilla lainaamiseen tarvitaan kirjastokortti ja tunnusluku, jonka saa asiakaspalvelusta. Opastamme omatoimikirjaston ja automaatin käytössä henkilökohtaisesti, kysy rohkeasti neuvoa henkilökunnalta.Tervetuloa normaalien aukioloaikojen lisäksi omatoimikäyttäjäksi!

Energiankulutusmittari lainattavana

Kirjasto on saanut energiankulutusmittarin, jota voi lainata kotiin. Laina-aika on kaksi viikkoa.

Keski-kirjastot

Keski-Suomen kirjastoverkko Keski-kirjastot on aloittanut toimintansa 1.10.2013. Mukaan yhteiseen toimintaan ja kirjastojärjestelmään tuli 21 kuntaa ja 50 toimipistettä.

Joulukuussa 2014 mukaan tulivat myös Joutsa ja Konnevesi, jonka jälkeen kaikki Keski-Suomen kirjastot ovat mukana Keski-kirjastoverkossa.

Keski-kirjastoilla on yhteinen asiakasrekisteri ja samalla kirjastokortilla voi lainata kaikista Keski-kirjastoista. Entistä kirjastokorttia ei tarvitse uusia, mutta jos kortteja on useampaan kuntaan, jätetään yksi kortti voimaan.

Keski-kirjastojen välillä kuljetetaan aineistoa, josta on tehty seutuvaraus. Seutuvarauksella tarkoitetaan hyllyssä olevan aineiston varausta toisesta Keski-kirjastosta. Seutuvarausmaksu on 1 euro/aineisto. Kuljetus sisältyy maksuun. Seutuvarausten toimitusaika on noin 1 - 2 viikkoa riippuen varaushetken ajankohdasta. Myös muista Keski-kirjastoista suoraan lainatut teokset voi palauttaa seutukuljetuksen mukana. Palautus on maksuton.

Poistomyynti, kirjojen kierrätys

Kirjastosta poistettua aineistoa voidaan laittaa myyntiin. Poistomyyntiä on ympäri vuoden, vuoden alussa tulevat myyntiin lehtien poistetut vuosikerrat.

Kirjastossa on myös kirjojen kierrätyshylly. Voit tuoda sinne omia tarpeettomaksi käyneitä kirjojasi ja ottaa itsellesi toisten tuomia.

Kirjastolle voi myös lahjoittaa kirjoja. Kaikki lahjoituskirjat eivät tule osaksi kirjaston kokoelmaa. Jos kirjastossa on hyväkuntoisia kirjoja vielä riittävä määrä, kirjaa ei oteta kokoelmiin. Jos kirjaa ei tarvita missään, se menee kierrätykseen. Kirjastoon kaivataan etenkin klassikoita ja bestsellereitä, jotka kirjastoissa ovat usein jo huonokuntoisia useiden lainojen jälkeen. Vanhentuneita tietokirjasarjoja kirjasto ei ota vastaan.

Venäjänkielisen kirjaston aineistot Keski-kirjastojen asiakkaiden käyttöön Espoon Sellon kirjastosta

Keski-kirjastojen asiakkaat voivat nyt lainata Venäjänkielisen kirjaston aineistoa. Kyseessä on kokeilu, joka on käynnissä vuoden 2014 ajan. Palvelu jatkuu myös vuonna 2017. Kirjaston asiakkaaksi voi ilmoittautua omassa lähikirjastossa. Asiakkaaksi ilmoittautumiseen tarvitaan henkilöllisyystodistus. Kirjojen kuljetus ja palautus on asiakkaalle maksutonta. Kysy lisätietoja kirjastosta.

E-kirjat ja -lehdet

E-kirjojen kokoelma on avattu Keski-kirjastojen asiakkaille. Kokoelma sisältää kaunokirjallisuutta sekä tietokirjoja aikuisille ja lapsille.

Keski-kirjastojen e-kirjasto

Voit tutustua myös seuraaviin sisältöihin:

Ellibs testikirja

Videoita Kirjastokaistalta

Sähköisistä aineistoista yleisissä kirjastoissa